image

Marktaandeel Windows 8 groeit gestaag

maandag 1 april 2013, 08:26 door Redactie, 10 reacties

Windows 8 mag dan niet het succes zijn waar Microsoft op hoopte, in maart passeerde het marktaandeel van het besturingssysteem voor het eerst de 3% en nadert het dat van Windows Vista. Sinds de introductie op 26 oktober 2012 kende Windows 8 een langzame start, waarbij vorige maand de groei zelfs afnam ten opzichte van de maanden daarvoor.

Dat beeld is nu hersteld met een toename van 0,5%. Daarmee heeft Windows 8 nu 3,17% van de markt veroverd en zou het binnen drie maanden Windows Vista kunnen passeren, dat net onder de 5% uitkwam. Naast Windows 8 kende ook Windows 7 een bescheiden groei van 0,2% en wordt op 44,73% van de desktops gebruikt.

Concurrentie
Ondanks de tegenvallende cijfers van Windows 8 kan Microsoft tevreden zijn over maart, aangezien het totale Windows-aandeel groeide zo'n 0,3% ten koste van Mac OS X en Linux. Windows heeft een aandeel van 91,89% en staat daarmee hoger dan het in augustus 2012 deed.

Mac OS X moest 0,2% inleveren en daalde voor het eerst sinds juli onder de 7%. Linux moest een marginaal percentage inleveren, maar blijft met 1,17% een kleine speler op de desktopmarkt, aldus de cijfers van Net Applications van maart.

Reacties (10)
01-04-2013, 09:52 door cjkos
Windows Vista is geflopt, en nu zijn ze blij dat ze het aandeel van Vista naderen?
01-04-2013, 10:20 door Anoniem
De zogenaamde 'groei' zal heus geen gevolg zijn doordat de consument Win8 zó graag wil.. maar omdat het bij aanschaf van een nieuwe pc of laptop gewoon als OEM door je strot wordt gedrukt en je gewoon geen andere keuze hebt!
Reken maar dat de 'vrijwillige' verkoop van losse 'retail' versies inmiddels is gedaald naar 0,0%.. Maar uiteraard zal MS altijd alles door een roze bril blijven zien..
01-04-2013, 11:06 door Anoniem
Geen wonder dat het marktaandeel stijgt. Probeer maar eens een pc zonder Windows 8 te kopen.
01-04-2013, 11:52 door Anoniem
Ach,windows ik moet er niks meer mee,die metro interface vind ik verschrikkelijk.
Geef mij maar Linux,of OSX.
Trouwens ik gebruik enkel Linux,dan vind ik Unity van Ubuntu nog vele malen prettiger werken dan Windows 8.
Ik snap niet dat Windows weer gestegen is,in het marktaandeel.
01-04-2013, 13:39 door Duck-man
Wat ik mij altijd afvraag is hoe meten ze dit?
Aan het aantal verkochte licenties is dit niet te zien. Niet alle licenties worden gebruikt en niet elke gebruiker koopt een licentie.
Je zou het kunnen meten op website's maar daarbij heb je altijd maar een deel van de internet gebruikers en dan heb je ook nog de "unscannebles".
Dit maakt een meeting wel erg onnauwkeurig.Bepaalde gebruikers zullen op bepaalde site? komen en het percentage "unscannebles" Verschild ook enorm per systeem.
Maar leuk voor MS dat W8 wordt verkocht. Geen idee of het goed redelijk of slecht wordt verkocht. Gelukkig maakt het niet uit Bij eke nieuwe PC krijg je het er toch bi. Tenzij je veel moeite doet of ervan af te raken.
01-04-2013, 16:08 door Anoniem
Ik denk dat het markt aandeel helemaal geen 91,9% is. Ik zie in rap tempo PC's verdwijnen (helemaal of naar de achtergrond) en het aantal tablets in thuis omgevingen toenemen.
Ook bedrijfsmatig zijn er flinke veranderingen gaande; door het cloud gebeuren hoeft men helemaal geen Windows meer op de desktop te hebben. Een systeem van € 100,00 is voldoende voor full-hd, webbased, Windows Remote Desktop services en LTSP. Waarom klauwen met geld wegsmijten voor een Windows computers terwijl je voor € 100,00 per werkplek klaar bent? Om die 'gelikte' Metro interface?!? Of dringt het nu eindelijk door dat het om het gebruik gaat en niet om het OS?

Trouwens, volgens mij zijn er veel meer 'niet Windows' computers dan men denkt; Webservers, smartphones, tablets, thinclients, smartclients, servers voor virtualisatie, etc.
02-04-2013, 07:17 door WhizzMan
http://marketshare.hitslink.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=11&qpcustomb=0 is interessanter. Wat je ziet is dat het totaalaandeel van Windows ietsje is gekrompen. De migratie in het bedrijfsleven naar windows 7 blijft kennelijk steken en het verlies van marktaandeel van XP en Vista gaat niet volledig naar Win7 en Win8, maar ook voor een deel naar Apple.

Of het hele bedrijsleven is al over op Win7 en die 39% XP is puur particulier, of een boel bedrijven gaan zometeen een heel groot probleem krijgen als de eerste "XP killer" bug bekend wordt. Microsoft verliest marktaandeel bij particulieren en waarschijnlijk ook een klein beetje op de zakelijke desktopmarkt.

Zou 2014 dan het jaar van linux op de desktop worden? ;)
02-04-2013, 09:05 door Mysterio
Als het echt zo beroerd is als de stemmen boven mij beweren, dan zou het wel eens een mooie kans zijn voor Linux-varianten of Apple om een marktaandeel te pakken. Helaas zie ik weinig beweging vanuit die hoek om ontevreden Windows 8 gebruikers te leiden naar een andere veilige haven.

Maar wie weet! Het zou voor de markt heel interessant zijn als er wat meer smaakjes breed beschikbaar zijn.
02-04-2013, 11:25 door Rasalom
Door Mysterio: Als het echt zo beroerd is als de stemmen boven mij beweren...
Voor Jan met de pet is het nooit zo beroerd als de reacties op ICT sites doen vermoeden. ;-)

Hoe goed ik Linux privé ook vind, er blijft altijd één groot obstakel voor de acceptatie. Zolang er geen Linux versie is van bijv. Bioshock Infinite, Photoshop en Microsoft Office 2013 zal het onder het grote publiek te weinig doorgang vinden.

Hoe goed Linux ook is, het staat of valt bij de support van 'de bekende merken'. Al is er wellicht een prima Linux alternatief, toch zal de consument bij voorkeur zijn bekende applicatie blijven gebruiken.

Het zou al een mooi begin kunnen zijn als je op Linux de tablet versies van android apps zou kunnen draaien. Dat maakt de stap tussen Android en Linux in elk geval kleiner. Maar hoewel ik daar meer verwacht had, zie ik zelfs daar nog weinig synergie.

En on-topic: Dit nieuws gaat verder nergens over. Natuurlijk groeit het aandeel Windows 8 gestaag. Het is in principe het default OS op elke nieuwe pc. Als het aandeel gestaag zou dalen, absoluut stil zou staan of meer dan verwacht zou groeien... Dat zou nieuws zijn. De kop had net zo goed kunnen zijn, dat er dit jaar computers zijn verkocht.
02-04-2013, 11:32 door Rasalom
Door WhizzMan: Wat je ziet is dat het totaalaandeel van Windows ietsje is gekrompen. De migratie in het bedrijfsleven naar windows 7 blijft kennelijk steken en het verlies van marktaandeel van XP en Vista gaat niet volledig naar Win7 en Win8, maar ook voor een deel naar Apple.
Ik denk dat die cijfers vooral worden beïnvloed door de iPad/iPhone en Android verkopen. Op de desktop verandert er per saldo denk ik vrij weinig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.