image

Ziekenhuis prijst voordelen Elektronisch Patiëntendossier

woensdag 3 april 2013, 13:43 door Redactie, 2 reacties

Het Diaconessenhuis in Meppel gaat vanaf morgen alle informatie over patiënten in één digitaal dossier bijhouden, omdat dit grote voordelen zou hebben. Het EPD bevat alle aantekeningen en uitslagen over de gezondheid, de onderzoeken en de behandelingen van de patiënt. Dat zou volgens het ziekenhuis voor een betrouwbare en veilige uitwisseling van patiëntgegevens moeten zorgen.

Daarnaast stelt het Diaconessenhuis dat er door de introductie van het EPD minder kans op fouten bij medicatie, diagnose en behandeling is. Dat is volgens de vereniging van praktijkhoudende huisartsen een omstreden opvatting. In februari publiceerden de huisartsen negen redenen waarom een landelijk EPD ongewenst is.

Veiligheid
Daarbij gingen ze ook in op de vaak genoemde veiligheidsvoordelen. Die zouden namelijk niet bestaan. Het onderzoek waar voorstanders vaak naar wijzen zou nergens vermelden dat een landelijk dossier de medicatieveiligheid van patiënten verhoogt. In het geval van het Meppeler ziekenhuis gaat het om een lokaal EPD.

Voor het EPD gelden voor de patiënt dezelfde regels als voor het papieren dossier. Patiënten mogen net als met de papieren versie hun dossier altijd inzien, maar moeten hier wel om vragen. De patiënt heeft namelijk zelf geen rechtstreekse toegang tot het EPD.

Reacties (2)
03-04-2013, 22:22 door Anoniem
Hier worden twee dingen volkomen door elkaar gehaald.

Het Diaconessenhuis gaat intern een electronisch patiëntendossier gebruiken dat niet is gekoppeld aan het LSP waar de huisartsen bezwaar tegen maakten. Dat het een electronisch patiëntendossier is wil nog niet zeggen dat het het EPD is waar de ophef over gaat.
04-04-2013, 11:19 door spatieman
right, en de overheid ,de politie en de nsa en andere verzekeringsboeren graaien even hard mee in het dossier.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.