image

NSA verwacht online aanval op kritieke infrastructuur

vrijdag 21 november 2014, 11:37 door Redactie, 7 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA verwacht dat er in de toekomst een aanval via internet op de kritieke infrastructuur zal plaatsvinden. "Het is slechts een kwestie van wanneer, niet of, we iets ernstigs zullen meemaken", zo waarschuwde NSA-directeur Michael Rogers gisteren het inlichtingencomité van het Huis van Afgevaardigden. Zo zouden bijvoorbeeld het elektriciteitsnetwerk, industriële controlesystemen en waterzuiveringsinstallaties kunnen worden aangevallen.

Daarbij is de situatie niet te vergelijken met de Koude Oorlog, waarbij aanvallen van de ene partij konden worden gedetecteerd en de wederzijdse dreiging van een kernaanval als afschrikking diende. Cyberaanvallen zijn juist eenvoudig te vermommen en de mogelijkheid om schade aan te richten is niet alleen aan landen voorbehouden, maar ook aan criminelen. "In cyberspace kun je bijna alles doen wat je wilt en zonder consequenties", aldus Rogers.

De NSA-directeur noemde China als land dat dit soort aanvallen tegen de VS kan uitvoeren, alsmede één of twee andere landen die niet bij name werden genoemd. Volgens Rogers wordt er nu door het Witte Huis gekeken of er internationale regels over militaire cyberoperaties kunnen worden vastgesteld, zoals bijvoorbeeld het verbieden van aanvallen op ziekenhuizen. "We moeten bepalen wat een aanval, een oorlogsdaad precies is."

Reacties (7)
21-11-2014, 12:00 door Anoniem
Zou XP inmiddels al helemaal uitgebannen zijn daar?
21-11-2014, 14:11 door Anoniem
Ach,het is allemaal propaganda.
De wereld kan niet zonder China als Handelspartner,dus China zal ook nooit een cyberaanval op de Vs uitvoeren.
Ondanks dat China nog wel Communistisch is.
Als je elkaar aanvalt via Cyber,dan worden de handelsbetrekkingen bekoeld,of stop gezet.
Dat kan niet gebeuren.
De NSA zoekt gewoon weer een uitweg,om mensen te kunnen bespioneren.
21-11-2014, 15:49 door Anoniem
"Het is slechts een kwestie van wanneer, niet of, we iets ernstigs zullen meemaken"
Ja hallo, Stuxnet, iemand?

En dan achteraf vingertje wijzen & huilie huilie doen, onder het mom van terrorflipse natuurlijk, want zo is ons huwelijk met de VS nu eenmaal.

Hypocriet, narcistisch, achterbaks, onbetrouwbaar, allemaal termen die ook niet zou durven te gebruiken om het buitenland-beleid v/d VS te omschrijven... Niet omdat het niet klopt, maar gewoon omdat ik het lef niet heb ;)
21-11-2014, 15:59 door Anoniem
Wat je ook van de NSA mag denken, en anticperen op dergelijke dreigingen valt wel volledig binnen hun takenpakket, de manier waarop ze het tot nu toe denken op te lossen (mass surveillance) is een ander verhaal, dat doet niks af aan
de doelstellingen van hun missie.
21-11-2014, 22:58 door Eric-Jan H te D
Fijn dat de NSA even laat weten dat zij. ondanks de miljarden die zij te besteden hebben, niet competent genoeg zijn om "iets ernstigs" te voorkomen.
22-11-2014, 21:18 door Anoniem
Ja Ja, met vrienden als de USA heb je geen vijanden meer nodig...
24-11-2014, 16:38 door Anoniem
vitale infra zul je bedoelen; het is nog niet 1 voor 12 (kritiek)

Voor XP hebben we in Nederland een oplossing: preventief ruimen - zet uw desktop aan de straatkant en mannen ingespoten met Tamiflu in luchtdichte pakken met maskers op komen de desktop ophalen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.