image

'Leven zonder Google is mogelijk'

dinsdag 2 april 2013, 11:46 door Redactie, 15 reacties

Een jaar geleden wijzigde Google het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden, waardoor het gebruikers nauwkeuriger kon volgen. Onderzoeker Tom Henderson besloot van Google 'te scheiden' en zocht zijn toevlucht in verschillende alternatieven. Nu een jaar later blikt Henderson terug en concludeert dat een leven zonder Google inderdaad mogelijk is.

Henderson dumpte meer dan 3.000 vrienden op Google+ en besloot alleen met Facebook en LinkedIn verder te gaan. Als zoekmachine gebruikt hij tegenwoordig DuckDuckGo. In veel gevallen is het Yahoo dat de gaten van Google opvult. Yahoo! Maps en Yahoo! Mail zijn een alternatief voor de Google-tegenhanger geworden.

Als vervanging van YouTube is Henderson op Spotify overgestapt. Soms gebruikt hij Vimeo en andere keren zoekt hij via DuckDuckGo naar video's. Voor foto's heeft hij bij zowel Flickr als Shutterfly een account.

Toekomst
"Google, SEO en tracking hebben het web op onvoorstelbare wijze vervuild", aldus de onderzoeker. Henderson stelt dat online content zich tegenwoordig aan Google aanpast om gevonden te kunnen worden, en daarmee financieel wordt geëxploiteerd, wat uiteindelijk voor iedereen nadelig is. Eerder maakte ook Security.NL dit overzicht met Google-alternatieven.

Reacties (15)
02-04-2013, 12:06 door lucb1e
Het probleem is dat Yahoo!, net als Facebook, Twitter, en vrijwel alles wat we dagelijks gebruiken in Amerika staat. Of we de Amerikaanse overheid nou kunnen vertrouwen of niet, als het niet nodig is om daar al je data neer te zetten moet je het ook niet willen.

En als je zelf van Google af bent wil dat nog niet zeggen dat je geen contact hebt met Google. Zelfs al ons surfgedrag op Security.nl is ook te volgen door Google via hun Analytics tool. Goed, dan bannen we de hele Amerikaanse IP ranges (v4 en v6)? Helaas, Google host rustig in Nederland. Als ik op Youtube een filmpje bekijk, gaat mijn traceroute niet verder dan mijn ISP.

Hoe komen we écht van dit soort tracking af, op z'n minst die door Google? Ik sta open voor suggesties...
02-04-2013, 12:15 door Whoops
Ik ben niet per definitie tegen het tracken van mijn surfgedrag.
Mijns inziens levert Google met afstand de beste zoekresultaten.
De enige manier om deze kwaliteit te bereiken is het volgen van gebruikers.
Hierdoor komen de beste resultaten uiteindelijk bovenaan.
Iedereen wordt uiteindelijk beter van!
02-04-2013, 12:35 door N4ppy
Ehhhh en wat is hij daar mee opgeschoten?
Bij facebook is het wel ???
En van youtube naar spotify?

Yahoo die kijkt niet in je email ohh wacht
http://help.yahoo.com/l/us/yahoo/mail/yahoomail/upgrading/mltamscanning.html
"We may also use content scanning to provide you with more relevant advertising based on your interests."
02-04-2013, 12:44 door Anoniem
@lucb1e ik hanteer ad block plus en heb daarin de tracking url van Google Analytics geblokeerd. Alleen die url. Dus de javascript wordt niet aangeroepen, en dus kan Google mij niet tracken. Ook het plaatje dat als alternatief is, blokkeer ik. Dat is een methode.

Een andere oplossing is om als dat kan, thuis een eigen router te installeren op Linux en daar DNSMasq te gebruiken. Die kun je dan zo instellen dat alle reclame en andere domeinen waar je niets mee te maken wilt hebben, niet geresolved kunnen worden. Daarvoor gebruik ik de dienst: http://pgl.yoyo.org/adservers/

TheYOSH
02-04-2013, 13:08 door johanw
Om Google Analytics te blokkeren hoef je niet alle Amerikaanse IP adressen te blokkeren hoor, enkele hosts entries zijn voldoende. En als je plugins als Ghostery gebruikt en goed instelt blokkeer je ook allerlei privacy onvriendelijke scripts van Google, Facebook, Linkedin en vele anderen. Als je dan tegelijk ook nog reclame blokkeert saboteer je Google nog veel beter.
02-04-2013, 13:51 door lucb1e
Door johanw: Om Google Analytics te blokkeren hoef je niet alle Amerikaanse IP adressen te blokkeren hoor, enkele hosts entries zijn voldoende. En als je plugins als Ghostery gebruikt en goed instelt blokkeer je ook allerlei privacy onvriendelijke scripts van Google, Facebook, Linkedin en vele anderen. Als je dan tegelijk ook nog reclame blokkeert saboteer je Google nog veel beter.
Het is alleen geen blijvende oplossing, er zijn gewoon teveel bedrijven die zich specialiseren hierin om alles tegen te gaan met enkel wat host-entries of Ghostery. Zelfs onbedoeld kan er heel veel informatie op plaatsen eindigen waar je het niet wil hebben. Dat is eigenlijk waarom ik het had over een harde IP blokkade.
02-04-2013, 14:44 door Anoniem
Zolang veel content alleen op youtube te vinden is heb ik helaas niet veel opties om google helemaal te vermijden. Behalve als ik bereid ben die content niet meer te bekijken. En wat al helemaal niet te vermijden is zijn derden die mijn gegevens aan google geven, door bv mijn telefoonnummer in hun android phone in te voeren.
02-04-2013, 14:45 door Anoniem
En wie zegt dat Ghostery het niet door speelt naar derde toe??
02-04-2013, 15:48 door Flashback956
Door Anoniem: En wie zegt dat Ghostery het niet door speelt naar derde toe??

En wie zegt dat onze pincodes inclusief naam niet gewoon bekend zijn bij de overheid en weet ik nog meer waar. Als we zo beginnen...
02-04-2013, 16:25 door Mysterio
Door Flashback956:
Door Anoniem: En wie zegt dat Ghostery het niet door speelt naar derde toe??

En wie zegt dat onze pincodes inclusief naam niet gewoon bekend zijn bij de overheid en weet ik nog meer waar. Als we zo beginnen...
Ja, zo jammer is dat! Ik was laatst de pincode van met creditcard vergeten, maar de mevrouw achter de balie kon het me ook niet vertellen terwijl haar man toch echt voor de gemeente werkt! Stel dat ze nou het informatiedelen nou eens op orde hadden, dan hoefde ik tenminste niet van alles te onthouden.
02-04-2013, 17:37 door Whoops
Door Mysterio:
Door Flashback956:
Door Anoniem: En wie zegt dat Ghostery het niet door speelt naar derde toe??
En wie zegt dat onze pincodes inclusief naam niet gewoon bekend zijn bij de overheid en weet ik nog meer waar ...
Ja, zo jammer is dat! Ik was laatst de pincode van met creditcard vergeten ...
Mocht het nog eens gebeuren, hier staan alle pincodes:
http://www.positiveatheism.org/crt/pin.htm
02-04-2013, 19:08 door Duck-man
Door Mysterio: Ja, zo jammer is dat! Ik was laatst de pincode van met creditcard vergeten, maar de mevrouw achter de balie kon het me ook niet vertellen terwijl haar man toch echt voor de gemeente werkt! Stel dat ze nou het informatiedelen nou eens op orde hadden, dan hoefde ik tenminste niet van alles te onthouden.
Ik weet ook alle pincodes. Maar mag ze ook niet geven. En werk niet eens voor de gemeente.

Mocht het nog eens gebeuren, hier staan alle pincodes:
http://www.positiveatheism.org/crt/pin.htm
Beetje jammer dit. Hier staan dus al 12 foute pincodes bij.

Ik geloof er niks van dat je je 100% kan ontgooglen. Google heeft zich zelf in middels zo belangrijk gemaakt dat complete site niet meer werken als je alles van google buiten de deur houd. Vaak is google spysite niet eens herkenbaar als eigendom van google. Volgens mij is er maar 1 op lossing en dat is je nooit begeven op sociale media en altijd surfen via TOR. En dan nog laat je sporen achter

Ik vraag mij af of deze onderzoeker ook z? koekjes en flash koekjes (LSO) netjes opruimt. Yahoo is niet de oplossing slechts een ander probleem.
02-04-2013, 22:08 door [Account Verwijderd]
Trek dan de stekker uit als je verstoppertje wil spelen...
02-04-2013, 23:39 door WesleySmalls
Door N4ppy: Ehhhh en wat is hij daar mee opgeschoten?
Bij facebook is het wel ???
En van youtube naar spotify?

Yahoo die kijkt niet in je email ohh wacht
http://help.yahoo.com/l/us/yahoo/mail/yahoomail/upgrading/mltamscanning.html
"We may also use content scanning to provide you with more relevant advertising based on your interests."

Dit.

Facebook is net zo hard op jou persoonsinfo op jacht als Google, het is bij allebei de bron van inkomsten. En daarbij, met de Microsoft-Facebook link die er is weet Microsoft die info dus waarschijnlijk net zo hard.

Dan nog spotify, om verdiensten te draaien gaat het om een abbonement dat gekocht kan worden, of gratis met reclame. Aangezien het als youtube vervanger word genoemd ga ik er van uit dat de gratis versie werd gebruikt. Bij deze verdienen ze aan reclame, reclame die waarschijnlijk persoonsgericht is op basis van welke muziek je hebt geluisterd, en evt. je link met facebook als je ze hebt gelinkt.

En dan Yahoo nog, Yahoo, welke in grote lijnen een vrijwel gelijk bedrijf is als Google.

Kortom, ipv dat 1 grote speler je info heeft hebben nu 4 bedrijven dezelfde info, ik zie de verbetering er niet echt in. Tevens praten we over een oplossing van een probleem dat niet eens bestaat.

Ja privacy is belangrijk, ik hecht er veel waarde aan. Maar er word gedaan alsof bedrijven enorm kwaadzinnige daden hebben met de informatie, en dat is in mijn ogen dikke onzin. Wat er word gedaan is reclame te tonen die jou wel interreseerd(ik gebruik een ad blocker maar nog steeds), en ook als je naar "sportschool" zoekt dat je een sportschool vind bij jou in de buurt, en niet de populairste ver in de VS.

Google e.d. weten stuk voor stuk mijn mail adres, mijn locatie, waar ik naar toe ga, wat ik doe, wat ik zoek en weet ik wat meer, maar nog steeds word ik niet begluurd door het keukenraam, of dat er toevallig iedere dag dezelfde persoon bij de lift staat.

Ik wil het best begrijpen hoor, dat er niet van, maar dit hele privacy geneuzel is bangmakerij die de mens het zichzelf loopt aan te praten.
03-04-2013, 09:43 door Anoniem
Door Anoniem: En wie zegt dat Ghostery het niet door speelt naar derde toe??

Ghostery is een Webbrowser plugin die communicatie met trackers blokkeert. Het is onmogelijk dat ze iets doorspelen naar derden omdat de gegevens nooit je PC verlaten / niet naar een Ghostery server worden doorgestuurd...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.