image

'Ontbreken van anti-virus op iOS geen probleem voor Apple'

vrijdag 28 november 2014, 11:02 door Redactie, 5 reacties

Ondanks herhaaldelijke oproepen van anti-virusbedrijven aan Apple om iOS open te stellen zodat ze virusscanners voor het platform kunnen ontwikkelen, is het niet Apple dat een probleem heeft. Dat stelt Apple-kenner John Gruber. Hij reageert op een recente column van de directeur van een anti-virusbedrijf op het populaire techblog TechCrunch. In de column wijst John Prisco van Triumfant op recent ontdekte iOS-malware.

Het gaat hierbij om malware die alleen op gejailbreakte iOS-toestellen werkt, hoewel Prisco dat niet in zijn stuk vermeldt. Volgens de directeur is deze Xsser-malware een voorbode van wat iOS-gebruikers in de toekomst kunnen verwachten. Het zou daarom noodzakelijk zijn dat Apple anti-virusbedrijven op het platform toelaat. Een oproep die vorig jaar al door Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige Russische anti-virusbedrijf, ook al werd gedaan.

Volgens Gruber is er voor Apple echter niets aan de hand. "Het is niet Apple dat zich zorgen moet maken dat iOS geen virusscanners op besturingssysteemniveau toestaat. Het zijn de aanbieders van anti-virussoftware die in de problemen zitten", merkt hij op. Gruber krijgt bijval van een beveiligingsonderzoekster van Fortinet, die na onderzoek slechts een handjevol iOS-malware ontdekte. Malware die vooral een probleem voor gejaibreakte toestellen bleek te zijn.

Reacties (5)
28-11-2014, 12:08 door johanw
Apple kijkt wel uit om die clubs een ingang te geven, Apple weet vast nog wel hoe uiteindelijk ook de nieuwste Symbian toestellen geroot konden worden door trucjes met anti-virus software: http://symbianism.blogspot.nl/2011/09/symbian3-hacks-alive-and-kicking-norton.html
28-11-2014, 12:10 door Anoniem
Ik heb ook sterk het idee dat ze gewoon extra software willen verkopen op een platform wat tot nu toe nog geen serieuze bedreigingen kent (behalve als deze geroot/jailbreaked is).
Tuurlijk maken ze zich zorgen, ze missen weer extra omzet en dus een dikkere auto..
28-11-2014, 12:12 door Anoniem
Het gaat hierbij om malware die alleen op gejailbreakte iOS-toestellen werkt

Het ging zelfs om een malicious app (zogenaamde demonstratie coördinatie app) die je zelf moest installeren (ook nog op een gejailbrakte iphone).
Zie : https://www.lacoon.com/lacoon-discovers-xsser-mrat-first-advanced-ios-trojan/

Grootste gevaar : Social engineering

Laat Triumfant (never heard of) maar security oplossingen gaan make voor gejailbreakte iPhones en cursussen 'Wees waakzaam bij social engineering" gaan geven.
Daar kan je ook geld mee verdienen, en daar was het hem in dat TechCrunch stukje natuurlijk om te doen, reclame maken met fake engagement.

Bedrijven die zich bedienen van dit soort doorzichtigheden gaan bij mij op de zwarte lijst, de niet aanrader lijst.
Als je twijfelt aan de integriteit van een antivirus bedrijf, waarom zou je dan hun product nog vertrouwen?

Genoeg voorbeelden in het nieuws, en met regelmatige af en toe zelfs in de reactie kolommen.
28-11-2014, 20:11 door Anoniem
Ik heb wel eens waar geen iphone,waar ios op draait,maar een Imac en een Macbookpro waar Yosemite 10.10.1 op het moment op draait.
Maar goed Yosemite is dichterbij ios gebracht.
Ik gebruik op mijn Mac's wel een antivirusprogramma,Kaspersky internetsecurity.
Misschien dat er wel degelijk een antivirusprogramma,voor de iphones bestaat.
Ook lijkt mij dat er wel degelijk ook malware en virussen voor bestaan,net als bij Android,of Windows 8 mobile of hoe dat dan ook heet.
29-11-2014, 15:06 door Anoniem
Apple begaat net als andere IT bedrijven flaters. Deze was erg beschamend: http://www.computeridee.nl/nieuws/apple-ios-7-voorkomt-malware-via-oplader/. Evaluatie door anderen om de black-hats voor te zijn lijkt me echt nuttig.
Dat er door die autitors verdiend wordt is prima, hoort bij een echt keurmerk.

De hele argumentatie van open-source is dat iedereen op vrijwillige basis dat onbezoldigd zou gaan doen.
Dat lijkt een utopie.

Maar waarom Apple in bescherming nemen? Ze zouden toch als monopolist niets te vrezen hebben. Met de winstmarges van ver boven de 50% is er voldoende ruimte om wat te doen. Dan is wat tegengas en regelgeving om in ieder geval nog wat concurrentie en innovatie te krijgen, niet verkeerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.