image

Politievirus wist foto's van niet betalende slachtoffers

maandag 1 april 2013, 11:08 door Redactie, 8 reacties

Een Amerikaans vrouw die zelf probeerde om een 'politievirus' van haar computer te verwijderen moest met lede ogen toezien hoe de malware foto's van haar dochters en overleden hond wiste. Yasmin Bach kreeg een waarschuwingsvenster te zien dat van de FBI afkomstig zou zijn. Ze moest 200 dollar betalen wegens de verspreiding van kinderporno en het verkopen van drugs.

Het gaat hier om ransomware die in naam van een politiedienst de computer vergrendelt. Slachtoffers moeten vervolgens een 'boete' betalen om weer toegang te krijgen. "Ik raakte in paniek, tot ik onderaan het scherm zag dat ik meteen 200 dollar moest overmaken, toen viel het kwartje", laat Bach weten.

Ze wist dat het om een scam ging. Vervolgens probeerde ze de malware zelf te verwijderen. "Het gaf de hacker verder toegang om alles van mijn computer te verwijderen, voor mijn ogen verdween alles. Mijn programma's, mijn foto's", aldus Bach. Ze verloor zodoende foto's van haar dochters en een overleden hond. "Ik wil die foto's terug", aldus de vrouw.

Stekker
Volgens David Schrom van de FBI had Bach een andere aanpak moeten kiezen. "Zet meteen je computer uit en trek de kabels eruit. Daarna heb je hulp nodig om de malware te verwijderen die op je computer staat. Probeer het niet zelf te doen."

Hij merkt op dat de FBI nooit dit soort berichten verstuurt. Bach heeft haar les geleerd. "Als je ontdekt dat er iets mis met je computer is, zet hem uit en breng hem meteen naar een professional."

Reacties (8)
01-04-2013, 13:51 door Anoniem
""Ik wil die foto's terug", aldus de vrouw"

Het terughalen van die foto's zou met enige hulp geen probleem moeten zijn, gewoon een data recovery tool gebruiken.
01-04-2013, 14:22 door Anoniem
kan je beter de internet kabel eruit trekken of je wifi ontvanger wordt de toegang ook gelijk geblokkeerd kan je daarna rustig die virus verwijderen.
01-04-2013, 14:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-04-2013, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem: Het terughalen van die foto's zou met enige hulp geen probleem moeten zijn, gewoon een data recovery tool gebruiken.
Tenzij de malware de schijf overschrijft natuurlijk. Bijvoorbeeld:
del /F /Q /S %userprofile%\..\*.jpg %userprofile%\..\*.png %userprofile%\..\*.raw %userprofile%\..\*.nef %userprofile%\..\*.gif %userprofile%\..\*.jpeg %userprofile%\..\*.bmp %userprofile%\..\*.tif %userprofile%\..\*.tiff %userprofile%\..\*.png %userprofile%\..\*.dng %userprofile%\..\*.tga %userprofile%\..\*.xcf %userprofile%\..\*.psd %userprofile%\..\*.psp
cipher /W "%userprofile%\.."
01-04-2013, 17:15 door Anoniem
Dan pak je toch gewoon je backup van die 'O zo belangrijke' foto's.
02-04-2013, 09:07 door Mysterio
Door Anoniem: Dan pak je toch gewoon je backup van die 'O zo belangrijke' foto's.
Zo is dat... Al zet je het in Dropbox! Als iets echt zo belangrijk is dan pas je er toch wat beter op.
02-04-2013, 09:19 door Favela
Vandaag,
09:07 door
Mysterio
+0 Rating:
Quote deze reactie | Reactie niet OK
Door Anoniem: Dan pak je toch gewoon je backup van die 'O zo belangrijke' foto's.
Zo is dat... Al zet je het in Dropbox! Als iets echt zo belangrijk is dan pas je er toch wat beter op.

Das idd makkelijke gezegd. Maar is wel duidelijk dat mevrouw haar computer volledig vertrouwde
02-04-2013, 12:21 door Whoops
Door Anoniem: Het terughalen van die foto's zou met enige hulp geen probleem moeten zijn, gewoon een data recovery tool gebruiken.
Vast een makkie voor deze mevrouw!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.