image

Opstelten: Team High Tech Crime in 2015 op volle sterkte

vrijdag 21 november 2014, 13:57 door Redactie, 2 reacties

Het Team High Tech Crime (THTC) van de politie dat zich met de bestrijding van cybercrime bezighoudt is volgend jaar op volle sterkte, zo heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op vragen over de begroting van het ministerie laten weten. Het THTC is de afgelopen jaren sterk uitgebreid en zal in 2015 uit 119 werknemers bestaan.

Volgens Opstelten leidt de intensivering van de bestrijding van cybercrime tot een toename van het totaal aantal cybercrime-onderzoeken van 200 in 2015 naar 360 in 2018. Het THTC zal jaarlijks tenminste 20 complexe onderzoeken uitvoeren. Het gaat hierbij om allerlei vormen van cybercrime, waaronder computervredebreuk, websiteaanvallen, botnets, DDoS-aanvallen, phishing en het gebruik van malware.

Het THTC zal niet alleen voor de bestrijding van cybercrime in Nederland verantwoordelijk zijn. Zaken die het team niet krijgt toegewezen worden namelijk bij de regionale eenheden uitgevoerd. Daarbij kan het ook om relatief complexe zaken gaan. De politie zou voor digitale opsporing en de bestrijding van cybercrime over een capaciteit van 743 man beschikken.

Pacemaker

Opstelten kreeg naar aanleiding van de begroting ook een vraag over het hacken van pacemakers en de waarschuwing van Europol dat online aanvallen in de toekomst tot fysiek letsel en mogelijk het overlijden van mensen kunnen leiden. "Vooralsnog zie ik geen aanleiding om specifiek op dit punt extra te investeren. Mochten er concrete aanwijzingen zijn dat dit onderwerp in Nederland speelt, dan zal er zeker aandacht aan worden geschonken", aldus de bewindsman.

Reacties (2)
21-11-2014, 18:56 door Anoniem
Pff, van 50 medewerkers in 2012 naar 120 medewerkers in 2015?! De digitale criminaliteit gaat echt veel sneller dan dat? 20 strafzaken per jaar, dat is echt minimaal imho
24-11-2014, 08:31 door Anoniem
Ja als je goede professionals zoekt kan je natuur niet iedere willekeurige ITer aannemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.