Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Windows installatie op SSD ziet mijn HDD niet meer

10-11-2014, 11:46 door Anoniem, 10 reacties
Ik heb dus gister Windows geïnstalleerd op mijn ssd schijf. Na de installatie zag Windows bij mijn computer de hdd schijf niet en kon ik daar ook niks op installeren. Wel kan ik Windows op mijn hdd installeren en dan ziet hij mijn ssd ook. Ik hen geprobeerd het te installeren op mijn ssd met mijn hdd ontkoppelt maar als ik hem daarna terugkoppelde zag hij hem weer niet.

Hellup!
Reacties (10)
10-11-2014, 13:07 door Anoniem
Dit is een security forum...
10-11-2014, 13:42 door Mysterio
Wat bedoel je met dat Windows de schijf niet ziet? Ik denk namelijk dat jij de schijf niet ziet. Als je kijkt onder apparaatbeheer -> Schijfstations staat hij daar? Zo ja, dan ziet Windows de schijf in ieder geval wel ;) Start dan Computerbeheer en klik onder Opslag het Schijfbeheer aan. Partitioneer en formateer je schijf (geef hem een lettertje) en hij doet het.

Verder is dit inderdaad een Security forum en heeft jouw vraag helemaal niets te maken met computerbeveiliging.
10-11-2014, 14:27 door Anoniem
Of het is iets geks met master / slave (bestaat dat nog?) of de SSD wordt niet direct gesupport vanuit de BIOS maar als je Windows eenmaal op de HDD installeerd is er wel ondersteuning van Windows.
10-11-2014, 15:00 door Erik van Straten
Door Anoniem: Of het is iets geks met master / slave (bestaat dat nog?)
Dat was voorbehouden aan PATA (grijze, soms zwarte, 40-polige flatcable) HDD's, dit geldt niet voor SATA.

Maar bij SATA aansluitingen kan er op het moederbord sprake zijn van verschillende controllers (lees chips op moederbord, naast een Intel chipset bijv. Promise o.i.d.). Denkbaar is dat Windows alleen de driver installeert voor de chip waar de schijf "aan hangt". Het boekje van je moederbord (meestal als PDF op de website van fabrikant te downloaden) hoort hier uitsluitsel over te geven.

Een andere oorzaak van wat je beschrijft zou kunnen zijn dat je jouw harde schijf hebt versleuteld. Als je dan Windows op SSD installeert kun je niet bij de inhoud van je harde schijf. Als de SSD niet versleuteld is en je start op vanaf je versleutelde harddisk, dan kun je de SSD natuurlijk wel "zien" (d.w.z. het bestandssysteem met eventuele mappen en bestanden erop).
10-11-2014, 22:45 door Anoniem
Controleer in de bios of de SSD op AHCI modus staat. Als deze op Native of IDE staat zal je windows weer opnieuw moeten installeren nadat deze op AHCI gezet is.

Als het een Pci-e SSD betreft is er een grote kans dat er drivers geladen moeten worden tijdens de installatie (op f6 drukken en de cd er in doen)

Wat ook wil voor komen is dat de SSD op de mobo HDD0 connector gezet moet worden, of vanuit de bios als het juiste boot station moet worden ingesteld.

Vanuit windows zal een niet geformatteerde harde schijf niet worden weer gegeven. Druk met de rechter muis knop op deze computer, kies beheren, ga naar schijf beheer, selecteer de juiste harddisk en onder rechter muis staat initialiseren om hem in het systeem te zetten, kies daarna formatteren (als NTFS).

Na deze bewerking moet hij zichtbaar zijn.

Heel soms heeft windows moeite met linux partities. Mocht dit het geval kunnen zijn raad ik DBAN aan ivm de bootloader die de meeste software niet zomaar kan wissen terwijl dat juist het probleem vormt.
11-11-2014, 00:24 door Anoniem
Het kan ook dat je in de BIOS een ATA wachtwoord op je HDD hebt gezet. Als je PC niet van de HDD opstart wordt ie dus ook niet geunlocked en kan je m niet gebruiken.
11-11-2014, 06:56 door Anoniem
Je moet in je BIOS de ssd 'aanzetten' als harde schijf en hem daarna als primary boot device instellen, dan hoef je windows niet opnieuw te installeren. Sorry voor de jip en janneke uitleg.
11-11-2014, 12:32 door Anoniem
ik zou eens beginnen met het installeren van al je drivers die je netjes bij het moederbord hebt krijgen geleverd .. en anders met de leverancier van de computer contact opnemen... ;) chipset en sata controllers zullen nog moeten worden geinstalleerd voordat de schijf wordt herkent.
11-11-2014, 18:29 door Anoniem
Man man man, wat een hoop reacties weer waar de TS niets aan gaat hebben.
Door Mysterio: Wat bedoel je met dat Windows de schijf niet ziet? Ik denk namelijk dat jij de schijf niet ziet. Als je kijkt onder apparaatbeheer -> Schijfstations staat hij daar? Zo ja, dan ziet Windows de schijf in ieder geval wel ;) Start dan Computerbeheer en klik onder Opslag het Schijfbeheer aan. Partitioneer en formateer je schijf (geef hem een lettertje) en hij doet het.

Verder is dit inderdaad een Security forum en heeft jouw vraag helemaal niets te maken met computerbeveiliging.
+1 Klaar.

Oorzaak (Jip&Janneke): Je hebt 2x Windows naast elkaar geïnstalleerd, dat lijkt op een dual-boot configuratie.
Maar dat was helemaal je bedoeling niet, nu zit (zat) je met een bootloader (MBR = deel op de HDD dat het systeem vertelt wat de bedoeling is van alle partities die er op staan), die het systeem vertelt dat beide schijven systeemschijven zijn, waarbij het ene OS, voor de veiligheid, het ander OS niet standaard initialiseert (weergeeft in "verkenner").

Als je Windows kunt starten vanaf je SSD, volg dan verder het advies van Mysterio en je bent snel klaar.
Als je HDD prioriteit krijgt, is het nét even anders, tenminste, ik ga er van uit dat je je OS op je SSD wilt hebben.

Google in dat geval even op "bootloader" "dual boot" en "bootrec.exe" om wat bij te leren, of installeer het OS opnieuw op je SSD en volg vervolgens het advies van mysterio op.
11-11-2014, 18:59 door Anoniem
> Controleer in de bios of de SSD op AHCI modus staat. Als deze op Native of IDE staat zal je windows weer opnieuw moeten installeren nadat deze op AHCI gezet is.

Dit is incorrect. Het klopte voor antieke windows versies zoals XP, maar met windows 7 of moderner kan je het volgende doen:

Start Regedit
Open HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services
Open msahci
In the right field left click on "start" and go to modify
In the value Data field enter "0" and click [OK]
exit regedit.
Reboot and enable AHCI in the BIOS
Boot windows met AHCI aan

En zoals anderen al aangave. Dit is geen security probleem.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.