image

Rechtbank verscherpt controle Rijkspassen

woensdag 8 oktober 2014, 12:14 door Redactie, 2 reacties

De rechtbank Midden-Nederland heeft aangekondigd de controle van Rijkspassen te verscherpen naar aanleiding van een aangekondigde uitzending van het televisieprogramma 'Undercover in Nederland'. In het programma is te zien hoe onderzoeksjournalist Alberto Stegeman het personeelsgebied van de rechtbank in Utrecht weet te betreden met een Rijkspas van een medewerker die toegang had tot het gebouw, maar al uit dienst was. Daarnaast had Stegeman nepwapens bij zich.

De regels schrijven voor dat een Rijkspas bij uitdiensttreding direct wordt ingeleverd, maar dat blijkt volgens de rechtbank niet in alle gevallen te gebeuren. "In het gebouw zijn veel privacygevoelige documenten aanwezig. Medewerkers werken voor hun eigen veiligheid in een beveiligd gebied. Een correcte passenregistratie is daarom essentieel", zo laat de rechtbank weten.

Stegeman merkt op dat als hij met nepwapens weet binnen te komen veel meer mensen dat kunnen. De rechtbank heeft inmiddels geconstateerd dat de controle op de inname en blokkade van Rijkspassen bij uitdiensttreding verscherpt moet worden en heeft per direct een intensievere controle aangekondigd. De uitzending van Undercover in Nederland is zondag 12 oktober op SBS6 te zien.

Reacties (2)
09-10-2014, 10:04 door Anoniem
Buitengewoon irritant dat als je OK hebt gezegd tegen cookies, je teruggaat naar de homepage. In plaats van op deze pagina te blijven.
13-10-2014, 11:01 door Anoniem
Het is nogal een grove en domme fout die de beveiliging van de rechtbank heeft gemaakt. Het probleem is vrij simpel te voorkomen door een pas uit te geven in combinatie met een pincode.

Als nu alleen de pas administratie wordt verbeterd blijft nog steeds het gevaar aanwezig dat bij diefstal van een pas, deze pas gebruikt kan worden als er niet direct aangifte van vermissing wordt gedaan. Het komt wel vaker voor dat usb-sticks met gevoelige informatie worden gestolen, dit kan ook met rijkspassen gebeuren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.