image

Oplichter imiteert bankmanager op LinkedIn

donderdag 9 mei 2013, 13:14 door Redactie, 0 reacties

Internetoplichters doen zich op de zakelijke sociale netwerksite LinkedIn voor als managers van bestaande banken, in de hoop zo potentiële slachtoffers te overtuigen. LinkedIn is met 225 miljoen vooral zakelijke gebruikers een aantrekkelijk doelwit voor oplichters. Bij de nu ontdekte scam was niet alleen de bank die de oplichters gebruikten legitiem

Ook de manager die de oplichters imiteren blijkt echt te bestaan en voor een bank te werken. In dit geval ontdekte het Roemeense anti-virusbedrijf Bitdefender een scam waarbij een oplichter zich voordeed als Azi Mohammad, de manager van een grote Maleisische bank. De scammer verstuurde berichten waarin een zakelijke relatie werd aangeboden.

Betrouwbaar
Volgens analist Bogdan Botezatu hebben LinkedIn-profielen meer gewicht dan Nigeriaanse scam e-mails, waarin ook soortgelijke zakelijke relaties worden aangeboden, maar slachtoffers vaak duizenden euro's kwijtraken. "Mensen beschouwen LinkedIn als een betrouwbare bron", merkt hij op.

Daarnaast zou het aanvallen en oplichten van bedrijven lucratiever zijn dan het misleiden van consumenten. Het valse profiel van Mohammad is inmiddels door LinkedIn verwijderd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.