image

Eerste vuurwapen met 3D-printer gemaakt

vrijdag 3 mei 2013, 15:36 door Redactie, 4 reacties

Wapenmagazijnen gemaakt met een 3D-printer waren er al, maar nu is er voor het eerst een volledig werkend vuurwapen 'geprint'. De 'Liberator' zoals Cody Wilson zijn creatie noemt, bestaat uit zestien onderdelen die in ABS plastic geprint zijn. Wilson is een rechtenstudent aan de Universiteit van Texas en oprichter van non-profitgroep Defense Distributed.

De organisatie publiceert blauwdrukken voor wapenonderdelen op Defcad.org. De blauwdruk van de Liberator zal begin volgende week worden gepubliceerd. Voor het printen van de Liberator gebruikte de student een Dimension SST printer van Stratasys.

Het enige onderdeel dat niet geprint werd was een slagpin. Het pistool is ontworpen om standaard munitie voor handpistolen af te schieten en zou verschillende lopen ondersteunen, afhankelijk van het kaliber van de munitie.

Metaaldetector
De Liberator is daarnaast van een brok ijzer voorzien om door metaaldetectoren te kunnen worden gedetecteerd. Anders zou het wapen in strijd met de 'Undetectable Firearms' wetgeving in de VS zijn. Ook bezit de groep sinds maart een vergunning voor het fabriceren van wapens.

Het is echter de vraag of anderen zich aan dezelfde regels zullen houden als de blauwdruk straks online verschijnt en iedereen vanuit zijn eigen huis wapens kan printen, aldus Andy Greenberg van Forbes.

Reacties (4)
03-05-2013, 16:47 door Anoniem
Dit is een enkelschots bedoening. Leuk om de doorsnede van dit ding te bekijken. De loop is erg kort (zeg maar de huls is alles wat je hebt, raak schieten op zelfs kleine afstand wordt nog leuk) en zal wel smelten cq onbruikbaar worden met het eerste schot. Er staat ook bij dat de ontwerper het ding niet getest of zelfs geprint heeft, slechts ontworpen. De naam zal een referentie zijn aan de FP-45 Liberator.

Al met al vooralsnog meer een exercitie schenenschoppen dan een bruikbaar apparaat. Als in, mocht het werken dan kan je er vast wel dood aan gaan maar dat kan je aan een mes in je rug of een paar welgemikte klappen met een honkbalknuppel ook wel. Het interessantst is nog wel dat gezien de (toen voorbarige) paniekreacties uit verschillende hoeken je er op kon wachten dat dit ging gebeuren.
03-05-2013, 17:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-05-2013, 04:17 door Santurechia
Ik denk dat de toon van dit artikel wel iets anders had gekund, er zijn al vol-automatische wapens geprint.

( http://www.youtube.com/watch?v=SZRUpmMIQy8 )

Wat hier interessant is is dat DefDistr dit zelf ontworpen heeft en mag verkopen.
04-05-2013, 10:48 door Anoniem
Door Santurechia: Ik denk dat de toon van dit artikel wel iets anders had gekund, er zijn al vol-automatische wapens geprint.
Alleen het witte stuk (de "lower receiver") in het wapen in het filmpje is ook echt uit een 3d printer afkomstig. Er zijn ook magazijnen te printen (minus een stalen veer) maar het magazijn in het filmpje is zo te zien niet geprint.

Belangrijk detail is dat voor de Amerikaanse wetgeving dat witte stuk het geweer "is", dwz dat is het enige gereguleerde onderdeel en daar staat het serienummer op. De rest, inclusief loop, is niet het wapen. Dat wil niet zeggen dat je zo even een loop kan fabriceren, dat kost nog behoorlijk wat kennis en moeite.

Dus volgens de Amerikaanse wet is het inderdaad correct om te zeggen dat er een wapen geprint is, terwijl in werkelijkheid alleen dat ene onderdeel uit de printer kwam, en de rest gewoon origineel van de fabrikant is gekomen.

Verschil hier is dat het hele wapen behalve een spijker uit de printer komt. Hoe bruikbaar een enkelschots wapen met smeltende loop in de praktijk zal blijken, ach, we zullen zien.

Interessanter is het om te kijken of, bijvoorbeeld, die metaal printende machines een bruikbare loop kunnen produceren. Als zo'n loop na enkele schoten uitelkaar klapt (een bekend euvel bij vroege kanonnen) dan is zo'n ding wellicht gevaarlijker voor de schutter dan voor z'n slachtoffers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.