image

Uitzendbureaus schenden privacy uitzendkrachten

donderdag 20 november 2014, 13:32 door Redactie, 3 reacties

Randstad en Adecco, twee van de grootste Nederlandse uitzendbureaus, overtreden op verschillende punten de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bij de verwerking van gegevens van uitzendkrachten, zo concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek.

De uitzendbureaus maken een kopie van het identiteitsbewijs van mensen die een intakegesprek met het uitzendbureau voeren en voegen dit toe aan het dossier. Dit mogen de bureaus echter pas doen op het moment dat iemand voor het bureau aan de slag gaat en het uitzendbureau feitelijk de werkgever van de uitzendkracht wordt. Adecco verstrekt bovendien in strijd met de wet kopieën van ID-bewijzen aan opdrachtgevers. Het onnodig kopiëren en bewaren van ID-bewijzen brengt volgens het CBP risico’s met zich mee, bijvoorbeeld identiteitsfraude. Bovendien staan op ID-bewijzen rasgegevens zoals foto en nationaliteit.

Ziekmeldingen

Ook blijkt dat Randstad en Adecco uitzendkrachten die zich ziek melden naar de aard en oorzaak van de ziekte vroegen en dit in een systeem registreerden. Werkgevers mogen echter geen medische gegevens van hun personeel verwerken. Medische gegevens zijn per definitie privacygevoelig en voor het verwerken daarvan gelden extra wettelijke eisen. Een werkgever, en dus ook een uitzendbureau, mag alleen vragen naar de verwachte duur van het verzuim en of er mogelijkheden zijn voor het doen van (andere) werkzaamheden.

Uit de onderzoeken blijkt dat zowel Randstad als Adecco persoonsgegevens van uitzendkrachten langer dan noodzakelijk bewaren. Gegevens worden soms meer dan 13 jaar (Randstad) of 24 jaar (Adecco) bewaard. Gegevens moeten worden verwijderd als deze niet meer noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld te voldoen aan fiscale regelgeving, zo stelt het CBP. De onderzoeksbureaus hebben maatregelen aangekondigd om hun werkwijze aan te passen en hebben deze deels al ingevoerd.

Reactie

Randstad laat echter weten zich niet op alle punten in de conclusies van het CBP te kunnen vinden. Zo verschilt het uitzendbureau met het CBP van mening over de vraag wanneer er een kopie ID-bewijs in de mag worden opgenomen. "Een belangrijke constatering van het CBP is dat wij te vroeg kopieën van ID-bewijzen van kandidaten opnemen in ons systeem", zegt Reiant Mulder, algemeen directeur Randstad Nederland.

Het uitzendbureau maakt nu al kopieën als er wordt verwacht dat een kandidaat op korte termijn kan worden geplaatst. "Het CBP is echter van mening dat dit pas kan als er sprake is van een uitzendovereenkomst. Het is voor ons echter onontkoombaar met het oog op de verplichtingen uit de Wet op de Loonbelasting en de Wet Arbeid Vreemdelingen om dat al tijdens de bemiddelingsfase te doen", laat Mulder weten.

Bij Adecco zouden de meeste problemen inmiddels zijn opgelost. "Er zijn verschillende systeem- en procedurefouten aan het licht gekomen en dat trekken we ons uiteraard aan. We zijn blij met de uitkomsten van het CBP onderzoek. Ze stellen ons in staat onze systemen en werkprocessen nóg beter aan te passen aan regels die in het leven zijn geroepen om de privacy van iedereen te beschermen, ook van werknemers. Dat hoort bij onze werkgeversplicht!", zegt CFO Mark van Brussel. Het CBP zal de komende periode controleren of Randstad en Adecco de geconstateerde overtredingen hebben beëindigd. Indien nodig zet het CBP handhavende maatregelen in.

Reacties (3)
20-11-2014, 13:38 door Anoniem
Randstad en Adecco zijn daar echt niet de enigen in, wanneer je je laat inschrijven bij een uitzendbureau is het standaart dat jouw id bewijs wordt gekopieerd.
21-11-2014, 09:26 door Anoniem
Niet alleen uitzendbureaus, maar ook grote bedrijven willen meteen alle gegevens van een sollicitant in hun database hebben staan.
21-11-2014, 11:06 door Anoniem
Je kan je afvragen waarom een kopietje paspoort eigenlijk geeist wordt. In dit geval is het omdat de belastingdienst werkgevers (zegge, de boekhouding) maar ook banken (die toch jouw rekening beheren) vertrouwt om een SoFi/BSN foutloos over te schrijven. Dus moet er maar een kopietje komen. En dan sla je dus meer gegevens op dan strikt noodzakelijk. En de privacywet gebiedt alleen het strikt noodzakelijke op te slaan en te verwerken. Gek eigenlijk dat het CBP dit niet opmerkt en aanbeveelt daar wat aan te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.