image

Juridische vraag: mag je als chauffeur een dashcam gebruiken?

woensdag 8 oktober 2014, 10:09 door Arnoud Engelfriet, 11 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Als professioneel chauffeur heb ik een dashcam in mijn voertuig geplaatst. Zo film ik de weg waar ik rij en heb ik bewijs voor het geval van verkeersovertredingen of ongevallen. Die moet ik immers betalen. Maar mijn werkgever verbiedt dit in verband met de privacy van de klant (die soms in beeld kan komen inderdaad). Mag hij dat?

Antwoord: Hoofdregel uit het arbeidsrecht is dat de werkgever bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd. Wil hij dat je met Windows werkt, dan heb je als Macliefhebber dus helaas pech gehad. Wil hij dat je naar een conferentie gaat, dan ga je.

Natuurlijk zijn daar grenzen aan, zoals waar het de privacy betreft. Je werkgever mag niet zomaar bepalen dat je je locatie 24/7 bekend moet maken bijvoorbeeld. Daar moet een zwaarwegende reden voor zijn, zoals dat je dure spullen vervoert en het belangrijk is te weten waar *die* zijn. Maar de locatiebepaler moet dan uit als je pauze hebt (en geen dure spullen meer bij je hebt).

Omgekeerd moet een werkgever ook rekening houden met de belangen van klanten en andere relaties. Dat kan dus betekenen dat jij iets niet mag omdat de werkgever (redelijkerwijs) bepaalt dat het klantbelang zwaarder weegt. Kledingeisen zijn een bekend voorbeeld: de werkgever beslist dat dat een representatieve uitstraling geeft, en dus moet jij een uniform aan of een stropdas om. Tenzij er dan weer zwaarwegende redenen vanuit de werknemer zijn, zoals een religie die hoofdbedekking voorschrijft of een allergie voor de stof waarmee het uniform is gemaakt.

De werknemer is in principe zelf aansprakelijk voor verkeersboetes, zeker als dat in het arbeidscontract is geregeld. Het is dan ook logisch dat de werknemer een dashcam wil inzetten om bewijs te verzamelen tegen onterechte boetes of overtredingen die eigenlijk andermans schuld zijn.

Tegelijk snap ik ook het belang van de werkgever, die boze klanten aan de telefoon krijgt omdat "ze gefilmd zijn door die chauffeur" en ze niet weten wat er met de beelden gebeurt.

Een totaalverbod lijkt me niet echt de oplossing. Je zou kunnen kiezen voor een afspraak waarbij de werknemer de camera uit moet zetten zodra hij het terrein van de klant op rijdt, het liefst met een stuk karton of plastic voor de lens zodat er écht niet meer gefilmd kan worden. Of werkgever en werknemer spreken af dat de beelden nergens online komen (ook niet bij Wegmisbruikers), hoe ernstig de gefilmde overtreding ook. Dan kan de werkgever die zekerheid doorgeven aan de klant.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (11)
08-10-2014, 10:47 door WhizzMan
Je kan je zelfs nog afvragen of het belang van de chauffeur niet zodanig is, dat hij ook bij klanten mag filmen. Een situatie waarbij schade of diefstal plaatsvind op het terrein van een klant zou je niet mogen filmen omdat je op priveterrein bent, maar de klant mag wel filmen?

Ik ben het met Arnoud eens dat er overlegd moet worden, maar het beschermen van de privacy van de klant door de beelden niet te publiceren zou voldoende moeten zijn om in goed overleg dit probleem op te lossen. Als de klant wil dat de camera uit gaat op zijn terrein, kan de klant moeilijk de chauffeur of zijn werkgever aansprakelijk gaan stellen voor schades of diefstallen van lading. de chauffeur wordt immers onmogelijk gemaakt om te bewijzen dat hij onschuldig is.
08-10-2014, 12:26 door Anoniem
Ik dacht dat onschuld nooit bewezen hoeft te worden. Men is immers onschuldig tenzij anders bewezen, toch?
08-10-2014, 13:02 door Whacko
Ik vind het wel een beetje zo: dat als de werkgever de boetes niet wil betalen in het geval van een ongeluk. En de chauffeur wil kunnen aantonen of het wel of niet zijn/haar fout is. Dat dit wel een zwaar wegen punt is.

Daarnaast gebeurt het meeste in de openbare ruimte. Misschien dat je een sticker op je vrachtwagen moet plakken dat je een dashcam hebt?

Dashcams werken ook nog eens met een looping-buffer. Alles na een bepaalde tijd wordt automatisch overschreven, tenzij er een ongeluk is gebeurd, en je de video wilt bekijken. Nou is dat met de huidige sd-kaartjes wel een stuk langer dan vroeger.
08-10-2014, 13:35 door Te4sheeh
Door Anoniem: Ik dacht dat onschuld nooit bewezen hoeft te worden. Men is immers onschuldig tenzij anders bewezen, toch?
Bij strafrecht. Als je schade veroorzaakt aan een derde dan is dat civiel recht en dan hoef je alleen maar te bewijzen dat het meer dan 50% waarschijnlijk is.

En tenslotte, als je met een dashcam een hele welles-nietes verhaal kan vermijden is dat ook wat waard.
08-10-2014, 15:27 door Anoniem
"Een situatie waarbij schade of diefstal plaatsvind op het terrein van een klant zou je niet mogen filmen omdat je op priveterrein bent, maar de klant mag wel filmen?"

Indien jij in je huis mag filmen, mogen anderen dat dan ook ?
08-10-2014, 15:37 door Anoniem
Beetje typies Nederlands weer. In Amerika worden auto's en vrachtwagens standaard uitgerust met een camera. Sterker nog, het is verplicht daar door de verzekering!!!
09-10-2014, 09:43 door Anoniem
Meestal als je aan zo'n discussie begint klopt er al iets niet met de arbeidsrelatie... maar goed...
09-10-2014, 10:42 door Mysterio
Je zegt 'mijn voertuig' maar is dat zo iets als mijn collega die het heeft over 'zijn computer' of gaat het over een daadwerkelijk bezit, zoals 'mijn fiets' in het fietsenhok? Je kunt je afvragen tot in hoeverre je 'jouw voertuig' mag uitrusten met extra apparatuur als het toch per ongeluk het voertuig van de baas is.

Dat terzijde.

Eigenlijk kun je met een dashcam zelden een boete aanvechten. Rijd je te hard, dan is dat te traceren, rijd je door rood dan is dat te traceren... Een toepassing bij ongevallen is natuurlijk wel heel mooi. De politie en verzekeraars zitten hier wel op te wachten. Filmen in de openbare ruimte (of openbare weg) is in dit geval toegestaan zonder waarschuwingsbordjes en zo, maar op het (privé) terrein van een ander kun je natuurlijk niet zomaar rond gaan rijden met je camera. Terecht dat de baas daar niet op zit te wachten.
09-10-2014, 11:26 door mcb - Bijgewerkt: 09-10-2014, 11:27
Ik denk dat het er ook af hangt om wat voor chauffeur het gaat.
Bij een vrachtwagenchauffeur zo het geen probleem moeten zijn. Camera wegdraaien zodra hij prive/bedrijfsterrein oprijdt.
Bij een taxichauffeur (en helemaal bij limochauffeurs) kan dat iets gevoeliger liggen.

Het zou idd. handiger zijn als die chauffeur een kap of hoes over de camera plaats en deze pas weg haalt zodra hij aan het rijden is op de openbare weg. Kap terugplaatsen zodra hij dichtbij de bestemming is.

Door Mysterio:
Je zegt 'mijn voertuig' ..... <knip> .....als het toch per ongeluk het voertuig van de baas is.
Er zijn ook eigen rijders die als zzp'er (met eigen auto) voor een chauffeursdienst werken.
11-10-2014, 12:13 door Anoniem
Lekker blijven filmen , het heeft mij bij een eenzijdig ongeval door olie op het wegdek enorm geholpen .
Het was door de beelden een duidelijkere voorstelling te maken voor de verzekeringsmaatschappij en ze zijn daarna meer dan coulant geweest .
Ook bleek een medewerker van een klant ineens de leugenaar toen op de beelden bleek dat hij achteruit tegen mij aanreed terwijl ik stilstond en ik niet achterop hem was gereden op de bedrijfsparkeerplaats .
Die heeft zich dus mooi belachelijk en ongeloofwaardig gemaakt .

Er zijn miljoenen camera's in Nederland maar juist die ene van jezelf waar je je recht mee kan halen zou niet mogen ... kom nou .
22-04-2015, 22:32 door Roger Sauer
Via een thread op het forum van de Rijdende Rechter werd ik op dit artikel gewezen. Zelf zit ik met een een gerelateerd probleem. Als ZZP'er rijd ik diverse klanten rond. Helaas ben ik ook vaak 's avond en 's nachts aan het werk en dan ontstaan er mede door excessief drankgebruik weleens vervelende situaties waarover ik graag niet verder uitwijd. Al langer heb ik een dashcam in mijn wagen, maar aangezien deze niet zo'n goede beelden levert zit ik eraan te denken om een dashcam te kopen die vanuit twee kanten kan filmen. Zowel de weg als de binnenzijde van het voertuig zal hierdoor in beeld worden gebracht.

Nu las ik op http://www.voordeeldashcam.nl dat een dashcam legaal is zolang de beelden maar niet openbaar (Youtube etc.) gemaakt worden. Geldt dit ook in het geval dat ik klanten in het voertuig registreer of gelden hier weer totaal andere regels voor? Het topic op het forum van de Rijdende Rechter was hier helaas niet eenduidig over. Iemand die juridisch advies kan verschaffen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.