image

Britse politie analyseert bendeleden via big data

vrijdag 31 oktober 2014, 14:39 door Redactie, 1 reacties

De Britse politie heeft software getest waarmee bendeleden aan de hand van eerdere misdrijven en activiteiten op social media kunnen worden geanalyseerd. Met de informatie zou kunnen worden voorspeld welke bendeleden zich waarschijnlijk aan gewelddadige misdrijven zullen schuldig maken.

De berekeningen worden gemaakt aan de hand van informatie uit bestaande politiesystemen. Voor de test werden vijf jaar een historische gegevens gebruikt, maar als het systeem wordt uitgerold zal het voor het analyseren van up-to-date data worden ingezet. Naast informatie uit politiesystemen verzamelt de software ook informatie die bendeleden op internet plaatsen, bijvoorbeeld als bepaalde bendeleden online ruzie met elkaar krijgen.

Privacywaakhond Big Brother Watch vindt dat er meer details over de test openbaar moeten worden. "De politie moet zeer voorzichtig zijn hoe ze dit soort technologie inzetten", zegt onderzoeksdirecteur Daniel Nesbitt tegenover de BBC. "Dit soort big data-oplossingen hebben als risico dat bepaalde groepen mensen onterecht het doelwit worden wat stigmatiserend kan werken." Volgens Accenture, het bedrijf dat de software ontwikkelde, zijn politiemiddelen beperkt en helpt het programma om ze efficiënt in te zetten.

Reacties (1)
31-10-2014, 21:47 door Anoniem
Volgens Accenture, het bedrijf dat de software ontwikkelde, zijn politiemiddelen beperkt en helpt het programma om ze efficiënt in te zetten.

Nuttig zo'n onafhankelijke beoordeling. Alsof Accenture ooit zal zeggen dat een project, waar zij veel geld aan verdienen, niet zou helpen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.