image

Britse rechter wil dat oma computergebruik tiener monitort

vrijdag 7 november 2014, 17:07 door Redactie, 4 reacties

Een 19-jarige Britse jongen die de website van de Metropolitan Police platlegde hoeft niet naar de gevangenis, maar moet wel zijn computergebruik door zijn oma laten monitoren, zo heeft een Britse rechter bepaald. De 19-jarige Jordan Jones voerde vorig jaar augustus en oktober DoS-aanvallen op de website uit, waardoor die enige tijd onbereikbaar was.

Na onderzoek van de politie werd de Britse tiener op 18 maart van dit jaar in zijn woning aangehouden. Daarbij werd ook een versleutelde laptop in beslag genomen. Tijdens het politieverhoor bekende Jones de aanvallen en verklaarde dat hij lid van drie activistische organisaties was. Volgens de advocaat van de jongen zou hij inmiddels hebben ingezien dat wat hij deed verkeerd was en helpt hij nu organisaties met het vinden van kwetsbaarheden in hun beveiliging.

Ook de oma van de tiener was in de rechtszaal aanwezig en vertelde dat haar kleinzoon was veranderd en ze het computergebruik van hem monitorde. De rechter stelde dat zij de jongen, die aan het syndroom van Asperger lijdt, niet naar de gevangenis kon sturen. Ook zou er misbruik van de tiener zijn gemaakt door personen die graag voor grote problemen met computers zorgen, zo liet ze weten.

De rechter vond dat de jongen dan ook als stroman was gebruikt. "Ik hoop dat je het allemaal achter je hebt gelaten", ging ze verder. "Je moet wel voorzichtig zijn met je computergebruik. Het moet door je oma worden gemonitord. Ik wil je hier niet meer terugzien." Jones kwam er uiteindelijk af met een "community order" en het betalen van 100 pond, zo meldt de Gazette Live.

Reacties (4)
08-11-2014, 09:51 door Anoniem
Dus die oma wordt geacht meer skills te hebben dan haar kleinzoon? Als dat ventje de vaardigheid heeft om te doen wat hij heeft gedaan dan is Alt-Tab waarschijnlijk al voldoende om oma om de tuin te leiden. Wat een naïeve rechters heb je tegenwoordig bah.
08-11-2014, 15:45 door Anoniem
Dus die oma wordt geacht meer skills te hebben dan haar kleinzoon? Als dat ventje de vaardigheid heeft om te doen wat hij heeft gedaan dan is Alt-Tab waarschijnlijk al voldoende om oma om de tuin te leiden. Wat een naïeve rechters heb je tegenwoordig bah.

Het lijkt mij een proportionele reactie op een domme aktie van een tiener die DDoS aanvallen op een website uitvoert. Wat wil jij, jongeren die dat soort zaken doen direkt in de gevangenis gooien ? Hier krijg je voor zoiets als tiener ook een HALT taakstraf. Het gaat hier niet om een grote cybercrimineel ofzo. Ik denk dat hij zo wel genoeg is geschrokken.
09-11-2014, 11:47 door Anoniem
Door Anoniem: Dus die oma wordt geacht meer skills te hebben dan haar kleinzoon? Als dat ventje de vaardigheid heeft om te doen wat hij heeft gedaan dan is Alt-Tab waarschijnlijk al voldoende om oma om de tuin te leiden. Wat een naïeve rechters heb je tegenwoordig bah.
Kennelijk snap je er weinig van...
NATUURLIJK moet oma niet meekijken met welke hacks de kleinzoon allemaal uitvoert.
Het gaat erom dat kleinzoon niet de hele dag achter zijn computer zit maar ook wel eens andere dingen doet.
Dat kan oma best hoor. Een beetje de activiteiten van kleinzoon begeleiden, normen en waarden bijbrengen, enz.
Het probleem ligt juist bij de mensen die dat niet kunnen inzien en denken dat alles kan als je er niet expliciet op controleert.
09-11-2014, 14:49 door SPlid
Best Anoniem van 09:51 , er staat nergens vermeld wat voor beroep oma heeft , oma zou bijvoorbeeld best 59 kunnen zijn en al een groot deel van haar leven computer specialist. Het feit dat ze een oma is zegt wat mij betreft erg weiniig over haar computer skills. Het verbaast me dat mensen nog zulke vooroordelen hebben .

Ikzelf ben 56 en zit 28 jaar onafgebroken in ICT.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.