image

D66 wil bewaarplicht per direct bevriezen

dinsdag 2 december 2014, 12:18 door Redactie, 15 reacties

D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft het kabinet opgeroepen om per direct de bewaarplicht voor telecomgegevens te bevriezen. De wet is namelijk in strijd met het EU-recht en de Nederlandse Grondwet, zo meldt Telecompaper. Volgens Verhoeven maakt het verzamelen van telecomgegevens grote inbreuk op de privacy van burgers.

Vorige maand liet de partij samen met SP en GroenLinks al weten van de bewaarplicht af te willen. D66 heeft nu een vraag over het onderwerp ingediend voor het vragenuur van vandaag in de Tweede Kamer. Het is echter nog onbekend of de vraag ook wordt goedgekeurd. Ook burgerrechtenbeweging Bits of Freedom riep gisteren op om de bewaarplicht per direct op te schorten. Vandaag laat de beweging weten dat providers de Nederlandse Staat voor de rechter moeten dagen.

Volgens de beweging zitten internet- en telefonieproviders in een onmogelijke situatie. Enerzijds verbiedt de Grondwet het bewaren van gegevens op grond van de bewaarplicht, anderzijds wordt de wet wel door het Agentschap Telecom gehandhaafd. "De providers moeten daarom een kort geding tegen de Nederlandse Staat starten om de opschorting van de handhaving af te dwingen", aldus de burgerrechtenbeweging.

Reacties (15)
02-12-2014, 12:24 door Anoniem
Wie houdt de eerste kamer verantwoordelijk voor deze faal?
Het is immer zij die het alleenrecht hebben op toetsen van nieuwe wetten en hebben zwaar gefaald.
In tegenstelling tot duitsland is het mij als nederlands burger verboten een nieuwe wet te toetsen aan de grondwet.
02-12-2014, 12:57 door PietdeVries
Betekent het afschaffen van de bewaarplicht dat het opsporen van illegale up & downloaders dan effectief onmogelijk wordt (en dat daarmee dus eigenlijk het downloaden van whatever you fancy zonder consequenties is)? Als ISPs niet meer hoeven opslaan wie op welk moment welk IP adres heeft (en dat dus kennelijk voor de hele EU geldt!), dan kan ik dus feitelijk doen met mijn verbinding wat ik wil?!? Dan kan toch niet de bedoeling zijn van zo'n uitspraak? Ik begrijp dat privacy een groot goed is, maar dit is wel het andere uiterste...
02-12-2014, 13:04 door Anoniem
Door PietdeVries: Betekent het afschaffen van de bewaarplicht dat het opsporen van illegale up & downloaders dan effectief onmogelijk wordt (en dat daarmee dus eigenlijk het downloaden van whatever you fancy zonder consequenties is)? Als ISPs niet meer hoeven opslaan wie op welk moment welk IP adres heeft (en dat dus kennelijk voor de hele EU geldt!), dan kan ik dus feitelijk doen met mijn verbinding wat ik wil?!? Dan kan toch niet de bedoeling zijn van zo'n uitspraak? Ik begrijp dat privacy een groot goed is, maar dit is wel het andere uiterste...
Een IP wordt toegewezen en is altijd op te vragen bij een ISP / TelCo.
Het gaat hier over metadata, dus informatie over wat je wanneer met je IP doet.

Zie het IP als een kenteken, die zijn goed geregistreerd bij de RWD, maar dat betekent niet dat de RWD 24/7 hoeft te weten welk kenteken zich waar bevindt.
02-12-2014, 13:10 door Anoniem
Wie op welk moment welk IP heeft is een ander verhaal dan de bewaarplicht
02-12-2014, 13:13 door Anoniem
Providers dienen gewoon te stoppen. Het Agentschap Telecom gaat onder de huidige omstandigheden grandioos op zijn bek als het probeert die handhaving vol te houden. Daar is niet eens een kort geding voor nodig.
02-12-2014, 13:15 door Anoniem
Voor dat de bewaarplicht er was, werden die mensen ook opgespoord. Gericht zoeken / tappen blijft natuurlijk altijd mogelijk. Het doel van bewaarplicht was ook niet om illegale uploaders te vinden (of is downloaden inmiddels ook illegaal??), maar dit soort dingen worden altijd doorgedrukt onder het motto 'terrorisme' en 'kinderporno'. Als het doel 'films downloaden bestrijden' zou zijn, dan had het idiote plan er nooit geweest.

Overigens houd de bewaarplicht in dat er (oa) geregistreerd wordt met elke andere IP addressen jij contact hebt gemaakt - welk IP address jij wanneer had is een ander hoofdstuk. Daar komt bij dat 90% van de verbindingen al jaaaaren lang hetzelfde IP address heeft, dus dat van vandaag is hoogstwaarschijnlijk hetzelfde als dat van verleden maand. Niet goed genoeg als bewijsmateriaal, wel goed genoeg voor opsporing.
02-12-2014, 13:26 door Anoniem
Door PietdeVries: Betekent het afschaffen van de bewaarplicht dat het opsporen van illegale up & downloaders dan effectief onmogelijk wordt (en dat daarmee dus eigenlijk het downloaden van whatever you fancy zonder consequenties is)? Als ISPs niet meer hoeven opslaan wie op welk moment welk IP adres heeft (en dat dus kennelijk voor de hele EU geldt!), dan kan ik dus feitelijk doen met mijn verbinding wat ik wil?!? Dan kan toch niet de bedoeling zijn van zo'n uitspraak? Ik begrijp dat privacy een groot goed is, maar dit is wel het andere uiterste...

Gewoon iedereen een static-IP toekennen.
02-12-2014, 13:40 door Anoniem
het betekent dat als er gegronde vermoedens zijn ze met een bevelschrift gericht kunnen gaan tappen, in plaats van iedereen bij voorbaat aanmerken als overtreder en dan es gaan kijken wie ze willen pakken.
02-12-2014, 13:42 door Anoniem
Door PietdeVries: Betekent het afschaffen van de bewaarplicht dat het opsporen van illegale up & downloaders dan effectief onmogelijk wordt (en dat daarmee dus eigenlijk het downloaden van whatever you fancy zonder consequenties is)?
Geenszins.

Als ISPs niet meer hoeven opslaan wie op welk moment welk IP adres heeft (en dat dus kennelijk voor de hele EU geldt!), dan kan ik dus feitelijk doen met mijn verbinding wat ik wil?!?
Geenszins.

Dan kan toch niet de bedoeling zijn van zo'n uitspraak? Ik begrijp dat privacy een groot goed is, maar dit is wel het andere uiterste...
Nee, opa piet, zo'n uiterste is dat niet.
02-12-2014, 16:16 door spatieman
tuurlijk wordt het voor NL bevroren, de vrijkomende data ruimte wordt voor de NSA wel opgevuld.
02-12-2014, 20:45 door Anoniem
Enerzijds verbiedt de Grondwet het bewaren van gegevens op grond van de bewaarplicht, anderzijds wordt de wet wel door het Agentschap Telecom gehandhaafd.

Lijkt me eigelijk niet heel moeilijk, want iedereen hoort zich aan de Grondwet te houden. Dat het Agentschap Telecom het nisschien anders ziet moet niks uitmaken, want ze staan niet BOVEN die wet, egaal met wat voor argumenten ze komen.

Iedere burger weet dat hij voor een rood stoplicht behoort te stoppen, en geeft hem daarbij nog niet het recht ook al komt er niks aan om bijvoorbeeld door rood te rijden. Wetten en zeker grondrechten horen daarbij ook niet geschonden te worden.
Ivo Opstelten en Fred Teeven zien het echter ook anders, en beweren dat door deze data te bewaren ze eventuele moorden
en doodslagen en whatever te kunnen opsporen. Bewijzen en cijfers hebben ze niet, maar het zou zomaar kunnen.

Ook deze twee denken boven de wet te kunnen staan, en hanteren zo hun eigen mening.
Schandalig, want de meeste moorden en doodslagen staan immers los van Internet.

Mocht ik vanavond iemand in een cafe omdat ik te dronken was, per ongeluk of express, of uit zelfverdediging doodslaan
dan heeft dat niks te maken met mijn surfgeschiedenis. Krijg ik ruzie en ik flip helemaal uit, en vermoord iemand dan heeft dat ook niks te maken met de wet bewaarplicht. Ik denk dat het Agentschap Telecom zich en haar mensen alleen maar probeert te beschermen ban om bijv. hun baan te verliezn en anders.

En dan heb je ook nog eens helemaal geen bewaarplicht bij ISP's nodig, want zet ik straks iets doms op Twitter dan weet Twitter mijn IP ook wel te bemachtigen.

Verder moeten partijnen als D66, en Bof gaan voor afschaffen, en niet voor bevriezen of opschorten.

Wat een geping pong, net zoals het downloadverbod, eerst niet, dan wel, dan weer niet, dan weer wel, en nu weer niet.

Zonde van de tijd, zonde van al het geld. En schandalig dat men er 5 keer over moet debatteren van onze euro's

Tijd dat er meer jongeren in de politiek komen te zitten, en weg met al die Ivo's met geen verstand van zaken
02-12-2014, 22:13 door Anoniem
Kan iemand deze incompetente sukkels uitleggen dat mensen die echt kwaad willen met behulp van een wifi richtantenne en wat andere truuks overal ter wereld kunnen zitten... Het gaat hier om de sukkels die geen tech skills hebben. Daar hoef je heel Nederland niet voor te tappen en hun politieke voorkeuren voor vast te leggen in een slecht beveiligde tapomgeving die vermoedelijk door de US, China, en Rusland tegelijkertijd geowned wordt. Straks moeten ze nog geheugen uitbreiden om de RATs voldoende ruimte te geven op die zooi... Of zat het domweg al in de firmware van de chips... Misschien moet iemand ze eens in 2014 transporteren met hun jaren 80 redeneringen...
03-12-2014, 06:51 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-12-2014, 06:52
[Verwijderd]
03-12-2014, 10:43 door Mysterio
Door Picasa3:
D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft het kabinet opgeroepen om per direct de bewaarplicht voor telecomgegevens te bevriezen.
Let eens op de woorden die Verhoeven hier noemt: BEVRIEZEN. Waarom niet de woorden VOLLEDIG STOPPEN gebruiken? Of moeten we weer een Haagse adder onder het gras vermoeden???
D66 stemde in 2009 tegen deze wet, net als PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. D66 is niet volledig tegen het opslaan van telecomgegevens maar wil dat de bewaarperiode veel korter wordt en dat om de drie jaar wordt geëvalueerd. Uit die evaluatie zou onder andere moeten blijken of het middel nog bijdraagt aan de opsporing van criminaliteit en andere bedreigingen.

Bevriezen is op dit moment slimmer dan afschaffen; bevriezen gaat immers veel sneller. Dus nu bevriezen en dan de procedure tot afschaffen starten.
03-12-2014, 15:03 door Anoniem
Door Mysterio:
Door Picasa3:
D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft het kabinet opgeroepen om per direct de bewaarplicht voor telecomgegevens te bevriezen.
Let eens op de woorden die Verhoeven hier noemt: BEVRIEZEN. Waarom niet de woorden VOLLEDIG STOPPEN gebruiken? Of moeten we weer een Haagse adder onder het gras vermoeden???
D66 stemde in 2009 tegen deze wet, net als PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. D66 is niet volledig tegen het opslaan van telecomgegevens maar wil dat de bewaarperiode veel korter wordt en dat om de drie jaar wordt geëvalueerd. Uit die evaluatie zou onder andere moeten blijken of het middel nog bijdraagt aan de opsporing van criminaliteit en andere bedreigingen.

Bevriezen is op dit moment slimmer dan afschaffen; bevriezen gaat immers veel sneller. Dus nu bevriezen en dan de procedure tot afschaffen starten.
Of zoals gebruikelijk bij D66, mooie sier maken met goede bedoelingen maar niet de ballen hebben om echt een vuist te maken tegen de partijen waarmee ze straks, na de verkiezingen, samen gaan regeren.
Als de politiek echt wil dan kan men morgen stoppen met bewaarplicht want het downloadverbod was ook binnen 24 uur actief.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.