image

FIOD arresteert verdachten wegens DigiD-fraude

donderdag 16 oktober 2014, 14:43 door Redactie, 1 reacties

De FIOD (fiscale inlichtingen- en opsporingendienst) heeft gisterochtend een man en een vrouw uit de gemeente Roosendaal wegens vermoedelijke fraude met DigiD aangehouden. Het gaat om een 23-jarige vrouw en een 25 -jarige man die ervan worden verdacht gegevens op websites van overheidsorganisaties via circa 180 DigiD’s te hebben gewijzigd, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens het OM zijn er aanwijzingen dat de DigiD-inloggegevens via phishing zijn gestolen. Daarbij werden zowel e-mail als de telefoon gebruikt voor het ontfutselen van de gegevens. Met name de gegevens van oudere mensen zouden door de twee verdachten zijn misbruikt. In het onderzoek zijn ongeveer 5.000 DigiD’s naar voren gekomen die mogelijk onbevoegd gebruikt zijn.

Uiteindelijk zijn met circa 180 DigiD’s gegevens gewijzigd op websites van overheidsorganisaties. Het gaat dan om zaken als bankrekeningen en telefoonnummers met als doel het ontvangen van bijvoorbeeld AOW-uitkeringen. De omvang van de fraude wordt geschat op zo'n 50.000 euro. De schade bleef volgens het OM relatief beperkt vanwege de snelle reactie van de gezamenlijke overheidsdiensten.

Geldezels

Behalve de twee verdachten zijn nog vier vermoedelijke 'geldezels' aangehouden. Zij komen uit Dordrecht, Zaandam, Rotterdam en Amsterdam. Zij worden ervan verdacht hun rekening ter beschikking te hebben gesteld om daar geld op te laten storten dat via de fraude was verkregen. Het geld werd daarna meteen contant opgenomen. In het onderzoek zijn 70 verdachte bankrekeningen naar voren gekomen. Deze bankrekeningen zijn door de betreffende banken geblokkeerd.

De mensen die door de fraude zijn getroffen, zijn door de betrokken overheidsorganisaties schadeloos gesteld. Logius, de partij die DigiD beheert, heeft de 5.000 DigiD’s inmiddels verwijderd zodat er geen misbruik meer kan plaatsvinden en de betrokken burgers een brief gestuurd.

Reacties (1)
16-10-2014, 16:06 door Anoniem
Ik dacht dat DigID feilloos goed beveilgd was?
Hebben ze nooit gedacht dat er ook zoiets als gebruikers zijn...

Doet me denken aan een XKCD cartoon...

ITer: deze laptop is geencrypt. kom laten we voor 5 ton een cluster bouwen om deze beveiliging te beveiliging te kraken.
ITer2: geen nut, het is 4096 bit rsa.
ITer: ons plan is nu gefaald.

Wat echt zou gebeuren:

Hier heb je een 5 euro steeksleutel en sla hem net zo lang tot die de sleutel geeft.

http://imgs.xkcd.com/comics/security.png
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.