image

Oplichters stelen 120 miljoen dollar via telefoonscams

donderdag 20 november 2014, 12:08 door Redactie, 0 reacties

Oplichters die via internet nepsoftware aanboden en consumenten via de telefoon vertelden dat hun computer met problemen te maken had, hebben tienduizenden mensen voor meer dan 120 miljoen dollar opgelicht. Dat meldt de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), dat van een Amerikaanse rechter toestemming kreeg om de oplichters aan te pakken.

De scam begon met software die zogenaamd de veiligheid of prestaties van de computer zou verbeteren. Het ging dan om "probeerversies" die een computerscan uitvoerden. De software vond altijd problemen, ongeacht of die echt aanwezig waren. De software vertelde vervolgens dat de gebruiker, om de gevonden problemen op te lossen, de volledige versie moest aanschaffen. Nadat consumenten de volledige versie hadden aangeschaft, met bedragen van tussen de 29 en 49 dollar, moest er een gratis nummer worden gebeld om de software te activeren.

Als consumenten het activatienummer belden, werden ze met telemarketeers verbonden die allerlei helpdeskdiensten en software probeerden aan te bieden. De telemarketeer liet de consument weten dat hij toegang tot de computer nodig had om de software te activeren. Nadat er toegang tot de computer was verkregen liet de marketeer verschillende schermen zien waaruit zou blijken dat de computer met ernstige problemen te maken had, terwijl dit niet zo was. Om deze "dringende problemen" op te lossen werden uiteindelijk diensten en software aangeboden die 500 dollar konden kosten.

Door de uitspraak van de rechter zijn de operaties van de twee bedrijven achter de scams tijdelijk gestaakt en alle middelen bevroren. Ook zal de rechter iemand aanstellen die de bewindsvoering overneemt. "Deze operaties maken misbruik van het gebrek aan technische kennis bij consumenten om ze via misleidende verkooppraatjes en tactieken voor miljoenen dollars nutteloze software en diensten te verkopen", aldus FTC-directeur Jessica Rich.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.