image

Europees Parlement wil Google opsplitsen

zaterdag 22 november 2014, 07:24 door Redactie, 10 reacties

Het Europees Parlement werkt aan een voorstel om Google op te splitsen, om zo de dominantie van de zoekgigant op internet in te perken. Dat blijkt uit een motie die zowel door persbureau Reuters als de Financial Times is ingezien. In het voorstel wordt Google niet met naam genoemd, maar wordt er wel gevraagd om zoekmachines van andere diensten los te koppelen om zo voor een competitief speelveld te zorgen.

Het Europees Parlement heeft niet de autoriteit om ondernemingen op te splitsen, en hoewel het voorstel een niet-bindende resolutie is, zou het wel de druk op de Europese Commissie vergroten om Google aan te pakken. De Duitse christendemocraat Andreas Schwab laat weten dat het "zeer waarschijnlijk" is dat het voorstel wordt aangenomen, aangezien het zowel de steun van zijn eigen centrumrechtse groep als de grootste linkergroep van het Parlement heeft. Volgens Schwab blijft Google de concurrentie op de markt verdrukken, wat ten koste van Europese burgers en bedrijven gaat.

Reacties (10)
22-11-2014, 15:54 door Anoniem
Als het Europees parlement dit gebruikt als een drogreden om de informatie verzamelwoede van Google te beteugelen vind ik het een goed idee. Het is hun (Google) verdienmodel om zoveel mogelijk van hun 'klantjes' te weten te komen maar als ik zie dat zij zelfs graag je CreditCardnummer in hun databases opslaan, vraag ik mij af of de brutaliteit/onbeschaamdheid van Google ècht geen grenzen kent. Nog even en zij vragen ook naar de kleur van je schaamhaar!

Maar als het voorstel niet die dubbele bodem heeft vind ik het volstrekt onzinnig.
Iedereen kan zelf de zoekmachine instellen op zijn browser die hij/zij wil, zelfs - hoewel met moeite - in Chrome. Dat heeft niets met gekoppelde diensten te maken tenzij je inlogt uiteraard en dat is ook op basis van vrijwilligheid.
22-11-2014, 17:34 door Anoniem
Een monopolie positie zoals google die heeft met de zoekmachine hoort gereguleerd te worden.
Waarom zou je daar problemen mee hebben? Splits maar op.

Neem een voorbeeld aan AT&T. Het werd zelfs d Amerikanen te gek zodat ze dat eisten. Waar blijft die goede oude tijd.
http://en.wikipedia.org/wiki/Breakup_of_the_Bell_System
22-11-2014, 19:21 door Anoniem
Werd tijd
22-11-2014, 20:10 door Anoniem
In zijn geheel afschaffen, is in mijn optiek wenselijker dan opsplitsen.
23-11-2014, 10:29 door Anoniem
Ehh, welke monopolie?

Er zijn concurrenten voor de browser (Explorer, Firefox), voor de zoekmachines (Bing,), voor de email (Outlook, Yahoo, elke vps), voor Google+ (facebook, Flickr), voor Google Maps (Openstreet maps, Bing, Yahoo), Android (Windows, Apple). Alleen YouTube heeft geen gigantische concurent, hoewel Yahoo er een aan het maken is en ze de markt van Netflix gaan betreden.

Eerlijk gezegd vind ik dat Google redelijk vriendelijk is tegen concurrenten en vaak toelaat dat andere bedrijven van hun diensten gebruik maken terwijl ze concurreren.
23-11-2014, 11:45 door Anoniem
Door Anoniem: Een monopolie positie zoals google die heeft met de zoekmachine hoort gereguleerd te worden

Ik snap dat niet. Waarom Monopolie positie? Als bij mij Firefox start heb ik DuckDuck als startpagina. Dus waarom zou er in het geval van een zoekmachine gereguleerd moeten worden?
Volgens mij is er dus geen sprake van dat Google alleenheerser is. Want dat betekent het. Je hebt een monopolie positie als er geen concurrentie meer is, of omdat deze niet is toegestaan (door wie of wat dan ook; doet hier niet ter zake) Anders gezegd: als er geen andere aanbieder van bepaalde diensten/produkten meer over is, of mag zijn, dan jij.
23-11-2014, 19:18 door Anoniem
waarom niet ook gelijk microsoft opsplitsen?
komt met zijn positie op de pc markt op het zelfde neer
24-11-2014, 09:41 door Anoniem
Ik ben voor het opsplitsen van de Europese Unie, die hebben ook een monopolie, en ik kan er niet eens zomaar uit zonder mijn land, en daarmee mijn bedrijf, familie en vrienden, te verlaten.
24-11-2014, 11:53 door Anoniem
AT&T (Amerikaans bedrijf) werd opgesplitst op verzoek van (op last van) de Amerikaanse overheid.
Waarom zou Google (Amerikaans bedrijf) zich op (laten) splitsen op verzoek van Europa?

Een middelvinger van Google richting de initiatiefnemers van dit voorstel lijkt mij een gepaste reactie.
25-11-2014, 14:26 door Anoniem
Hahaha, lijkt wel of de google marketing machine hier aktief is in de reacties.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.