image

Beheerder Shadowcrew-forum krijgt 30 maanden cel

vrijdag 24 oktober 2014, 17:19 door Redactie, 5 reacties

Eén van de beheerders van een forum waar cybercriminelen op grote schaal gestolen creditcardgegevens, vervalste identificatiedocumenten en andere criminele diensten uitwisselden is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Het gaat om de 32-jarige Bulgaar Aleksi Kolarov. Kolarov was als verkoper actief op het forum, dat op het hoogtepunt zo'n 4.000 leden had.

Er zouden meer dan 1,5 miljoen gestolen creditcard- en bankrekeningnummers zijn verhandeld. De schade die het forum veroorzaakte, mede doordat banken nieuwe creditcards moesten uitgeven, zou meer dan 4 miljoen dollar bedragen. De website werd in 2004 door de Amerikaanse Secret Service en het Ministerie van Justitie ontmanteld.

Kolarov bleef echter voortvluchtig, totdat hij op 14 juni 2011 door de Paraguayaanse politie in een hotel werd gearresteerd. Hij bleek voor honderdduizenden dollars aan verschillende valuta bij zich te hebben, alsmede vervalste betaalkaarten en apparatuur om kaarten opnieuw te coderen. Vorig jaar juni werd de Bulgaar aan de VS uitgeleverd en bekende uiteindelijk schuld. In totaal zijn 19 mensen die bij het Shadowcrew-forum betrokken waren aangeklaagd, waarvan er drie nog altijd voortvluchtig zijn.

Reacties (5)
25-10-2014, 00:19 door Anoniem
Het wordt tijd dat ook de mate van opsporing, van invloed is op de strafmaat, Al dat werk, voor maar 30 maanden
25-10-2014, 20:45 door johanw
Door Anoniem: Het wordt tijd dat ook de mate van opsporing, van invloed is op de strafmaat, Al dat werk, voor maar 30 maanden
Dus iemand die aangeklaagd wordt moet extra boeten voor een incompetent OM?
26-10-2014, 09:54 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem: Het wordt tijd dat ook de mate van opsporing, van invloed is op de strafmaat, Al dat werk, voor maar 30 maanden
Dus iemand die aangeklaagd wordt moet extra boeten voor een incompetent OM?
Schokkend. Trias politica, iemand?

Dat de Amerikaanse geheime diensten grensoverschrijdend opereren is tot daar aan toe, het is diezelfde Amerikaanse overheid die het huidige systeem heeft ontwikkeld en controleert.

Maar dat een opsporingsdienst invloed kan uitoefenen op een eventuele strafmaat, (buiten het opsporen van criminele feiten, bewijsmateriaal en verdachten,) past absoluut niet binnen een sociale Rechtstaat.

Au contraire, zulke invloed is een belangrijk onderdeel van een totalitaire overheid.
Beste anoniem 00:19.., mocht je in zo'n systeem vertrouwen hebben, zou ik je willen aanraden om te verhuizen naar een land waar dat al zo nadrukkelijk aanwezig is, of op z'n minst niet meer te gaan stemmen hier in Nederland.
Vooral dat laatste zou wel zo logisch zijn, je hebt als burger namelijk helemaal geen invloed op een overheid die opereert zoals jij voorstelt natuurlijk.

En ik zou wel graag willen blijven genieten van dat kleine beetje (gevoel van) individuele vrijheid, dat ik nog heb.
Bij voorbaat dank ;)
27-10-2014, 14:29 door Anoniem
"Het wordt tijd dat ook de mate van opsporing, van invloed is op de strafmaat, Al dat werk, voor maar 30 maanden"

De mate van opsporing is iets wat men moeilijk kan meenemen in het strafrecht. Immers is dat niet verwijtbaar richting de verdachte. Verder zou je dan rare situaties krijgen; i.e. justitie die onderzoeken gaat rekken, om zo een hogere straf op te kunnen leggen.
28-10-2014, 21:26 door Anoniem
Ik snap nog steeds niet waarom er mensen naar de VS uitgeleverd worden om daar cel te zitten. Heeft bulgarie geen wetten voor cybercrime, is dat de reden ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.