image

Digitale inbraak bij Piratenpartij veel omvangrijker

dinsdag 25 november 2014, 09:52 door Redactie, 10 reacties

Bij de inbraak op de databases van de Piratenpartij zijn veel meer diensten getroffen dan in eerste instantie werd aangenomen. Ook heeft de aanvaller een database van de website verwijderd, zo laat de politieke partij in een update over de aanval weten. In eerste instantie werd gemeld dat het ledenbestand van de Piratenpartij was gecompromitteerd. Na een eerste snelle controle blijkt dat de aanval ook diensten zoals Etherpad en het forum, en alle gegevens die daaraan zijn gekoppeld zijn, heeft getroffen.

Etherpad gebruikt de Piratenpartij om met meerdere mensen aan teksten te werken. De inhoud bestaat uit agenda’s en notulen van vergaderingen, concepten van blogs, plannen voor acties. Ook kunnen er volgens de partij persoonsgegevens in staan, zoals voornamen van vrijwilligers die bepaalde acties zijn toegewezen. De inhoud van deze pads is openbaar.

Wat betreft het gecompromitteerde ledenbestand gaat het om e-mailadressen, naam, adresgegevens en sporadisch een roepnaam en telefoonnummer. Verder heeft de aanvaller de database van de website verwijderd. Die moest worden hersteld via een back-up. Er zouden geen artikelen zijn verdwenen, maar mogelijk missen een aantal gebruikersreacties waarvan nog geen back-up was gemaakt. Vanwege een kans op phishingaanvallen met de gestolen informatie waarschuwt de Piratenpartij leden om verdachte mails naar het bestuur door te sturen.

Reacties (10)
25-11-2014, 10:33 door Anoniem
Gelukkig zullen de daders snel gepakt worden, want dataretentie... *zucht*
25-11-2014, 12:10 door Anoniem
Je kan zeggen wat je wilt. Maar dit is hoe ieder bedrijf een hack/lek zou moeten afhandelen.
25-11-2014, 13:22 door Wim ten Brink
Het wordt tijd dat er een meer ICT-gespecialiseerde politieke partij opstaat die dit soort sukkelende partijen eens stevig aanspreekt...
Oh, wacht eens... :-)
25-11-2014, 15:05 door denii
Halen ze toch nog eens het nieuws. Gefeliciteerd jongens!
25-11-2014, 15:40 door Anoniem
Gelukkig zullen de daders snel gepakt worden, want dataretentie... *zucht*

Zal je weinig aan hebben. Immers gaat dat over de vraag wanneer je verbinding maakt met internet, alsmede de verkeersgegevens van je email. Met behulp van data retentie zal je dus niet uitvinden wie de site van de PP heeft bezocht en/of gehacked.
25-11-2014, 16:05 door Anoniem
Mischien is het wel een test. Zou je van een partij als de piratenpartij eigenlijk wel mogen verwachten dat ze hun eigen systeem zouden laten hacken en vervolgens openbaar rekenschap geven hoe ze er vervolgens mee om gaan.
25-11-2014, 18:58 door Anoniem
Ik vermoedde al dat hun systeem iets te makkelijk opgezet was. Maar ja, de beste kapiteins staan aan wal; dus ik heb geen neer-sabelend commentaar. Degene die initiatief nam doet tenminste iets!
En ik had evenzo verwacht dat ze eerlijk met de billen bloot zouden.
Eerlijk en politiek, hah!
Dus niet alleen voor het melden van lekken een voorbeeldige follow-up.
26-11-2014, 07:20 door Anoniem
Als dit bij een andere partij zou gebeuren zouden ze in eerste instantie al niet door hebben dat het is gebeurd. Als ze het al zouden weten, dan houden ze hun bek er over omdat ze anders negatieve reacties krijgen.

Goed van de Partij dat ze het publiceren, maar ik betwijfel of het voor hun zelf verstandig was.
26-11-2014, 19:18 door Anoniem
De vraag is: wie zijn de digitale inbrekers/dieven? Er wordt hier gesuggereerd dat het de PiratenPartij zelf is,dat acht ik niet echt waarschijnlijk.Vraag je eens af wie er belang bij heeft om alles te weten over de PiratenPartij? 1x raden. De Staat (der Nederlanden natuurlijk! De AIVD en/of de Nationale Politie.Het eerste acht ik het waarschijnlijkst,aangezien ik betwijfel of de Politie NL de know-how en de middellen in huis heeft om dit te doen.Maar het is toch wel een heel kwalijke zaak als een legale politieke partij in Nederland door de AIVD zo wordt bespioneerd en mogelijk ook benadeeld en belemmerd in haar functioneren als demokratische,legale politieke partij.Ik vindt dat de politieke oppositie in de 2e kamer hier wel eens vragen over mag stellen aan de heren Opstelten,Teeven en evt.ook Rutte!
26-11-2014, 19:25 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig zullen de daders snel gepakt worden, want dataretentie... *zucht*
Haha de daders pakken,de (meeste) politie-agentjes weten zelf nauwelijks met een pc overweg te kunnen,bovendien is wat mij betreft de Nationale Politie (of dan toch de Staat der Nederlanden (AIVD/MIVD) de verdachte.....haha de verdachte die zichzelf gaat onderzoeken..." hmm ja we hebben onderzoek gedaan maar helaas zijn we er niet achter gekomen wie de dader is" zie ik straks de politie nog tegen ons allen zeggen,waarna dhr.Opstelten dit nog eens zal vertellen in de 2e kamer.De politie de daders pakken..laat me niet lachen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.