image

Kwart inbraken te voorkomen door deur op slot te doen

maandag 17 november 2014, 13:09 door Redactie, 15 reacties

Een kwart van alle fysieke inbraken is eenvoudig te voorkomen als mensen hun deuren op slot doen, zo laat het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten. Inbrekers weten in 25% van de inbraken binnen te komen door middel van flipperen, hengelen en insluiping. "Het is voor burgers heel makkelijk om het inbrekers moeilijk te maken", aldus het ministerie.

"Het aantal woninginbraken is flink aan het dalen door een effectieve aanpak en samenwerking van mijn ministerie, politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie. Maar burgers kunnen zelf ook veel doen. Door hen te stimuleren zelf preventieve maatregelen te treffen, zoals zorgen voor goede sloten, kunnen we het aantal inbraken nog verder laten dalen", aldus minister Opstelten.

Volgens Rodney Bos, Landelijk Coördinator Woninginbraken bij de Nationale Politie, moeten mensen ook hun deur op slot doen als ze maar even weg gaan. Daarnaast vergeten veel mensen de schuur in de achtertuin op slot te doen en daar staan juist vaak hulpmiddelen om binnen te komen, zoals een ladder of vuilnisbakken. In Nederland wordt elke dag gemiddeld 200 keer ingebroken.

Campagne

Om burgers alerter te maken is er nu een speciale campagne gestart waarin verschillende tips worden gegeven. Zo wordt geadviseerd om een WhatsApp-groep met de buren te starten. "Via een WhatsApp-groep wissel je gratis en snel informatie uit over jouw buurt. Zo help je mee aan een veiligere buurt. De politie leest mee zodat daders sneller gepakt worden", aldus de website maakhetzeniettemakkelijk.nl. Voor het opzetten van een WhatsApp-groep, waarvan ook de politie deel uitmaakt, is een handleiding online (PDF) verschenen.

Reacties (15)
17-11-2014, 13:35 door Anoniem
Dat geldt ook voor ICT inbraken. Alleen als je daar suggereert om de deur op slot te doen wordt er gereageerd met
dat men dat te lastig vindt, dat niemand het doet, dat men niet weet hoe het moet, dat de deur ook niet op slot zat
toen deze geleverd werd, enz.
17-11-2014, 13:38 door Anoniem
"Participeren" heet dat. Hij zegt het bijna letterlijk: Laat het de burgers fijn zelf doen. Want opa ivo o. en fredje t. zijn te druk met *kuch* andere dingen *kuch*. Niet dat het geen aardige ideetjes zijn, maar wel dat hij toch wat steken heeft laten vallen in het doen van zijn werk (hoeveel agenten heeft'ie op straat verzonnen?) en dat dit zijn geloofwaardigheid met dit opgegooide balletje toch wat ondergraaft.
17-11-2014, 13:42 door Preddie
Ach gewoon je voortuin inrichten als prince of percia, dan proberen ze het één keer ;)
17-11-2014, 13:47 door Briolet
Een kwart van alle fysieke inbraken is eenvoudig te voorkomen als mensen hun deuren op slot doen, zo laat het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Als de deur niet op slot zit, is het niet eens een inbraak. Hooguit insluiping. Bovendien betwijfel ik of de dieven het dan opgeven. Als iedereen zijn deur op slot heeft, zullen ze gewoon andere technieken gebruiken die wat meer tijd kosten, zoals die andere 75% van de inbrekers nu al doet.

En als je alles goed op slot hebt, dan bellen ze gewoon aan en komen met geweld binnen, zoals mij en diverse anderen in de region, overkomen is. Dus is de oplossing niet zo simpel als: "gewoon de deur op slot doen".
17-11-2014, 14:24 door PietdeVries
Door Briolet:
En als je alles goed op slot hebt, dan bellen ze gewoon aan en komen met geweld binnen, zoals mij en diverse anderen in de region, overkomen is. Dus is de oplossing niet zo simpel als: "gewoon de deur op slot doen".

Dat denk ik eigenlijk niet... Het merendeel van de inbrekers doet het er volgens mij "bij", en is geen beroepsinbreker. De gelegenheid maakt de dief - ook hier. Als een fiets niet op slot staat dan is het eenvoudig erop te springen en 'm mee te nemen. Zelfs als je niet eens van plan was om een fiets te stelen. Dat geldt dus ook bij inbraak. Op warme dagen, als iedereen z'n ramen en deuren openzet dan sneak je effe binnen en neem je een laptop mee. En als het regent, nou dan blijf je lekker thuis.

Overigens leuk om te zien dat op 13:38 niet Ome Ivo langskomt, maar dat 'ie het al tot Opa Ivo heeft geschopt! Geen idee waarom het zijn schuld is dat burgers hun deur niet op slot doen en dat er dan ingebroken wordt, maar da's volgens mij inherent aan security.nl: Ivo heeft het altijd gedaan...
17-11-2014, 14:46 door Briolet
Door PietdeVries:
Door Briolet:
En als je alles goed op slot hebt, dan bellen ze gewoon aan en komen met geweld binnen, zoals mij en diverse anderen in de region, overkomen is. Dus is de oplossing niet zo simpel als: "gewoon de deur op slot doen".

Dat denk ik eigenlijk niet... Het merendeel van de inbrekers doet het er volgens mij "bij", en is geen beroepsinbreker. De gelegenheid maakt de dief - ook hier...

Je hebt gelijk en het is niet zo zwart-wit als in mijn eerste reactie. Voor sommigen zal het uitmaken, voor anderen niet. In mijn geval ging het om, door de politie gemonitorde, hangjongeren die al meerdere inbraken en insluipingen in de buurt gepleegd hadden, maar de politie had nooit een hard bewijs. Deze jongelui waren zelfs zo brutaal om overdag door de tuinen te lopen en naar binnen te gluren. Dat gluren alleen is niet strafbaar en de eigenaar kan ze hooguit wegsturen.

Bij ons hebben ze blijkbaar iets gezien wat ze wilden hebben en omdat er altijd iemand thuis was, hebben ze met geweld geprobeerd het te verkrijgen. 'Beroeps' waren het niet, eerder laagopgeleide jongeren, die zich niet realiseerden dat als ze aanbellen, ze ook direct te beschrijven zijn. Met mijn beschrijving wist de politie direct wie ze moesten hebben en die jongen zit inmiddels al drie jaar achter de tralies. (Zal binnenkort wel weer vrij komen).

Het aanvullend bewijs voor de overval trof de politie op hun, in beslag genomen, computers aan. De gehele voorbereiding, die deels via internet verliep, was nog in het chatlog aanwezig. Ze waren er te zeker van dat de politie hun toch niets kon doen qua huiszoeking, maar door het gebruikte geweld mocht de politie plots ook meer doen in deze zaak.

Dus, afsluiten helpt, maar als men perse naar binnen wil, dan zal alleen afsluiten niet helpen.
17-11-2014, 15:59 door Anoniem
Een kwart van de deuren is makkelijker in te trappen als ze open staan.
17-11-2014, 17:52 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-11-2014, 18:25
[Verwijderd]
17-11-2014, 18:19 door Eric-Jan H te D
Alle auto-ongelukken te voorkomen door met de trein te gaan. Of is dit een open deurtje.
17-11-2014, 21:03 door Anoniem
Door Anoniem: Een kwart van de deuren is makkelijker in te trappen als ze open staan.
Volgens mij is dat onmogelijk ;-)
17-11-2014, 22:53 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Alle auto-ongelukken te voorkomen door met de trein te gaan. Of is dit een open deurtje.
Jazeker, maar bij een open deur was er nou juist géén sprake van inbraak ;)
18-11-2014, 09:41 door Anoniem
En dan is er nog een probleem.

Het aantal onopgelosde misdrijven in Nederland is associaal hoog. Opstelten doet daar nog een schepje bovenop door te beweren dat het allemaal prima gaat en gaat rustig verder met bezuinigen. Hierdoor is er nauwelijks opsporingscapaciteit waardoor het de dief, naast een open deur, wel heel gemakkelijk gemaakt wordt.
18-11-2014, 11:03 door Anoniem
Behalve deur op slot en niet altijd zomaar opendoen heb je nog: "niet te koop lopen met wat je hebt" en "niet de kat op het spek binden". Wel moeilijk voor mensen die graag de buren jaloers proberen te maken. Maar hoe dan ook, er is geen moderne techniek voor nodig.
19-11-2014, 04:55 door Anoniem
zoals zorgen voor goede sloten, kunnen we het aantal inbraken nog verder laten dalen

ik denk dat de gemiddelde sloten wel goedgekeurd zijn
maar zag laatst
dat er wedstrijden zijn met sloten kraken en huisdeuren
boeven hoeven hier maar naar te kijken
en zelfs het beste slot schijnt nog makkelijker open te gaan zonder te forceren dan
sloten die niet eens gekeurd zijn

op Youtube zie je het , ik ga maar niet de link plaatsen
maar zag laatst dat er een klop sleutel is , en zelf te maken is
er in tik er op en deur is open , en een beetje feeling

het enige wat dan mij het beste lijkt
laat altijd de sleutel er op staan , als je gaat slapen
dan is het nog wel een min punt
dat dit ook voordelen kan hebben voor de inbrekers
dan zou er een deur sleutel in moeten
die er niet zo maar uit ge trokken kan worden
via een omleiding daar te komen , van buiten af , van boren wat je wel eens hoort , en mee maakt

het aller beste lijkt me toch gewoon overal rol luiken
maar dat schijnt bij de voor deur weer niet te mogen
vanwege de Brandweer ? of iets of nood uitgang ...

heb het ook over als je niet thuis zou zijn
dan kan je moeilijk de sleutel er op laten zitten
misschien dat ze dan eens met een betere oplossing moeten komen
zoals een flinke pepperspray val aan de voordeur
maar met de wetten van Nederland
is zelfs zelf verdediging een probleem
als je een inbreker met een knuppel om te beginnen... bewerkt
dan heb je zelf ook nog eens een probleem

beste is zorgen waar je woont
dat je buren ook om zich heen kijken
naar bij voorbeeld onbekende die er in de buurt komen
maar of dit valt te voorkomen denk het niet
maar het zal wel minder worden
24-11-2014, 12:00 door Anoniem
Morgen in het nieuws "meer doden door brand in 2014". "Mensen die het advies ter harte namen om deuren af te sluiten zijn bevangen door rook doordat deuren niet snel genoeg geopend konden worden"... Tja...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.