image

Meesterbrein achter grote cyberroof krijgt 11 jaar cel

zaterdag 25 oktober 2014, 16:00 door Redactie, 0 reacties

Een 30-jarige man uit Estland die het meesterbrein achter een grote cyberroof was waarbij 7,4 miljoen euro werd buitgemaakt, is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar. Eind 2008 wist Sergei Tsurikov samen met twee handlangers betalingsverwerker RBS WorldPay te kraken.

Vervolgens werden de gegevens van 1,5 miljoen klanten gestolen. Het ging met name om betaalkaarten die bedrijven als alternatief voor cheques gebruiken om hun personeel mee te betalen. De kaarten kan men steeds opnieuw opladen. Tsurikov wist de kredietlimiet van de kaarten te verhogen en via een leger van katvangers binnen 12 uur wereldwijd toe te slaan. Bij 2100 geldautomaten in tenminste 280 steden, onder andere in de Verenigde Staten, Italië, Rusland en Hong Kong, werd 7,4 miljoen euro opgenomen.

Vervolgens probeerde de bende de gegevens op het netwerk van WorldPay te vernietigen, om zo hun sporen te wissen. Volgens de Amerikaanse Officier van Justitie mochten de katvangers dertig tot vijftig procent van de gestolen bedragen voor zichzelf houden en moesten ze de rest via Western Union en WebMoney naar Tsurikov en zijn handlangers overmaken. Tijdens de gehele operatie zou Tsurikov in real-time via de systemen van WorldPay de geldopnames hebben gemonitord. Naast zijn gevangenisstraf moet de Est ook 6,6 miljoen euro terugbetalen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.