image

Onderzoek: 33% Nederlanders wist internetgeschiedenis

dinsdag 4 november 2014, 10:42 door Redactie, 5 reacties

Eén op de drie Nederlanders wist zijn of haar internetgeschiedenis om de privacy te beschermen, zo blijkt uit onderzoek dat het ECP onder 500 Nederlanders liet uitvoeren. Het onderzoek ging over privacy en het delen van informatie. Hoewel bijna iedere Nederlander het belangrijk vindt dat persoonlijke informatie vertrouwelijk blijft (86%), en bezorgd is over het gebruik van die informatie door bedrijven en overheid (60%), delen zij vaker persoonlijke informatie dan op basis van deze gegevens kan worden verwacht.

In ongeveer 1 op de 5 gevallen (18%) vindt men het gegevensgebruik door organisaties eigenlijk onacceptabel, maar besluit men toch om de gevraagde informatie te geven. Hoewel jongeren (18-35 jaar) het gemakkelijkst persoonlijke gegevens met organisaties delen, zijn zij niet minder bezorgd om hoe organisaties met hun gegevens omgaan.

In vergelijking met dertigers en veertigers lijken jongeren ook vaker hun profiel af te schermen. De groep vrouwen in de leeftijd van 56-65 jaar zijn veruit het meest bezorgd om hun privacy, zijn het minst bereid om persoonlijke gegevens te verstrekken en zijn het meest overtuigd dat organisaties de gegevens puur voor eigen gewin gebruiken.

Maatregelen

Op de vraag op welke manier men de online privacy op de pc of laptop beschermt, geeft bijna 2 op de 3 gebruikers aan de 'basis' beveiliging wel op orde te hebben. Denk aan het gebruiken van een wachtwoord en beveiligingssoftware. Als het gaat om het nemen van extra beschermingsmaatregelen, dan is een grote groep Nederlanders een stuk minder kritisch. Maar 1 op de 3 gebruikers wist zijn internetgeschiedenis, slechts 13% van de respondenten internet bewust niet op een openbare wifi, bij maar 30% staat de locatiefunctie uitgeschakeld en een klein aantal (12%) heeft de browser ingesteld op 'niet volgen'.

Reacties (5)
04-11-2014, 10:46 door Anoniem
In vergelijking met dertigers en veertigers lijken jongeren ook vaker hun profiel af te schermen.

Het afschermen van profielen lijkt voor velen het hoogste doel. Toch kan het niet afschermen van je profiel ook erg nuttig zijn, bijvoorbeeld t.b.v. networking, zolang je maar nadenkt over welke informatie op je profiel staat, en hoe je je als persoon profileert.

Indien je het handig aanpakt, dan is het bijvooorbeeld bij een sollicitatie een voordeel i.p.v. een nadeel dat een potentiele werkgever je profiel kan bekijken. Ook voor contact met potentiele nieuwe klanten kan het erg nuttig zijn indien je profiel te vinden is, en zij deze kunnen bekijken.

De risico's van social networking zijn duidelijk, maar velen lijken tegelijkertijd blind voor veel van de voordelen. Ik moet er niet aan denken om mijn profiel af te schermen, zodat alleen vrienden deze kunnen bekijken ;)
04-11-2014, 10:51 door Anoniem
Allemaal privacy bezorgd.... maar stoppen met die inbreuk ho maar.

Mensen zijn toch weer echt naief dat dit gaat stoppen door bedrijven. Wil je geen privacy inbreuk, gebruik dan geen Social Media of andere Cloud diensten...

Dus de vraag hoeveel mensen FB/Twitter/Google hebben, zal tegen de 85% lopen... Maar dat is niet gevraagd.

TheYOSH
04-11-2014, 14:20 door Anoniem
"Op de vraag op welke manier men de online privacy op de pc of laptop beschermt, geeft bijna 2 op de 3 gebruikers aan de 'basis' beveiliging wel op orde te hebben. Denk aan het gebruiken van een wachtwoord en beveiligingssoftware."

Ik weet niet of er een verschil is tussen wat mensen aangeven en wat de werkelijkheid is, maar ik weet vrij zeker dat
lang niet 2 op de 3 gebruikers de "basis" beveiliiging van het gebruik van een apart gebruiks en admin account op orde
heeft. Sterker nog, ik denk dat 2 op de 3 gebruikers niet eens weet wat daarmee bedoeld wordt.

Het zou interessanter zijn om te onderzoeken hoe het er werkelijk mee staat, dan te onderzoeken wat mensen zelf er
van denken.

Dat mensen aangeven dat ze denken dat ze hun internetgeschiedenis kunnen wissen (en dat ook daadwerkelijk proberen),
dat zegt ook al heel veel.
04-11-2014, 20:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik moet er niet aan denken om mijn profiel af te schermen, zodat alleen vrienden deze kunnen bekijken ;)

Maar je reageert wel Anoniem...
12-11-2014, 13:40 door Anoniem
Ik behoor tot die groep vrouwen die - kennelijk - het meest bezorgd zijn om de privacy; ik verbaas me er ook nog steeds over wat ik van anderen hoor hoe ze omgaan met o.a. internet/browser instellingen: inderdaad weten de meesten niet waarover ik het heb als ik het bijv. heb over het programma "ghostery"
Heel stilletjes is hier de controlestaat ingevoerd door minister Ascher met zijn "Systeem Risico Indicatie".......dat als een hamerstuk door beide (!) Kamers vloog, ondanks bezwaren, grote bezwaren van de Raad van State en het CPB!!
Bizar hoe weinig ophef hierover is geweest!!! (uit: VK zaterdag 6 november 2014 door Jonathan van het Reve)
Verbijsterd ben ik in ieder geval over het gebrek aan reactie/protesten hiertegen, maar het zegt iets over Nederland...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.