image

Europol: wereldwijd slechts 100 cybercrimebazen

zondag 12 oktober 2014, 18:07 door Redactie, 5 reacties

Wereldwijd zouden er slechts 100 cybercrimebazen zijn die achter de meeste cybercrime op internet zitten, zo beweert Troels Oerting, hoofd van het Cyber Crime Centrum (EC3) van Europol. "We weten ongeveer wie het zijn. Als we ze kunnen uitschakelen zal de rest in elkaar storten", zo liet Oerting tegenover de BBC weten. Hij merkt op dat het aantal van 100 kopstukken geen statisch getal is. "Het zal helaas toenemen."

Het grootste probleem in de bestrijding van cybercrime is volgens Oerting nog altijd dat het grenzeloos is. "Criminelen komen niet langer naar onze landen, ze plegen hun misdrijven van een afstand en daarom kan ik niet de normale gereedschappen gebruiken om ze op te pakken." De meeste cybercrimebazen bevinden zich in Rusland, stelt de EC3-directeur.

De relatie met de Russische opsporingsdiensten was niet altijd goed maar zou aan het verbeteren zijn merkt hij op. Onlangs was Oerting nog in Moskou om vier grote cybercrimezaken te bespreken en hij is hoopvol dat dit tot arrestaties en veroordelingen zal leiden.

Reacties (5)
12-10-2014, 20:15 door Anoniem
Honderd man, is dat even een mooi laag getal. Opgelost probleem dus, ja toch niet dan. Of hoeveel duizend cybercops denken ze nodig te hebben om honderd man achter tralies te kijken? Tien? Twintig? Hoeveel?
12-10-2014, 22:30 door superglitched
Probleem is volgens mij echter dat als die 100 crime bazen weg zijn, de cyber security nog verder 'in slaap doezelt' en er na verloop van tijd automatisch weer 100 nieuwe crime bazen opstaan. Als er ergens geen of een lage dreiging is, is er geen enkele noodzaak om erin te investeren.
13-10-2014, 12:00 door johanw
Als we ze kunnen uitschakelen zal de rest in elkaar storten
Ja, want die bazen hebben allemaal geen nummer 2 die dan hun plaats inneemt. Daarom is de mafia ook ineen gestort toen men de opperbaas aangehouden heeft. Of wacht...
13-10-2014, 12:45 door Anoniem
Door johanw: Ja, want die bazen hebben allemaal geen nummer 2 die dan hun plaats inneemt.
Nou, dan pak je 200 ipv 100 mensen op. Hoeveel sieberjuuten heb je daar voor nodig? Ook het dubbele aantal toevallig?
14-10-2014, 16:28 door Anoniem
Wow... Cybercrime bazen, wat is de definitie daarvan ? De term doet mij denken aan een ''eindbaas'' in een computerspelletje. Gaat Troels ze allemaal verslaan ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.