image

WhatsApp krijgt sterke encryptie van Open Whisper Systems

dinsdag 18 november 2014, 17:06 door Redactie, 5 reacties

Open Whisper Systems, de ontwikkelaar van software om versleuteld mee te communiceren, heeft onlangs een samenwerkingsovereenkomst met WhatsApp gesloten, wat inhoudt dat de populaire chattool sterke end-to-end encryptie krijgt om de communicatie van gebruikers mee te beschermen.

Open Whisper Systems is opgericht door de gerenommeerde beveiligingsonderzoeker Moxie Marlinspike en bekend van verschillende apps zoals RedPhone, TextSecure en Signal waarmee gebruikers versleuteld kunnen bellen en berichten uitwisselen. De meest recente Android-versie van WhatsApp ondersteunt nu het TextSecure-encryptieprotocol, waardoor berichten die WhatsApp-gebruikers uitwisselen volledig zijn versleuteld en alleen door de afzender en ontvanger zijn te bekijken.

De Android-versie van WhatsApp ondersteunt nog geen versleutelde groepschat of het versleutelen van mediaberichten, maar ondersteuning hiervan zal in een volgende versie aanwezig zijn, zo laten de ontwikkelaars weten. Naast de ondersteuning van meer platformen wordt er ook, als de protocolintegratie is voltooid, naar opties voor sleutelverificatie in de clients gekeken.

Begin

Volgens Open Whisper Systems is de samenwerking met WhatsApp slechts het begin en zal de ontwikkeling van de eigen producten ongewijzigd blijven. "We denken door het nieuwste van het nieuwste voor privécommunicatie te ontwikkelen met opensourcesoftware, open protocollen en eenvoudige libraries, we extra mogelijkheden hebben om grootschalig gebruik van end-to-end encryptie te ondersteunen."

Open Whisper Systems is ook lovend over WhatsApp, dat tijd en energie in het project stopte. "Ook al zijn we net met de uitrol begonnen, we denken dat dit nu al de grootste uitrol van versleutelde end-to-end encryptie in de geschiedenis is." Volgens de ontwikkelaar is de inzet van het WhatsApp-ontwikkelteam inspirerend in een wereld waar zoveel bedrijven zich op surveillance in plaats van privacy richten.

Reacties (5)
18-11-2014, 21:42 door Anoniem
Wat een merkwaardig bericht. De hele reden dat Facebook 19 miljard dollar betaald heeft voor Whatsapp is toch juist om met je data aan de haal te gaan en zo advertentie inkomsten te kunnen genereren? En nu willen ze de gesprekken onzichtbaar maken voor zichzelf? Ik vertrouw dit voor geen meter.

Des te vreemder dat Moxie Marlinspike zijn naam hieraan verbindt, toch wel een gerespecteerd persoon in dit veld...
18-11-2014, 22:49 door Anoniem
Tot ziens AIVD, politie en alle anderen.

Als de massa overgaat op geavanceerde end to end encryptie. Moeten de opsporingsdiensten terug naar het echte opsporingswerk.
19-11-2014, 07:12 door Anoniem
Hmmm waarom vertrouw ik dit voor geen cent...?
19-11-2014, 09:34 door Anoniem
WhatsApp wil niet dat je naar concurrenten overstapt, nu houden ze in ieder geval nog steeds je metadata.
19-11-2014, 10:28 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een merkwaardig bericht. De hele reden dat Facebook 19 miljard dollar betaald heeft voor Whatsapp is toch juist om met je data aan de haal te gaan en zo advertentie inkomsten te kunnen genereren? En nu willen ze de gesprekken onzichtbaar maken voor zichzelf? Ik vertrouw dit voor geen meter.

Des te vreemder dat Moxie Marlinspike zijn naam hieraan verbindt, toch wel een gerespecteerd persoon in dit veld...

encryptie van de communicatie wil niet uitsluiten dat er in de applicatie reclames kunnen worden vertoond/verwerkt. Als de reclames gelinkt worden aan de content wordt het echter wel een heel stuk lastiger om de vertrouwelijkkheid te kunnen garanderen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.