image

'Recht om vergeten te worden onhaalbaar'

woensdag 27 maart 2013, 13:56 door Redactie, 2 reacties

Het recht om op internet vergeten te worden is onhaalbaar, ook al presenteerde de Europese Commissie vorig jaar hier nog een voorstel over. Het tegengeluid over het voorstel van de EC komt verrassend van Europese privacyorganisaties. Volgens de Britse privacywaakhond Information Commissioner's Office (ICO) gaat het recht om vergeten te worden een stap te ver.

"Het recht om vergeten te worden baart ons zorgen en geeft mensen te hoog gespannen verwachtingen", zegt David Smith van de ICO. Volgens Smith is het daarom beter de aandacht te richten op het "recht om bezwaar te maken" hoe persoonsgegevens worden gebruikt.

Onhaalbaar
Ook de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) Peter Hustinx laat kritische geluiden horen. Hij stelt tegenover V3 dat het recht om vergeten te worden op het moment onhaalbaar is, aangezien de meeste landen verdeeld zijn over wat nu precies onder gevoelige persoonlijke gegevens wordt verstaan.

"Ik vind dat het recht om vergeten te worden overdreven is." Wel stelt Hustinx dat er meer transparantie moet komen. "Ik denk dat alle partijen van hun aansprakelijkheid bewust moeten zijn, ze moeten hun deel van de verantwoordelijk kennen."

Deze transparantie zou het vertrouwen van gebruikers doen toenemen, waardoor ze ook eerder geneigd zijn om bedrijven hun gegevens te laten gebruiken, wat weer goed voor de digitale economie zou zijn.

Reacties (2)
28-03-2013, 10:24 door WhizzMan
Ik vind het recht om vergeten te worden iets wat je fundamenteel wel op moet nemen. Ik denk dat je de uitzonderingen daarop moet gaan benoemen. Op die manier zorg je er voor dat een overheid na moet denken over de gevallen waarin de belangen zodaning liggen dat het niet langer afdwingbaar is.

Het recht om bezwaar te maken valt al onder de vrijheid van meningsuiting. Het geeft je niets aan garanties dat er iets met je bezwaar wordt gedaan en keert de "last" om en legt deze bij de burger. Ik kan bijvoorbeeld via deze reactie bezwaar maken tegen het intrekken van het wetsvoorstel over het recht om bezwaar te maken. De kans dat daarmee het wetsvoorstel alsnog behandeld gaat worden, zal daarmee niet heel veel groter worden. Je kan dat bezwaar misschien formaliseren, maar er is niemand die de instantie in kwestie dwingt om vanuit de positie "vergeetbaar, tenzij" te handelen als daar geen wet voor is.
29-03-2013, 13:14 door spatieman
en wat als je nu eens GEEN internet hebt.
en toch op internet staat, immers zoekmachines trekken zich van privacy niets aan..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.