image

NAVO: Stuxnet-aanval op Iran was illegaal

maandag 25 maart 2013, 17:37 door Redactie, 4 reacties

Het gebruik van de Stuxnetworm om een Iraanse uraniumverrijkingscentrale te saboteren was illegaal, aldus een nieuwe handleiding van de NAVO over cyberoorlog. Die bestempelt de aanval die door de Amerikaanse en Israëlische autoriteiten zou zijn uitgevoerd als een 'act of force'. Volgens hoofdauteur Michael Schmitt is het gebruik van geweld niet toegestaan tenzij het om zelfverdediging gaat.

De groep van 20 onderzoekers die de 'Tallinn Manual on the International Law Applicable to Cyber Warfare' schreven zijn unaniem over het feit dat Stuxnet een geweldshandeling was. De schrijvers zijn verdeeld of de gevolgen een gewapende aanval zouden rechtvaardigen. De VS en Israël hebben openlijk nooit toegegeven achter de aanval te zitten.

Stuxnet
Daarbij werd een worm ontwikkeld die de centrale in Natanz infecteerde. Er zouden verschillende varianten van de worm zijn gemaakt, allen met het doel om het Iraanse atoomprogramma te verstoren. De eerste versie probeerde de kleppen te saboteren, de latere varianten hadden het op de centrifuges voorzien.

Het toerental werd aangepast, terwijl de systeembeheerders werd voorgeschoteld dat alles in orde was. Hierdoor raakten de centrifuges beschadigd. Uiteindelijk werden de latere Stuxnet-varianten door een fout in het verspreidingsmechanisme ontdekt. De worm bleek ook machines buiten Natanz te infecteren.

Misdrijf
Schmitt stelt tegenover de Washington Times dat een cyberaanval een misdrijf is als die voor de gevechtshandelingen beginnen. Als het begint na de geweldshandelingen, dan zou het doden van de hackers achter een cyberaanval geoorloofd zijn, aangezien ze dan als strijders aan de vijandigheden hebben meegedaan.

Reacties (4)
25-03-2013, 19:31 door johanw
De USA en Israel trekken zich toch niks aan van (internationaal) recht. Voor hen telt alleen het enige recht dat er werkelijk toe doet: dat van de sterkste. Helaas voor hun bevolkingen zullen ze dat waarschijnlijk terugkrijgen als hun economie aan al die oorlogsuitgaven kapot gaat. Het heeft tegen de USSR gewerkt maar nu valt de USA in dezelfde kuil.
26-03-2013, 07:46 door Arie
Als de wereld er veilig door blijft mogen ze van mij deze "illegale" dingen blijven doen. Speedfan for safety..
26-03-2013, 09:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-03-2013, 11:17 door Mysterio
Door Kourtisanne Xbox-driver:
Door johanw: De USA en Israel trekken zich toch niks aan van (internationaal) recht. Voor hen telt alleen het enige recht dat er werkelijk toe doet: dat van de sterkste. Helaas voor hun bevolkingen zullen ze dat waarschijnlijk terugkrijgen als hun economie aan al die oorlogsuitgaven kapot gaat. Het heeft tegen de USSR gewerkt maar nu valt de USA in dezelfde kuil.
ga ens in auswitz kijken. kun je zelf zien wat er gebeurt met international recht toen de joden zich niet konden verdedigen.
Of de Boeren in Zuid Afrika of de slaven wereldwijd... Het punt is dat 'recht' en zeker internationaal recht iets is wat zich in de loop der jaren ontwikkeld en best onderhevig is aan de tijdsgeest. 'Recht' gaat voornamelijk over het in stand houden van de meest geaccepteerde of meest dominante standpunten in de rechtspraak. Wat voor de één recht is, is voor de ander krom.

Zo vindt de USA het doodnormaal om terroristen buiten het recht te plaatsen omdat ze dat niet zouden 'verdienen'. Op die manier creëer je echter een grijs gebied waarbij je landen en personen zou kunnen bestempelen als 'outlaw' om zo de normale rechtsgang niet te hoeven toepassen.

Of de 'outlaw' nu een Jood, Palestijn, Amerikaan of Afgaan is... Niemand zou het recht moeten hebben om een ander zo te bestempelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.