image

OM eist celstraf tegen Postbank-oplichters

donderdag 4 april 2013, 15:30 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep gevangenisstraffen geëist tegen een man en een vrouw die in 2008 klanten van de toenmalige Postbank zouden hebben opgelicht. Daarnaast worden de twee verdacht van diefstal van post, schending van bedrijfsgeheimen en deelname aan een criminele organisatie in de periode eind april tot begin juni 2008.

De vrouw werkte bij het callcenter van de afdeling beleggingen van de Postbank. Zij raadpleegde de accounts van verschillende rekeninghouders waar in het kader van haar werk geen aanleiding voor was.

Volgens het OM deed ze dit met slechts één doel, namelijk het doorspelen van de informatie die ze hiermee verkreeg aan haar vriend, die de informatie vervolgens doorgaf aan anderen om frauduleuze handelingen mee te verrichten en geld met valse gegevens op te nemen.

Pasjes
Er werden onder andere nieuwe pasjes en toegangscodes voor de girofoon aangevraagd. Soms werden brieven met betrekking tot aanvragen van bankproducten uit de brievenbus van de rekeninghouder gehengeld en ook werd met de valse toegangscodes tot de girofoon direct geld overgeboekt naar rekeningen van medeverdachten.

Het OM vindt dat verdachten een criminele organisatie vormden die het oogmerk had voornoemde misdrijven te plegen. "Er is op grote schaal en op georganiseerde wijze inbreuk gemaakt op de systemen van de Postbank", aldus de advocaat-generaal, die stelt dat door het misbruik inbreuk is gemaakt op het vertrouwen van de gemeenschap in het handelsverkeer

Hoger beroep
De rechtbank veroordeelde de verdachten eerder tot 24 maanden gevangenisstraf, bij één verdachte deels voorwaardelijk. De verdachten stelden hoger beroep in tegen deze uitspraken. Een derde verdachte werd door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Hij ging niet in hoger beroep.

Een vierde verdachte werd door de rechtbank veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf. Hij stelde hoger beroep in maar heeft dat later ingetrokken. Tegen de mannelijke verdachte die in hoger beroep ging is 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Tegen de vrouwelijke verdachte is 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met 240 uur werkstraf geëist. De rechter doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.