image

Besmette VLC mediaspeler op downloadsite Softonic

donderdag 18 april 2013, 15:02 door Redactie, 4 reacties

Op de populaire downloadsite Softonic is enige tijd een geïnfecteerde versie van VLC Media Player aangeboden die adware op de systemen van gebruikers installeerde. Het in 1997 opgerichte Softonic zou maandelijks meer dan 20 miljoen gebruikers hebben en dagelijks meer dan 4 miljoen downloads verwerken. Volgens Alexa staat de downloadsite op de 154ste plek van meest bezochte sites op internet.

Op de website werden een valse versie van UnRarX en VLC aangetroffen. De installatiebestanden probeerden ook de Chatzum Toolbar te installeren. Zelfs als de gebruiker de toolbar weigerde, werd stiekem de Zako plug-in geïnstalleerd en de zoekmachine veranderd in die van ChatZum.

Download
Beide nep-applicaties waren voorzien van een certificaat dat niet aan beide softwareontwikkelaars toebehoorde. "Schimmige adware-installatieprogramma's worden een steeds groter probleem", zegt Lysa Meyers van Mac-beveiliger Intego.

Inmiddels zouden de valse programma's zijn verwijderd. Experts adviseren internetgebruikers vaak om alleen van de officiële downloadsite van de leverancier te downloaden.

Reacties (4)
18-04-2013, 18:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-04-2013, 19:32 door Anoniem
Open source altijd netjes bij het project zelf halen. Beginnersles die een hele hoop beginners op de dure manier hebben moeten leren.

Veel te veel charlatans, die vanalles uithalen zoals "toolbars" of andere rotzooi toevoegen, of die geld voor hun dubieuze activiteiten willen hebben. Waarna het project mensen die "betaald" hebben voor hun software moeten teleurstellen als ze menen "recht" te hebben op ondersteuning, want ze hebben toch betaald?
19-04-2013, 12:23 door Skizmo
Op de populaire downloadsite Softonic
Zo populair zijn dit soort sites niet.
19-04-2013, 19:08 door Anoniem
Door Skizmo:
Op de populaire downloadsite Softonic
Zo populair zijn dit soort sites niet.
Dat dacht je maar. Dat jij het niet kent (ik ook niet) zegt niets.

Dat de gemiddelde lezer hier zich de populariteit van bevraaglijke sponswebstekken niet kan voorstellen is een gevalletje van ("professionele") oogkleppen ophebben. Maar dat weerhoudt de grote massa niet van het eerste het beste resultaat van hun standaardzoekmachine (of uit zo'n "handige zoekgereedschapsbalk" ooit door 't een of 't andere vage programma geinstalleerd, daar zijn er ook veel van) aan te nemen en dat dan maar te installeren. Onbenul is de grote aanjager hier.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.