image

Wereldwijde actie tegen online fraude in luchtvaartsector

vrijdag 28 november 2014, 13:13 door Redactie, 1 reacties

Bij een wereldwijde actie tegen online fraude in de luchtvaartsector zijn 118 mensen aangehouden. De actie was gericht tegen criminelen die gestolen of vervalste creditcardgegevens gebruiken om online vliegtickets aan te schaffen. De frauduleuze boekingen zouden alleen de vliegmaatschappijen naar schatting jaarlijks 1 miljard dollar kosten. Daarnaast blijkt dat creditcardfraude vaak bij andere vormen van misdaad een rol speelt, zoals drugs- en mensenhandel.

Aan de operatie, die door Europol werd gecoördineerd, deden meer dan 80 luchthavens, 60 vliegmaatschappijen en 45 landen mee, alsmede creditcardmaatschappijen en de International Air Transport Association (IATA). De IATA gebruikte fraudegegevens uit de eigen database en stuurde informatie naar allerlei luchthavens. Daar stonden opsporingsdiensten te wachten die vervolgens de verdachten konden aanhouden.

"Deze operatie is weer een voorbeeld van opsporingsdiensten en de private sector die naadloos samenwerken om cybercrime te voorkomen en te bestrijden. Met onze samenwerking bereiken we nieuwe hoogtepunten en willen we een "onverslaanbare alliantie" worden met het doel om cyberspace zo misdaadvrij mogelijk te maken", zegt Europol-directeur Rob Wainwright.

Reacties (1)
28-11-2014, 17:20 door Anoniem
Nieuwe hoogtepunten bereiken in naadloze samenwerking met de private sector?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.