image

Tapstatistieken AIVD blijven vooralsnog geheim

donderdag 23 oktober 2014, 13:17 door Redactie, 6 reacties

De statistieken van het aantal taps dat de AIVD op jaarbasis plaatst blijven vooralsnog geheim, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Een journalist had om de openbaarmaking van de gegevens gevraagd, maar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken weigerde dit met een beroep op de nationale veiligheid.

Daarop werd de zaak aan de rechter voorgelegd. Volgens de journalist zouden de tapstatistieken namelijk niets over de werkwijze van de AIVD zeggen. Daarbij werd ook naar een rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten gewezen. In een recent gepubliceerd rapport betreurde de Commissie het dat de tapstatistieken geheim bleven. Het openbaar maken zou juist een bijdrage aan de openbare verantwoording van de AIVD leveren.

Inzicht

De journalist wees verder naar de ons omringende buurlanden België en Duitsland, waar tapstatistieken wel openbaar worden gemaakt. De Haagse rechtbank gaat daar niet in mee. De rechter oordeelde dat als het aantal taps per jaar door de AIVD over een langere periode wordt afgezet tegen de bekende dreigingen en technologische ontwikkelingen hierdoor wel inzicht kan worden verkregen in de werkwijze van de AIVD, zoals de capaciteit, de focus en de slagkracht van de AIVD, waarop personen en organisaties die in de aandacht van de AIVD staan, kunnen inspelen.

De rechtbank wijst er daarbij wel op dat in het licht van de controle en transparantie van de AIVD een ontwikkeling gaande is waarbij in de toekomst mogelijk anders met verzoeken om openbaarmaking wordt omgegaan, zoals de Commissie van Toezicht voorstaat en zoals in België en Duitsland nu al het geval is.

Reacties (6)
23-10-2014, 13:33 door Profeet
Het openbaar maken zou juist een bijdrage aan de openbare verantwoording van de AIVD leveren.

Dat is ook precies wat ze niet willen in mijn optiek. Voor je het weet gaan journalisten vragen stellen over zaken als Gladio. Nee beter weiger je gewoon iedere openbaarheid, dan valt het ook niet zo op dat je zelf regelmatig de wet overtreed.
23-10-2014, 13:34 door Anoniem
Als het iets zegt over de werkwijze is het waarschijnlijk dat ze massaal aftappen, wat je dus in de statistieken zou zien..
23-10-2014, 13:43 door Anoniem
Alle "extra" informatie die de AIVD Nu als "bijvangst", er momenteel bij krijgt en die dadelijk in ons "profiel rapport", als nederlandse burger bij de belastingdienst mag worden opgeslagen zou toch zonde zijn als ze daarmee moesten stoppen. Gezien de complexiteit van restricties waar alle afzonderlijke diensten mee te maken hebben, zou het toch niet handiger zijn om dan gelijk alles maar bij de belastingdienst onder te brengen net zoals de rest? Geen haan die er naar kraait ( tot het moment dat een WOB blokkade niet langer houdbaar is zonder in ongenade te vallen bij het publiek ).
23-10-2014, 14:09 door Anoniem
wel inzicht kan worden verkregen in de werkwijze van de AIVD, zoals de capaciteit, de focus en de slagkracht van de AIVD

Onderstaand soort nieuws in de openbaarheid kan dan weer wel omdat het helemaal niets zegt over de capaciteit, de focus en de slagkracht van de AIVD?

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/21/aivd-leent-mensen-van-de-politie-om-jihadisten-in-de-gaten-te-houden/
23-10-2014, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem:
wel inzicht kan worden verkregen in de werkwijze van de AIVD, zoals de capaciteit, de focus en de slagkracht van de AIVD

Onderstaand soort nieuws in de openbaarheid kan dan weer wel omdat het helemaal niets zegt over de capaciteit, de focus en de slagkracht van de AIVD?

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/21/aivd-leent-mensen-van-de-politie-om-jihadisten-in-de-gaten-te-houden/

Precies, ik denk dat het aantal tap resultaten nog al meevalt en de AIVD niet zoveel capaciteit heeft. Persoonlijk zie ik dit niet als reden om het niet prijs te geven, neemt in ieder geval wat wantrouwen weg. Mocht de AIVD echt enkele honderdduizenden onder tap hebben, ja, dan heb je een reden tot klagen en mag de minister zich verantwoorden. Beide gevallen zijn geen reden om het achter te houden.

Minister Plasterk houdt schijnbaar niet van verantwoording, ondanks dat hij door het volk voor betaald wordt. Dit kabinet is sowieso erg raar bezig als het om inlichtingendiensten en andere privacy gerelateerde problemen gaat.
23-10-2014, 19:08 door Anoniem
Door Anoniem:Precies, ik denk dat het aantal tap resultaten nog al meevalt en de AIVD niet zoveel capaciteit heeft.

Capaciteit van AIVD heeft niets te maken met het aantal taps. Dat is alleen van belang als ze die taps zelf willen uitwerken. We weten echter al lang dat die taps door de NSA uitgewerkt worden.

Als de statistieken bekend worden gemaakt en men dat refereert aan de grootte van de AIVD kan iedereen uitrekenen dat dit gebeurt. Nu kan men het nog ontkennen.

Ik vraag me trouwens ook af wat de verhouding is tussen tapverzoeken en tapbevellen. En in hoe veel gevallen er aan een tapverzoek wordt meegewerkt.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.