Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Home! De Thuisknop, is die niet anders te gebruiken?...

19-04-2013, 04:05 door Ilja. _V V, 10 reacties
Home! De Thuisknop, is die niet anders te gebruiken?...

Iedereen heeft het, tenminste, als je in bezit bent van en besturingssysteem & een browser... Toch?

Daar zit, soms verborgen, een zgn. Thuisknop in, bv. Alt+Home voor de Startpagina in IE, mocht je nog niet beschikken over de Menubalk...

Zit ik me opeens af te vragen of je die functie niet kan gebruiken om letterlijk naar huis te gaan???
Dus afgedwaalt op het grote boze Internet, je klikt Home, & alles is goed...!!!???...

N.B.Spiff: Dit is op moment van schrijven alleen maar een idee, dus technisch voor nu een "hit & run"... ;)
Reacties (10)
19-04-2013, 10:30 door Mysterio
Bedoel je niet een soort van kiosk-modus of een reset knop? Ik snap niet zo goed wat je bedoelt met
Dus afgedwaalt op het grote boze Internet, je klikt Home, & alles is goed...!!!???...
Als je daar mee bedoelt dat alle eventuele malware, cookies, geschiedenis e.d. verdwenen zijn... dat klinkt als een reset
19-04-2013, 11:05 door Spiff has left the building
Door Ilja. _\\//, 04:05 uur:
N.B.Spiff: Dit is op moment van schrijven alleen maar een idee, dus technisch voor nu een "hit & run"... ;)

Je plaatst je idee, en kijkt welke reacties je krijgt, maar je reageert zelf voorlopig niet op reacties, bedoel je dat?
Goed dat je waarschuwt ;-)

Door Ilja. _\\//:
Zit ik me opeens af te vragen of je die functie niet kan gebruiken om letterlijk naar huis te gaan???
Dus afgedwaalt op het grote boze Internet, je klikt Home, & alles is goed...!!!???...

Bedoel je simpelweg het teruggaan naar de ingestelde startpagina in je browser, dat kan uiteraard met de 'Thuisknop' in je browser.
Bedoel je wat anders, dan zul je dat even moeten toelichten, denk ik.
19-04-2013, 21:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-04-2013, 12:32 door cjkos
Een soort 'Beam me home Scotty.'?

Lijkt me wel cool.
20-04-2013, 12:42 door Spiff has left the building
Door cjkos: Een soort 'Beam me home Scotty.'?
Dat doet de beschikbare Home-knop al.
Ben je echter net levensbedreigend gewond geraakt in een faser-gevecht, of heeft een veeltandige alien zich vastgebeten aan je kont (of nog erger), dan ben je met alleen 'Beam me up, Scotty' nog niet veilig. Dan moet vervolgens Bones er nog aan te pas komen.
21-04-2013, 00:50 door Ilja. _V V
Op het moment dat zo'n idee bij mij boven komt drijven, is dat natuurlijk gecombineerd met een waterval aan gedachten die op dat moment nog moeilijk te beschrijven zijn, ook al is het dan nog voor mij vroeg op de avond & nog zonder gesnoept te hebben van de diverse alcoholische versnaperingen.. ;-)

Oorspronkelijke was de Home-knop een extra om snel naar je favoriete startpagina terug te keren. Tegenwoordig probeert elke grote website wel om die plek in te nemen als reclame. Huidige browsers hebben standaard bovendien de Home-knop verborgen & tenzij je de sneltoets weet, zal je die eerst naar het scherm moeten halen via de opties.

Wat ik wil is dat door tijdens een sessie - in een venster of tabblad - op de Home-knop te klikken, o.a. de cookies & tijdelijke bestanden worden verwijderd, & de integriteit van de browser word gecontroleerd. In feite een soort reset.
Want dat is een achterliggend idee: Meeste ellende komt tegenwoordig binnen via de browser.

Dat kan al redelijk door via opties de browser in te stellen dat de browsergeschiedenis verwijderd moet worden bij afsluiten, of je moet nog dieper het menu in om dat direct uit te laten voeren, maar dan word meteen alles verwijderd.
Ik wil alleen de sessie in het betreffende venster of tabblad, mogelijk met een extra optie om dat voor alle geopende sessies te doen.

Andere onderliggende gedachte is dat de meeste browsers iets van sandbox-functionaliteit al hebben ingebouwd, & waarbij ik dan denk of daar geen gebruik van kan worden gemaakt om de Home-knop nieuw, nuttig, leven in te blazen.

P.S: Het "Beam me home"-idee vind ik ook wel wat hebben, maar wat als ik dat op mijn mobiel aantik & er zit een virus in? Kom ik dan nog wel thuis?.. ;-)
22-04-2013, 13:38 door Anoniem
Wat heeft het gebruik van de home knop in hemelsnaam van doen met het opschonen van je browser, veiligheid en meer van dat soort zaken ? Het is slechts een favorite die verwijst naar een ingestelde website. Het opschonen van je browser kan je verder in je instellingen configureren, zodat dit bijvoorbeeld gebeurt wanneer je het programma afsluit.
24-04-2013, 05:39 door Ilja. _V V
Ok, goed, deze "hit & run" geef ik vast nog wel een staartje, maar om even in te gaan op:
Door Anoniem: Wat heeft het gebruik van de home knop in hemelsnaam van doen met het opschonen van je browser, veiligheid en meer van dat soort zaken ?

Pak deze maar even aan in je zoekmachine:

http://www.google.nl/search?hl=nl&source=hp&q=home.mywebsearch.com+malware&meta=&aq=f&oq=

De rest van je betoog was al verwerkt in mijn onderwerp. Veiligheid gaat om het "Out of the Box" kunnen denken, vrij vertaald: "Buiten de Doos"... ;)
24-04-2013, 12:47 door Anoniem
Zoals ik al eerder aangaf, en blijkbaar is mijn post niet doorgekomen, er zijn zat tools te vinden waarbij men zijn eigen shortcut key combinations kan aanmaken en hieronder zijn eigen scripts kan plaatsen m.b.t bijv. het cleanen van de %temp% folder, de virusscanner eroverheen jassen of zelfs een clean backup profile terug plaatsen.
24-04-2013, 15:45 door Anoniem
"De rest van je betoog was al verwerkt in mijn onderwerp. Veiligheid gaat om het "Out of the Box" kunnen denken, vrij vertaald: "Buiten de Doos"... ;)"

Ik kan me best voorstellen dat je bepaalde akties als macro wilt instellen, maar met de home knop in je browser heeft dat weinig van doen ? Ik snap wat dat betreft nog steeds niet je idee van naar je "home" URL gaan (wat eigenlijk een willekeurige website is welke jij toevallig als ''home'' ziet, en die ook compromised kan zijn) en het opschonen van je browser.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.