image

'Verdachte virusschrijver kan niet programmeren'

donderdag 28 maart 2013, 11:48 door Redactie, 1 reacties

Een Japanse man die wordt verdacht van het maken en verspreiden van een virus dat besmette computers gebruikte om dreigementen te versturen zegt onschuldig te zijn. De malware plaatste op een overheidssite een dreigement dat iemand een massamoord in een populair winkelgebied zou plegen. Op een internetforum werd gedreigd met het opblazen van een tempel.

Ook werden er verschillende dreigmails verstuurd. In één van de berichten werd met een bomaanslag in een vliegtuig gedreigd, terwijl de andere e-mail voor een aanslag op een kleuterschool waarschuwde waar ook een kind van de keizerlijke familie naar toegaat.

Politie
In de zaak werden uiteindelijk vier mensen ten onrechte gearresteerd, waarvan er één enkele weken in de gevangenis zat. Later bleek dat de politie een fout had gemaakt en zag zich gedwongen excuses aan te bieden. Er werd voor het eerst in de geschiedenis van Japan een beloning uitgeloofd voor het aanhouden van een cybercrimineel.

Daarnaast beloofde de Japanse nationale politie dat agenten op cybercrimeles zouden gaan om meer kennis over het internet te krijgen.

De zaak kreeg een bijzondere wending toen een aantal raadsels naar een kat met een geheugenkaart leidde. Aan de hand van camerabeelden werd uiteindelijk de 30-jarige Yusuke Katayama aangehouden.

Programmeren
De openbare aanklager zal Katayama binnenkort officieel aanklagen wegens 'obstructie van bedrijven' en het overtreden van een wet die kapingen moet voorkomen. De Japanse IT'er zou namelijk de computers van derden hebben gekaapt om zijn dreigementen te versturen. Zelf heeft hij altijd ontkend schuldig te zijn.

"Ik heb nooit virussen gemaakt of gebruikt", aldus een verklaring van zijn advocaat. "Hij is niet in staat om de programmeertaal te gebruiken die nodig is om virussen te schrijven", aldus de raadsman, die opriep om zijn client niet aan te klagen.

Reacties (1)
29-03-2013, 13:39 door Anoniem
De zaak kreeg een bijzondere wending toen een aantal raadsels naar een kat met een geheugenkaart leidde.

Lijkt me duidelijk, de kat is de hacker...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.