Poll
image

Programmeerles op de basisschool?

maandag 20 oktober 2014, 12:15 door Redactie, 24 reacties
Goed idee
62.1%
Slecht idee
26.55%
Geen mening
11.35%
Reacties (24)
20-10-2014, 12:38 door Anoniem
Als je eenmaal hebt leren programmeren is de 'angst' voor die vreemde tekens op je scherm weg. Ik heb in 1978 geleerd te programmeren in Algol60. Daarna had geen programmeertaal meer geheimen voor mij. Dus graag alle kinderen opvoeden met de geheimen achter het automatiseren. In het land van blinden is éénoog koning. Mensen die dit een slecht idee vinden blijven wellicht liever 'koning'?
20-10-2014, 13:02 door Anoniem
Vroeger op de basisschool leren programmeren, met BASIC. Uiteindelijk programmeren voor kinderen gevolgd. Ik meen dat dit boeken waren van Addo Stuur. Deze man leerde op een hele leuke manier basis programmeren, dan praten we over het Windows 3.0 tijdperk. Vroeger op de basisschool gebeurde dit toch al.
20-10-2014, 13:04 door Flashback956
En dan? Welke talen ga je ze leren? Talen verouderen, er zijn heel veel soorten programmeer talen, etc etc.
Ik zie liever dat ze kinderen leren hoe ze om moeten gaan met computers, social media, andere gevaren, etc etc.
20-10-2014, 13:24 door Anoniem
Door Flashback956: En dan? Welke talen ga je ze leren? Talen verouderen, er zijn heel veel soorten programmeer talen, etc etc.
Ik zie liever dat ze kinderen leren hoe ze om moeten gaan met computers, social media, andere gevaren, etc etc.
Taal maakt niet uit het gaat om de manier van denken. Ik zou zeggen begin met Scratch. Ziet er mooi uit is bedoelt voor kinderen en de meest voorkomende programmeer routines zitten er in je hoeft niet exacte codes te leren etc. Het gaat er namelijk niet om dat je blind een programma kan kloppen. De basis is programma structuur. Als je deze basis hebt stap je daarna veel makkelijker over op elke taal.
Ik heb het geleerd in Basic ik gebruik Basic nooit meer maar wel de manier van denken die ik toen geleerd heb.
En welke Social media wil je dan les geven? Facebook is over een paar jaar ook helemaal uit de mode. Computers bestaan trouwens ook niet meer in de vorm die wij nu kennen. Programmeurs blijven trouwens altijd nodig. Dus nu gewoon een goed basis leggen net als taal en rekenen. Ik heb op school veel meer dingen geleerd die ik voor mijn werk niet nodig heb. Aardrijkskunde, Geschiedenis, Economie, Lichamelijke opvoeding (Gym), Duits, Frans, Botjes Latijn, Hoe alle bomen heten etc. Maar ben toch blij dat ik het geleerd heb.

Kijk naar de reactie van Matijs van Nieuwkerk waarbij twee kinderen uitleg gaven over hoe ze een website maken. Dan snap je dat er nog een hoop moet gebeuren.
20-10-2014, 13:59 door Briolet
Laat ze eerst maar goed rekenen leren, want dat gaat nu al mis. Als ze op de middelbare school komen moeten sommigen eerst een bijspijker cursus vermenigvuldigen en staartdelen volgen om met de rest van de leerlingen mee te komen.
Veel scholen gebruiken nu een zeer inefficiënte lesmethode die bedoeld is om ook de dommen iets te laten begrijpen, maar de betere leerlingen op achterstand zet.

Ik denk dat de programmeertaal zelf ook niet zo belangrijk is, als ze de manier van denken maar leren. Toch lijkt mij de basisschool daarvoor te vroeg; zei iemand die pas met 18 jaar voor het eerst met programmeren in aanraking kwam. Bij mij was dat Algol-60. Op dat moment al verouderd, maar een mooie taal om de basiskenmerken te leren. Maar zo'n taal is zeker te complex voor de basisschool.
20-10-2014, 14:29 door Anoniem
Hoezo zou iedereen een programmeertaal moeten weten of leren op de basis school...?

We leren toch ook niet op de basis school of het mes link of rechts van het bord moet en waar de dessert lepel ligt? Een programmeer taal heb je helemaal niet nodig in je dagelijkse leven tenzij je ICT'er wordt. Dus tenzij we elk beroep al tijdens de basis school gaan introduceren zou ik niet inzien waarom dit nodig is.
20-10-2014, 14:52 door mcb
Het lijkt me logischer om het pas in het voortgezet onderwijs te doen.
Ten eerste omdat logisch denken er meer in zit. (Hoewel ik moet toegeven dat er sommigen onder 12 zijn die dat ook kunnen)
Ten tweede omdat ik me afvraag hoeveel basisschooldocenten daadwerkelijk goed kunnen programmeren.
Gezien de basisschoolbudgetten (of beter de klachten die ik hoor over het gebrek daaraan) zie ik het niet zo snel gebeuren dat ze daarvoor een aparte docent aannemen og de huidige gaan bijscholen.
20-10-2014, 16:06 door Anoniem
Leer kinderen eerst maar goed lezen, schrijven en rekenen. Programmeren is in eerste instantie niet meer dan logisch nadenken en problemen in stukjes kunnen opdelen. Vaak gebeurt het indelen/opstellen van een (software)project nog steeds op papier in combinatie met een whiteboard. Iedereen doet alsof programmeren iets moeilijks is, programmeren is het probleem niet, logisch kunnen nadenken wel.

Voor de rest ben ik het met Briolet en MCB eens. Zorg maar eerst voor goed basisonderwijs, daar is iedereen veel meer bij gebaat.

@Briolet De "nieuwe" methodes voor vermenigvuldigen en staartdeling zijn mij ook een doorn in het oog. Juist de oude methodes laten zien hoe computers vaak vermenigvuldigen en delen...
20-10-2014, 16:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Flashback956: En dan? ..

Taal maakt niet uit het gaat om de manier van denken.
..
is bedoelt voor kinderen

Toch maar eerst die Nederlandse spelling en grammatica erin krijgen?
Beetje consequent blijven, in het programmeren gelden regels die je dient te volgen, in de taal ook.
Om het een beetje verstaanbaar en leesbaar en dus werkbaar te houden.

Dan snap je dat er nog een hoop moet gebeuren.
Inderdaad, het droeve resultaat van achterblijvend taalonderwijs is dagelijks goed te zien op het web.
Spelling en grammatica, spreekwoorden en gezegden, niet belangrijk?
20-10-2014, 21:37 door Anoniem
Door Anoniem: Vroeger op de basisschool leren programmeren, met BASIC. Uiteindelijk programmeren voor kinderen gevolgd. Ik meen dat dit boeken waren van Addo Stuur. Deze man leerde op een hele leuke manier basis programmeren, dan praten we over het Windows 3.0 tijdperk. Vroeger op de basisschool gebeurde dit toch al.
Ja zo moet dat! Programmeren voor kids. In deze tijd is het alleen maar Facebook, tablet en wat leren ho maar ;-)
21-10-2014, 11:36 door Mysterio
Ik vind het wel een beetje vroeg om er op de basisschool mee te beginnen. Engels is al een hele opgave voor de leerkrachten, laat staan dat er nog een 'taal' bij komt. Voor het voortgezet onderwijs zou het, net als Engels, in basis gegeven moeten worden. Maar dat vind ik ook van het sleutelen aan een motorvoertuig en het knutselen met elektronica.
22-10-2014, 11:51 door Anoniem
Het is zoal moeilijk genoeg voor die gasten, dat kan later nog.
22-10-2014, 13:53 door Anoniem
"En dan? Welke talen ga je ze leren? Talen verouderen, er zijn heel veel soorten programmeer talen, etc etc."

Indien dat het uitgangspunt is, dan kan beter niemand meer een programmeertaal leren. De kans dat die taal over 10, 20 of 30 jaar nog gebruikt wordt is immers niet zo heel erg groot. Echter gaat het niet zozeer om de specifieke taal, indien je eenmaal snapt hoe programmeren werkt, is het oppikken van een andere programmeer taal al weer een stuk gemakkelijker.
23-10-2014, 12:48 door Anoniem
Door Briolet: Laat ze eerst maar goed rekenen leren, want dat gaat nu al mis
+1

1] Onderwijs staat al onder druk.
2] Ik ken geen slechtere "beheerders" dan docenten (die een partner hebben die in de ICT werkt, altijd hetzelfde liedje).
3] Informatica an sich is prima, maar begin dan bij het begin. Dus uitleggen wat een OS is, hoe het WWW een beetje in elkaar steekt, wat het verdienmodel / de motivatie van websites is, hoeveel korrels zout je mee moet nemen, wat de gevaren zijn van social media, etc.

Niet om het één of het ander, maar aan scriptkiddies lijkt weinig gebrek te zijn.
Een nieuwe generatie verantwoordelijke internet-gebruikers, dát hebben we nodig!
23-10-2014, 13:52 door Anoniem
99% van de toekomstige gebruikers van digitale middelen zijn gewoon... gebruikers, zoals het woord zegt. Het gewoon gebruik van digitale middelen heeft niets met programmeren te maken en ik zie er dan ook totaal niet het nut van in kinderen dit te leren. Wat je ze beter kunt leren is verstandig en kritisch met digitale middelen om te gaan en in de informatiestromen die op ze afkomen leren onderscheiden wat betrouwbare info is of niet.
23-10-2014, 20:12 door Flashback956
@ Iedereen die op mij heeft gereageerd
Wat zou, bijvoorbeeld, mijn dochter er aan hebben om te weten hoe je moet programmeren? Ik vind dat ze daar zelf voor moet kiezen mocht ze daar interesseert in zijn.

Ik zie liever dat ze les gaan geven in hoe de digitale wereld werkt. Wat zijn de gevaren, hoe gedraag ik mij, hoe werkt het, etc. Sure, dat je daar wat programmeren aan toevoegt vind ik geen probleem maar dat mag niet de kern van het "vak" zijn.
23-10-2014, 22:50 door Anoniem
Veel onwetende mensen denken dat de kinderen van tegenwoordig allemaal wizzkids zijn, maar in de praktijk weten die zogenaamde wizzkids niet veel meer dan de aan en uit knop van hun smartphone te vinden.

Dus veel verder dan "hello spaghetti world" zullen die kinderen ook echt niet komen.
24-10-2014, 12:48 door Anoniem
dat is het punt ook niet, het gaat erom dat ze op deze manier juist leren dat computers geen silo-apparaten zijn om alleen maar te consumeren, maar juist dat je er dingen mee kunt maken. Ze zullen echt geen C of assembly gaan zitten doen, denk eerder aan een moderne variant van Logo, maar dat legt al een goede basis om meer over de 'andere' dingen van moderne techniek te leren.
24-10-2014, 13:19 door Anoniem
Continue veranderen van het onderwijs is de beste manier om ervoor te zorgen dat er nooit dat uit komt wat je graag zou willen.

Als je niet uitkijkt introduceer je het zoveelste onthoud-het-maar-vak. Maar verbanden leggen en echt iets met de informatie doen, nee, daar is geen tijd voor en de docent zou het zelf ook niet kunnen. Verspilde moeite dus.
24-10-2014, 16:16 door Anoniem
De basisschool zou, de naam zegt het al, de basis moeten zijn.
Wat mij betreft bestaat dat uit drie delen:
- Dagelijkse omgang (leven, sport, voeding, sociaal,..)
- 'gereedschap' ontwikkelen om verdere scholing en werkzaamheden makkelijk te maken (lezen, schrijven, gebruik internet, planning, plan van aanpak)
- uitzoeken waar je interesses en sterke kanten liggen, en dat verder ontwikkelen

Met name het laatste is een aandachtspunt bij de hokjesgeest op scholen.
Nu is het een historische (dus per definitie verouderde) en beperkte keuze voor alle kinderen.

Laat ze in de laatste jaren, ieder voor zich, een onderwerp kiezen en daarin een zelfstudie doen.
Dat een leerkracht soms niet voldoende kennis van de inhoud heeft is daarbij niet belangrijk.
Wel dat de leerkracht toeziet op leermethode, motivatie en vorderingen.
24-10-2014, 16:26 door maboc
Als ik zie hoe druk mijn kinders zijn op de basis-school, dan lijkt een extra vak mij helemaal niet wenselijk.
Kinderen moeten mijns inziens vooral lekker kind blijven.

Ik geloof dat Johan Cruiff zei:"buitenspelen zou een vak op school moeten zijn." (of iets van die strekking). En ondanks dat de man grossierde in lariekoek had hij hier wel een punt denk ik.
25-10-2014, 01:02 door Anoniem
Waarom staat er niet "Veilig programmeren" in de poll lijst?
We blijven zo dweilen megt de kraan open.
25-10-2014, 09:30 door Anoniem
Kinderen vervuilen en verderven met een pc begint al op de kleuterschool.erg!!
Die horen buiten te spelen en persoonlijke contacten te maken.
Anders worden ze lui en vet achter zo'n pc en gaat die schedel hard achteruit.
Kunnen ze niet goed denken en zelf beslissingen nemen.
Veroorzaakt ziektes.
29-10-2014, 10:46 door Anoniem
Programeren lijkt me een beetje ver gaan. Waar ik wel een voorstander van ben is DigiSova:
- hoe om te gaan met facebook
- hoe zit internet in elkaar
- hoe ga je om met informatie die je op internet vind
- welke mailtjes kun je wel openen en welke niet
- op welke linkjes kun je klikken
- welke programmas kun je installeren
- welk wachtwoord gebruik he
Etc...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.