image

CBS: 35% Nederlandse internetters gebruikt de cloud

dinsdag 4 november 2014, 09:57 door Redactie, 8 reacties

Ruim een derde van alle Nederlandse internetgebruikers van 12 jaar en ouder maakte in 2014 gebruik van cloud computing, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Het zijn met name jongere internetters die de cloud gebruiken voor het opslaan en uitwisselen van bestanden en informatie.

35% van de internetters heeft de afgelopen drie maanden gegevens via internet opgeslagen. Er wordt vaak gratis cloudruimte aangeboden bij software op een tablet of smartphone, aldus het CBS. Cloudgebruikers hebben dan ook vaker een tablet of smartphone dan niet-gebruikers. Jongere internetgebruikers (tot 45 jaar, 45%) gebruiken vaker een cloudservice dan oudere (65-plus, 18%).

Opleidingsniveau

Het gebruik van cloud computing stijgt met het opleidingsniveau. Van de laagopgeleiden gebruikt een kwart cloud computing, van de hoogopgeleiden 46 procent. Cloudgebruikers hebben doorgaans meer internetvaardigheden dan niet-gebruikers. Dit verschil in handigheid met internet verklaart mede het verschil in cloud computing tussen jongeren en ouderen, zo laat het CBS weten.

Van de internetters die cloud computing gebruiken zegt 90% dat zij deze voor de opslag van foto’s gebruiken. Daarnaast worden tekstbestanden, spreadsheets en presentaties vaak geüpload: 64% geeft aan hier de cloud voor te gebruiken. Muziek, video’s of e-books worden minder vaak geüpload. Driekwart van de gebruikers van cloud computing benut deze service om bestanden op een server te zetten en deze te kunnen gebruiken vanaf verschillende apparaten

Bijna net zoveel mensen gebruikt het om bestanden met anderen te delen of als back-up om te voorkomen dat gegevens kwijtraken. Vier op de tien zitten op de cloud vanwege de extra opslagruimte. Een derde van de internetgebruikers die niet aan cloud computing doen, weet niet van het bestaan van deze online dienst af. Twee op de drie kent cloud computing wel, maar hebben hier nog nooit gebruik van gemaakt, voornamelijk vanwege zorgen over veiligheid en privacy.

Reacties (8)
04-11-2014, 10:35 door Anoniem
"Het gebruik van cloud computing stijgt met het opleidingsniveau", ... wtf ?!
Het wachten is op een wolkenbreukje ;)
04-11-2014, 11:10 door Anoniem
Lol. Welk percentage van de ondervraagden weet niet eens wat een cloud dienst precies is......
04-11-2014, 12:13 door Anoniem
Een ander woord voor cloud, oliedom.
04-11-2014, 13:06 door Anoniem
Onderzoek gepubliceerd door de Speld?
04-11-2014, 14:00 door Anoniem
"Het gebruik van cloud computing stijgt met het opleidingsniveau"

Blijkbaar deugt er iets niet met de huidige opleidingen.
04-11-2014, 15:06 door Anoniem
Het ligt het er helemaal aan hoe de vraagstelling was, hoe die geïnterpreteerd werd door de ondervraagden, hoe de gekozen antwoorden werden geïnterpreteerd en hoe het rapport is opgesteld. Doorgaans is het niet simpelweg een ja-nee-vraag.
Vaak zie ik bij enquêtes die ik invul (o.a. bij GWK) dat de vraagstellingen erg slecht zijn, waardoor je gedwongen een niet-bevredigend antwoord moet kiezen. Soms staat mijn antwoord er helemaal niet tussen, soms zijn er meerdere antwoorden mogelijk, soms ligt het er net aan hoe je de vraag leest, enzovoort.
Rapportcijfers geven is ook zoiets. Dat vind ik altijd lastig. Een 10 geef ik nooit, omdat het altijd beter kan. Anderen denken daar wellicht anders over, die geven een 10 omdat ze geheel tevreden zijn.

Ik heb zelf een hbo-diploma, maar ik denk er niet aan om iets met cloud computing te doen! Als ik een keer bestanden elders nodig heb, zet ik ze wel op een eigen server. Of ik zet ze tijdelijk op een USB-stick of dvd.
De enige foto's die ik maak, zijn over het algemeen tijdens een reis in het buitenland. Ik maak ze vooral voor mezelf, niet om te anderen te overtuigen dat ik op vakantie ben (geweest). Delen en liken, daar doe ik sowieso niet aan.
04-11-2014, 19:04 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik een keer bestanden elders nodig heb, zet ik ze wel op een eigen server.

En waarom is dat veiliger? Hoe weet je de serversoftware die je gebruikt altijd veilig is? Of heb je die ook zelf geschreven?
En waar zijn je files als je server uitbrandt? Security is in de eerste plaats een kwestie van risico-analyse, doe die dan grondig en objectief.
05-11-2014, 09:32 door Erik van Straten
2014-11-04 15:06 door Anoniem: Als ik een keer bestanden elders nodig heb, zet ik ze wel op een eigen server.
In deels gewijzigde volgorde:
2014-11-04 19:04 door Anoniem: En waarom is dat veiliger? Security is in de eerste plaats een kwestie van risico-analyse, doe die dan grondig en objectief.
In "het serverhok" weet ik waar ik rekening mee kan en moet houden, bij de meeste cloud providers heb ik geen idee hoe ik dat zou moeten doen. In de meeste gevallen moet je ze op hun blauwe ogen en/of reclamefolder geloven, en is van objectiviteit geen sprake. Als individu (en daar ging het hier om) ben je kansloos.

2014-11-04 19:04 door Anoniem: Hoe weet je de serversoftware die je gebruikt altijd veilig is? Of heb je die ook zelf geschreven?
https://www.security.nl/posting/384402/Nederlander+ontdekt+gat+in+Heartbleed-beveiliging+Akamai
2014-11-04 19:04 door Anoniem: En waar zijn je files als je server uitbrandt?
http://www.datacenterknowledge.com/archives/2012/12/17/the-year-in-downtime-top-10-outages-of-2012/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.