image

Nederlander verkiest Safari boven Firefox

woensdag 1 mei 2013, 11:06 door Redactie, 8 reacties

Het succes van Apple met de iPhone, iPad en MacBook heeft nadelige gevolgen voor het marktaandeel van Mozilla Firefox. Sinds de metingen van StatCounter in 2008 begonnen werd Firefox in september 2011 door Google Chrome ingehaald, vorige maand werd het gepasseerd door Apple Safari. Mozilla Firefox wordt door 15,18% van de Nederlanders gebruikt, Safari door 15,19%.

Het aandeel van Firefox moest ten opzichte van maart 0,25% inleveren, terwijl Safari er 0,45% bijkreeg. Lange tijd zat Firefox stabiel rond de 20%, maar door de opkomst van Chrome en Safari moest het steeds vaker terrein inleveren. Dat geldt ook voor Microsoft Internet Explorer. De browser verloor meer dan een 1% in maart, dat vooral ten goede kwam aan Chrome dat 0,7% groeide.

De browser van Google wist sinds de lancering in rap tempo een derde van de Nederlandse markt te veroveren. Het verschil tussen Chrome en IE bedraagt minder dan 3%, in het voordeel van Microsoft's browser. Het aandeel van IE laat echter al geruime tijd een krimp zien, terwijl Chrome elke maand verder groeit.

Wereldwijd is deze trend deels zichtbaar. Google Chrome is volgens StatCounter al geruime tijd de populairste browser, maar IE wist sinds september 2012 weer een plusje te boeken. Dat geldt niet voor Mozilla Firefox, dat ook wereldwijd het aandeel verder zag teruglopen.

Browseroorlog
De cijfers van StatCounter verschillen zoals altijd van die van Net Applications. Dit meetbureau houdt meer rekening met China, waar IE nog altijd erg populair is. Volgens Net Applications is IE met 55,8% veruit de meest gebruikte browser, gevolgd door Firefox met 20,3%. Google Chrome staat met 16,4% op een derde plek.

De cijfers van Net Applications zijn de afgelopen drie maanden nauwelijks gewijzigd, wat erop lijkt te duiden dat de 'browseroorlog' in een impasse zit.

Reacties (8)
01-05-2013, 11:22 door Dennixx
[admin] aangepast [/admin]
01-05-2013, 12:18 door lucb1e
Door Dennixx: [admin] aangepast [/admin]
Is het niet handig om de originele tekst ook te laten staan zodat men ziet wat er aangepast is?
01-05-2013, 13:27 door golem
Is het niet handig om de originele tekst ook te laten staan zodat men ziet wat er aangepast is?
Ja, het is niet handig. Men gaat er dan toch op reageren.

Overigens "Nederlander verkiest..." vind ik weer niet handig.
Welke nederlander is dat dan ? ;)

Het is een beetje hetzelfde als bij Windows, het grootste deel gebruikt de standaard
geinstalleerde software.
Verkiest ? Nee
Moet Apple ook maar een browserkeuzescherm invoeren ?
01-05-2013, 14:57 door N4ppy
(ver)Kiest? Of pakt gewoon het smaakje wat in het doosje zit.

Tijd voor een verplichte browser keuze op apple/android?
01-05-2013, 15:58 door golem
Door N4ppy: (ver)Kiest? Of pakt gewoon het smaakje wat in het doosje zit.

Tijd voor een verplichte browser keuze op apple/android?

Is dit een soort copy & paste aktie ? ;)
01-05-2013, 20:14 door freediver
Ik ken geen enkele andere browser die zoveel te bieden heeft als Mozilla Firefox. Zelfs Mozilla Thunderbird heeft nu als E-mail client een ingebouwde browser. Firefox is en blijft mijn no.1 op het gebied van functionaliteit en gebruiksgemak.
02-05-2013, 09:24 door rctgamer3
Nederlander verkiest Safari boven Firefox --Een paar extra mensen hebben een Mac gekocht. So?
Meeste mensen die een Mac hebben weten (vaak) überhaupt niet eens dat er andere browsers bestaan, vind je het gek dat er een redelik aantal Safari-users is. Zelfde geldt voor IE9/IE10, die kreeg onlangs ook een user-boost puur omdat Microsoft de IE10 installer aan de automatische update-lisjt van Windows Update heeft toegevoegd.
06-05-2013, 13:41 door Acumen
Ik ben benieuwd hoe dit gemeten wordt.
Met dank aan 'NoScript', 'RequestPolicy' en 'AdBlock' verwacht ik niet dat er veel "Statistics scripts" zijn die mijn Firefox gebruik waarnemen.

De enige betrouwbare vorm zou in mijn optiek de analyse van serverlogs zijn, echter zal de gemiddelde site deze naar verwachting niet beschikbaar stellen.

Just my 2cts
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.