image

AIVD en NCSC gaan overheidsnetwerken beveiligen

woensdag 10 april 2013, 15:41 door Redactie, 1 reacties

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zal ook in 2013 het onderzoek naar spionageactiviteiten door China, Iran en Rusland in Nederland voortzetten en een pilot starten om aanvallen op overheidsnetwerken te detecteren. Dat staat in het AIVD Jaarplan 2013 dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vorige week naar de Kamer stuurde.

Spionage verdeelt de AIVD in drie categorieën: politieke-bestuurlijke beïnvloeding, verwerving van kennis en technologie en aantasting van vitale overheidsstructuren en ICT-infrastructuur, wat de AIVD als digitale spionage bestempelt.

"De AIVD tracht dergelijke vormen van heimelijke en ongewenste inmenging actief terug te dringen, hetzij door derden in staat te stellen in te grijpen, hetzij door ingrijpen van de dienst zelf", aldus het Jaarplan.

Netwerkdetectie
Wat betreft de detectie en bestrijding van digitale aanvallen en cyberspionage, en dan in het bijzonder aanvallen door staten of statelijke actoren, is de inzet van de AIVD zowel defensief als offensief gericht. Voor de detectie wordt daarbij samengewerkt met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en relevante buitenlandse collegadiensten.

De AIVD gaat in 2013 samen met het NCSC een pilot netwerkdetectie uitvoeren. Deze pilot is bedoeld als eerste stap om te komen tot een aanpak van netwerkdetectie voor de Rijksoverheid om digitale aanvallen te detecteren.

Delen
Een veel gehoorde opmerking van experts is dat organisaties geen tot weinig informatie over aanvallen delen, waardoor aanvallers vaak langer dan nodig hun gang kunnen gaan. De AIVD is volgens Plasterk van plan om dit jaar informatie over dreigingen ten behoeve van de veiligheidsbevordering met overheidsinstanties en bedrijven in de vitale sectoren te delen.

"In het bijzonder wordt daarbij gekeken naar mogelijkheden om informatie over (cyber)spionage te ontsluiten en te delen", zo laat Jaarplan weten.

Reacties (1)
10-04-2013, 18:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.