image

Facebook niet verplicht voor Utrechts wifi-netwerk

woensdag 15 oktober 2014, 13:24 door Redactie, 7 reacties

Om van het gratis wifi-netwerk in de stad Utrecht gebruik te maken is het niet verplicht om met Facebook in te loggen, zo heeft wethouder Jeroen Kreijkamp in reactie op vragen van GroenLinks laten weten. GroenLinks maakte zich zorgen over teksten op de website van de aanbieder van het wifi-netwerk.

"Met de Facebookhotspot loginfunctie van City Wireless krijgen klanten in ruil voor hun openbare Facebook profielgegevens gratis internet. Met onze oplossing weet je wie gebruik maakt van de internetverbinding. Je weet zijn of haar naam, woonplaats, geslacht, leeftijdsgroep en mailadres. Je WiFi internet service is veranderd in een enorm interessante marketingtool", aldus City Wireless. Nadat er vragen werden gesteld werd de tekst van de website verwijderd, hoewel die nog steeds in de cache van Google is te vinden.

"Wij waren erg geschrokken van de suggestie die werd gewekt dat de wifi alleen toegankelijk zou zijn door een Facebook-inlog en dat persoonlijke gegevens van gebruikers mogelijk gebruikt zouden worden door de aanbieder,’ aldus Thijs Weistra, GroenLinks-raadslid. In zijn antwoord laat Kreijkamp weten dat er in de aanbesteding nadrukkelijk voorwaarden zijn gesteld voor de veiligheid en privacy van de gebruikers van het wifi-netwerk.

Zo mag er geen data worden opgeslagen die terug te leiden is naar individuen en is het niet toegestaan data van de eindgebruiker commercieel in te zetten. In het privacybeleid wat City Wireless voor het Utrechtse wifi-netwerk hanteert staat echter dat bij gebruik van het netwerk de openbare gegevens uit het Facebookprofiel en het e-mailadres dat gekoppeld is aan het Facebookprofiel worden bewaard als mensen met hun Facebookprofiel inloggen.

Reacties (7)
15-10-2014, 13:58 door Anoniem
Zwaar irritant dat er te vaak om FB gevraagd wordt. Gelukkig is er soms nog de optie om je emailadres te gebruiken...
15-10-2014, 14:07 door Anoniem
Uhu, geloof je het zelf....

Snel de tekst weg halen wat je er allemaal mee kunt, en dus geen privacy schending.... Maar de software is al uitgerold, en werkt gewoon. Dus nu zeggen we niet meer wat we met je data doen. Dus dat is eigenlijk nog erger...

Want nu zeggen ze niets op te slaan, en doen ze het juist wel. En achteraf straffen, heeft geen zin. Kwaad is al geschied. Een mooi voorbeeld van de ICT kennis bij de overheid (http://lmgtfy.com/?q=ict)

Ik lees nog steeds niet hoe ze nu de 'login' fixen.... Of is het argument, je hoeft niet in te loggen, maar dan ga je heel traag en mag je niets. Maar dat wil niemand, dus gaan ze toch 'vrijwillig' inloggen met FB...

TheYOSH
15-10-2014, 14:21 door Anoniem
Een van de grootste datagraaiers en privacyschenders gebruiken om in te loggen op een openbaar netwerk van een gemeente. De Nederlandse overheid bestaat voor zeker 99% uit volstrekte idioten.
15-10-2014, 19:38 door Anoniem
Een van de grootste datagraaiers en privacyschenders gebruiken om in te loggen op een openbaar netwerk van een gemeente. De Nederlandse overheid bestaat voor zeker 99% uit volstrekte idioten."
Door Anoniem: Een van de grootste datagraaiers en privacyschenders gebruiken om in te loggen op een openbaar netwerk van een gemeente. De Nederlandse overheid bestaat voor zeker 99% uit volstrekte idioten.

En wat dacht je van de Nederlandse Publieke Omroep? Daar kun je vaker en vaker alleen nog maar via Twitter en Facebook mee communiceren. Luiwammesen en domoren zijn het!
16-10-2014, 00:30 door Anoniem
Door Anoniem: Een van de grootste datagraaiers en privacyschenders gebruiken om in te loggen op een openbaar netwerk van een gemeente. De Nederlandse overheid bestaat voor zeker 99% uit volstrekte idioten.
Het is niet "het openbare netwerk van een gemeente" maar het "door een commerciele marktpartij in opdracht van een
gemeente en met wat subsidie aangelegde wifi netwerk".
Dat is hoe het gaat in deze neoliberale tijden. Het is niet de gemeente die hier de leiding heeft, maar een commerciele
onderneming die moet verdienen aan dit netwerk. De gemeente draagt alleen wat bij, maar betaalt niet het hele netwerk
en bepaalt dus ook niet hoe het werkt.
Als we met zijn allen willen dat infrastructuur wordt aangelegd door commerciele marktpartijen en niet meer door de
vertrouwde nutsbedrijven, dan moeten we ook niet miepen dat het zo gaat. Die partij moet geld verdienen, en aangezien
het netwerk "gratis" is betekent dat: persoonsgegevens inleveren.
16-10-2014, 08:56 door Anoniem
ie partij moet geld verdienen, en aangezien het netwerk "gratis" is betekent dat: persoonsgegevens inleveren.

Het is dus niet gratis, alleen betaal je met iets anders dan geld.
16-10-2014, 09:54 door Anoniem
Je moet gratis wifi gewoon helemaal niet gebruiken. Het is een security- en privacynachtmerrie. En de hele dag door op internet zitten is nergens goed voor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.