image

Maker Flashback-malware mogelijk ontmaskerd

donderdag 4 april 2013, 11:16 door Redactie, 0 reacties

De maker van de meest succesvolle malware op Mac OS X tot nu toe is mogelijk ontmaskerd. Vorig jaar wist de Flashback-malware zo'n 700.000 Mac-computers via verschillende beveiligingslekken in Java te infecteren. Het bezoeken van een gehackte of kwaadaardige website met een kwetsbare Java-versie was voldoende om met de malware besmet te raken.

Flashback stuurde op besmette computers de zoekresultaten van Google naar bepaalde adverteerders door, waar de maker weer van profiteerde. De Amerikaanse securityblogger Brian Krebs kreeg een privébericht in handen van iemand die zich als de maker van de Flashback-malware uitgaf.

Uiteindelijk ontdekte Krebs een profiel van deze gebruiker op een forum voor spammers en cybercriminelen die zoekresultaten manipuleren. Dit profiel bevatte ook een persoonlijke website van de gebruiker, mavook.com. De domeinnaam was door ene Maxim Selikhanovich uit Saransk geregistreerd.

Registratiegegevens
Aan de hand van het e-mailadres waarmee de domeinnaam was geregistreerd werd er in de Skype gebruikersdatabase een profiel gevonden genaamd Maximsd. Mavook gebruikte daarnaast ook het e-mailadres mavook@gmail.com. Dat adres was weer gekoppeld aan de inmiddels verdwenen website saransk-offline.com.

De belangrijkste aanwijzing vond Krebs via een ander e-mailadres, dat aan de domeinnaam van een bedrijf in Saransk was gekoppeld, de Mordovia Outsourcing Company genaamd. Deze domeinnaam was geregistreerd door ene “Max D. Sell” uit Saransk.

Via een partij die de belastinggegevens van burgers en bedrijven uit Rusland kan opvragen, wist Krebs te achterhalen dat het bedrijf door ene Maxim Dmitrievich Selihanovich is opgericht, een 30-jarige Rus uit Saransk.

Of Selihanovich ook daadwerkelijk de maker van Flashback is wil Krebs niet zeggen, hoewel de gevonden aanwijzingen volgens hem wel naar de identiteit van de auteur wijzen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.