image

Skype-malware gebruikt pc als Bitcoin-slaaf

vrijdag 5 april 2013, 10:03 door Redactie, 1 reacties

Een nieuwe malwarecampagne verspreidt zich als een lopend vuurtje via Skype, waarbij geïnfecteerde computers uiteindelijk als 'Bitcoin-slaaf' worden ingezet. Vanaf besmette Skype-accounts worden berichten naar contacten gestuurd met als onderwerp onder andere 'Is this you?' en 'Picture of you?', gevolgd door een via Google afgekorte link die naar de malware wijst.

Aan de hand van de statistieken van de afgekorte URL bleek dat in één uur tijd 160.000 mensen hier op hadden geklikt. Met name in Rusland, China, Italië, Bulgarije, Taiwan, Polen, Costa Rica, Spanje, Duitsland en de Oekraïne is de Skype-malware zeer actief, aldus het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab.

Rekenkracht
Opent de gebruiker het bestand waar de afgekorte URL naar linkt, dan wordt er malware geïnstalleerd die de pc tot een Bitcoin-slaaf omtovert. Bitcoin is een virtuele munteenheid waarvan de 'munten' worden berekend, ook wel mining genoemd. Het algoritme dat Bitcoin gebruikt is zo gemaakt dat naarmate er meer Bitcoins komen, er steeds meer computerkracht nodig is om ze te berekenen.

De makers achter deze malware zetten de besmette computers in om Bitcoins te berekenen, wat een grote impact op de rekenkracht heeft, zo blijkt uit het onderstaande screenshot.

"De campagne is zeer actief. Als je ziet dat je machine hard aan het werk is, waarbij alle rekenkracht van de processor wordt gebruikt, kan het zijn dat je besmet bent", aldus analist Dmitry Bestuzhev.

Reacties (1)
05-04-2013, 14:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.