image

Europese cyberbrandweer krijgt groen licht

woensdag 17 april 2013, 10:39 door Redactie, 4 reacties

Het Europees Parlement heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor het versterken van het mandaat van ENISA, wat betekent dat er een Europese 'cyberbrandweer' zal komen. Het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) krijgt door de goedkeuring (626 stemmen voor en 45 stemmen tegen) meer bevoegdheden om cybercrime te bestrijden.

Ook zal er een moderniseringsslag plaatsvinden en wordt de oprichting van een volwaardig Computer Emergency Response Team voor de Europese Unie (EU CERT) ondersteund. Deze 'cyberbrandweer' gaat zich in de toekomst bezighouden met het bestrijden van cyberaanvallen op Europees niveau.

Locatie
In het geval van een beveiligingsincident kunnen nationale organen, maar ook EU-instanties en organisaties de hulp van ENISA inroepen, dat gewoon in het Griekse Heraklion blijft gevestigd en een nieuw kantoor in Athene zal openen.

Uit een analyse van de reiskosten bleek dat Brussel een 'betere' locatie zou zijn, maar dit kon niet op voldoende steun rekenen. Het nu goedgekeurde mandaat heeft een looptijd van zeven jaar en gaat volgend jaar in.

Reacties (4)
17-04-2013, 10:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-04-2013, 11:19 door AcidBurn
Door Hugo: Als het op deze manier doorgaat, dan hebben we over een paar jaar 20 verschillende organisaties die zich allemaal met cybercrimebestrijding bezig houden. En zal er iets verbeteren? Neu, denk het niet.
Het blijft een kat en muis spel. Hoop dat ze bij deze organisatie dan ook echte IT-ers aannemen en niet weer een stel ambtenaren..
17-04-2013, 16:59 door Anoniem
IK denk dat die verschilende cybercime organisaties elkaar in de haren vliegen door onenigheid.
Gaat niet werken een Europese cyberbrandweer.
17-04-2013, 19:54 door Anoniem
Voorkomen is beter dan genezen. Beter investeren in goede voorlichting en veiligere soft en hardware. Maar ja daar is visie voor nodig en dat is blijkbaar een brug te ver.

In een ander artikel las is dat men een cybercrime academy wil oprichten zodat men op termijn de cybercriminelen "voor kan zijn". maar zo'n academy is in mijn optiek bij voorbaat al een signaal dat met er zich bij neerlegt dat men tenminste voorlopig achter de feiten aan zal lopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.