image

Schneier waarschuwt voor angst na aanslag in Boston

dinsdag 16 april 2013, 15:38 door Redactie, 2 reacties

Doorlopen, kalm blijven en geen domme dingen doen is het advies dat beveiligingsgoeroe Bruce Schneier geeft naar aanleiding van de bomaanslag in Boston. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakte een groot aantal gewond. Schneier stelt dat Amerikanen niet in paniek moeten raken en al helemaal niet moeten eisen dat er iets gedaan wordt.

Wie uit angst handelt en bang is speelt volgens Schneier direct in de kaart van de daders. "We hoeven niet bang en machteloos te zijn. We hebben alle macht hier en er is één ding dat we kunnen doen om terrorisme ineffectief te maken: weigeren om geterroriseerd te worden."

Schneier wijst naar onderzoek waaruit blijkt dat mensen zeldzame en willekeurige dreigingen overdrijven, en daardoor overreageren. "We moeten zien wat het is, een zeldzame gebeurtenis."

Perspectief
Het zal met name voor politieke leiders moeilijk zijn om dit in perspectief te houden. "Ze zijn bang dat als ze eerlijk over de onmogelijkheid spreken om absolute veiligheid te verkrijgen en de onvermijdelijkheid van terrorisme, of dat sommige Amerikaanse idealen zelfs bij tegenspoed het waard zijn om te behouden, ze als 'zacht tegen terroristen' worden aangemert en ze niet worden herkozen."

Misschien hebben ze gelijk, maar waar zijn de leiders die niet bang zijn, merkt Schneier op. "Wat is er gebeurd met de opmerking dat het enige dat we moeten vrezen angst zelf is?" De beveiligingsgoeroe stelt dat 100% veiligheid tegen terrorisme niet bestaat.

Reactie
"Hoe succesvol deze aanval in Boston was hangt af van onze reacties in de komende weken en maanden", gaat Schneier in deze column verder. "Als we vanuit angst reageren, als we onze wetten en beleid wijzigen om ons land minder open te maken, hebben de terroristen gewonnen, ook al mislukken hun aanslagen."

Schneier herhaalt zijn pleidooi om dat mensen moeten weigeren om geterroriseerd te worden. "Wees standvastig en steun leiders die dat ook zijn. Op die manier worden terroristen verslagen."

Nederland
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) liet vandaag weten dat er contact met buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten is geweest om meer te weten te komen over de achtergronden van de aanslag. Volgens de NCTV zijn de gebeurtenissen in Boston nog geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen.

Reacties (2)
16-04-2013, 23:10 door yobi
Ik vind dat de media terughoudend moet zijn om dergelijke ernstige zaken op ons feest in Amsterdam te projecteren. Het rampdenken is nergens op gebaseerd. De media kan hiermee wel zieke geesten op ideeen brengen.
17-04-2013, 12:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.