image

Drone-fabrikanten bezorgd over privacydebat

vrijdag 29 maart 2013, 14:53 door Redactie, 7 reacties

Amerikaanse fabrikanten van drones maken zich zorgen over de ontstane ophef over de impact die de onbemande vliegtuigjes op de privacy van burgers hebben. Oorspronkelijk ontwikkeld voor oorlogsgebieden worden drones inmiddels voor allerlei doeleinden gebruikt, waaronder surveillance. Onlangs werd bekend dat ook de Nederlandse politie steeds vaker drones inzet.

De onbemande vliegtuigjes worden in het geheim gebruikt voor de opsporing van inbrekers of wiettelers en bij het volgen van vluchtauto's van criminelen. In de Verenigde Staten zijn er inmiddels verschillende partijen die zich over de binnenlandse drones zorgen maken. En ook de Amerikaans bevolking is bang dat drones verkeerd zullen worden ingezet.

"Onze tekortkoming in het onderwijzen van het publiek over onbemande luchtvaart wordt nu een probleem", zegt Robert Fitzgerald, CEO van The BOSH Group, een bedrijf dat drones onderhoudt. Hij waarschuwt dat als de Amerikaanse overheid de technologie niet meer ruimte geeft, de concurrentie hier gebruik van zal maken.

Wetgeving
Sinds januari van dit jaar is er in 30 Amerikaanse staten wetgeving geïntroduceerd met betrekking tot drones, mede om privacyzorgen weg te nemen. Veel van de wetten voorkomen dat politie de drones voor uitgebreide publieke surveillance mag inzetten, alsmede het volgen van individuen zonder voldoende bewijs dat ze bij een misdrijf betrokken zouden zijn.

"Elke wetgeving die het gebruik van dit soort mogelijkheden om het publiek te dienen beperkt, brengt het publiek juist in gevaar", aldus Steve Gitlin, een grote fabrikant van kleinere drones.

Samenleving
"Drones hebben de potentie om levens te reden, het is zonde dat we hier nu mee te maken krijgen", stelt Stephen Ingley, directeur van de Airborne Law Enforcement Association. "Het is frustrerend." Toch moeten veel politici niets van de drones hebben en zowel Democraten als Republikeinen vinden elkaar in het aan banden leggen van het Drone-gebruik.

"Het idee van overheidsdrones die continu in de lucht zweven en de activiteiten van rechtschapen burgers in de gaten houden staat haaks op wat het betekent om in een vrije samenleving te leven", aldus senator Charles Grassley.

Reacties (7)
29-03-2013, 15:18 door Anoniem
Deze meneer heeft nog niet in de gaten dat vrijheid betekent dat je niet in de gaten gehouden wordt. Commercieel is het natuurlijk heel verklaarbaar dat hij zich zorgen maakt.
29-03-2013, 16:05 door gogonal
"Onze tekortkoming in het onderwijzen van het publiek over onbemande luchtvaart wordt nu een probleem" zegt Robert Fitzgerald

Daar gaan we weer...als de burger het niet wil dan ligt het aan gebrekkige [s]voorlichting[/s]propaganda, want de burger is stom, achterlijk en blind en moet gestuurd en gevoed worden....Zelf nadenken is niet gewenst

'We leggen het nog een keer uit en dan u goed en dan levert u uw privacy probleemloos in' zoiets

De wereld is beter af zonder dit soort commerciële megalomanen als Robert Fitzgerald.
29-03-2013, 18:38 door freediver
De wereld wordt er alsmaar gecompliceerder door. Moeten we naast politie ook nog bang zijn om naar boven te kijken... stel je voor dat we per ongeluk een takje van de buren hun conifeer afknippen.Of dat ons huis niet voldoet aan de bestemmingsplan eisen. Gelul van dat het levens zou redden geloof ik niet.Daarvoor wil ik eerst bewijzen zien. Het enigste wat ze laten zien of wat we ervan horen is dat er weer een paar militanten, of wiettelers mee opgespoort zijn. Dan vraag ik me nog openlijk af Wie bepaalt of iemand militant is of een wietteler. Het nieuws is altijd eenzijdig geweest, Mainstream.
29-03-2013, 20:59 door wica128
Geef die man eens ongelijk. Als hij dit niet zou zeggen, is die waarschijnlijk snel werkloos.

Eerst was het de bewaker bij de ingang.
Toen de CCTV systemen.
De CCTV systemen die aan elkaar gekoppelt werden.

En nu dit, eerst is er wat weerstand. Dan komt de eerste wetgeving, redelijk beperkt. Zodat de meeste het accepteren,
Vervolgens komt er een minster, die de wet wilt verruimen. Want ja, hoe moeten we anders die ene "terrorist" opsporen.

Ik wil haast niet weten, wat ze hierna gaan bedenken.

Techniek is iets heel moois, maar niet zoals het nu ingezet wordt!
29-03-2013, 22:42 door Anoniem
Drones hebben de potentie om levens te reden

Dat hangt er maar vanaf waar je woont als burger. In Afghanistan, Pakistan, ... loop je als burger meer kans dat je omkomt door een drone dan dat hij je leven redt.
31-03-2013, 13:56 door [Account Verwijderd]
Door wica128:

Eerst was het de bewaker bij de ingang.
Toen de CCTV systemen.
De CCTV systemen die aan elkaar gekoppeld werden.

Niet helemaal waar !

Eerst was er sociale controle!
De wijkagent kende zijn klanten nog.
Toen moest iedereen ver weg gaan werken.
Daardoor kregen we "PRIVÉ" transport middelen.
Die worden door minder prettige mensen misbruikt om daar waar ze niet bekend zijn
en herkent kunnen worden te stelen.

Het simpele feit dat we mobiel en onbekend zijn geeft nu de meeste problemen.
Het afschaffen van die mobielen is geen optie.
Het geven van een vrijbrief aan mobiele mensen ook niet.

Blijft alleen maar de controle over.
Welkom in de moderne wereld, leuker is het niet geworden!
01-04-2013, 10:01 door Anoniem
Wat is het verschil (in aantasting van privacy) tussen agenten die op straat lopen en opschrijven wat hen opvalt

EN

een drone die vliegt en filmt, wat later door een agent wordt bekeken?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.