image

iWorm-botnet krimpt naar 6100 Mac-computers

maandag 13 oktober 2014, 11:13 door Redactie, 0 reacties

Een botnet van Mac-computers dat vorige maand werd ontdekt en eind september nog uit 20.000 Macs bestond is inmiddels naar 6100 unieke computers gekrompen, waarvan er 193 zich in Nederland bevinden. Dat laat het Russische anti-virusbedrijf Doctor Web aan Security.NL weten.

iWorm, zoals de malware wordt genoemd die de Macs infecteert, verspreidt zich via illegale versies van Adobe Photoshop, Illustrator, Microsoft Office en Parallels Desktop voor OS X die via torrentsite The Pirate Bay worden aangeboden. Opmerkelijk aan de malware is dat besmette computers verbinding met de sociale nieuwssite Reddit maken om de botnet-servers te vinden. Eenmaal actief kunnen de aanvallers achter de malware de besmette Macs allerlei opdrachten laten uitvoeren.

Doctor Web CEO Boris Sharov zegt nog geen verklaring voor de afname van het aantal bots te hebben. Die lijkt echter samen te hangen met de maatregel die Apple begin oktober trof om infecties tegen te gaan en nieuwe besmettingen te voorkomen. Apple publiceerde toen een update voor XProtect, de in Mac OS X ingebouwde virusscanner, die verschillende versies van de malware kan detecteren en verwijderen.

Het kan echter nog wel even duren voordat alle iWorm-infecties verwijderd zijn. De Flashback Trojan die begin 2012 zo'n 700.000 Macs onderdeel van een botnet maakte bestaat ondanks een XProtect-update van Apple nog altijd uit 14.000 machines.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.