image

Cyberninja leert kinderen veilig op internet te zijn

dinsdag 2 december 2014, 13:55 door Redactie, 6 reacties

Om kinderen op een speelse manier internetkennis te geven en te laten zien hoe ze veilig op internet kunnen zijn hebben twee Amerikaanse schrijvers een nieuw karakter bedacht, de cyberninja. Begin dit jaar verscheen het eerste boek van "Cyninja", dat in verhaalvorm het internet en zaken als botnets, malware en zombies behandelt. Nu is er ook een activiteitenboek verschenen waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen.

In de "field instruction manual" moeten kinderen allerlei opdrachten uitvoeren, zoals het herkennen van apparaten die met internet verbonden zijn, het koppelen van afbeeldingen over phishing, virussen en darknets aan de bijbehorende uitleg en het ontsleutelen van een magische boodschap. De kinderen wordt ook uitgelegd dat ze bij het kiezen van een wachtwoord beter een passphrase kunnen gebruiken.

Daarnaast is er ook aandacht voor de werking van internet, zoals het gebruik van pakketjes op internet om data te versturen. De meeste opdrachten richten zich echter op internetveiligheid. Zo bestaat één opdracht uit een mailbox waarbij kinderen verdachte e-mails moeten zien te vinden. Alle opdrachten zijn daarbij voorzien van animaties van de Belgische tekenaar Shirow Di Rosso. Het eerste boek is inmiddels ook in het Nederlands vertaald.

Image

Reacties (6)
02-12-2014, 15:44 door Anoniem
Aaardig initiatief, maare ... veilig leren Inetteren dmv een boek, is dat net zoiets als leren autorijden op een driewieler ?! ;)
02-12-2014, 16:14 door Anoniem
Super gaaf idee !!!

En ik denk niet dat het bedoelt is als leren internetten met een boek :) Vind het meer lijken op leren auto rijden zoals als iedereen dat doet deel theorie en praktijk. En overigens zoals met zoveel andere dingen.
02-12-2014, 18:05 door Anoniem
Waarom moet dat met behulp van geweld worden uitgelegd? Grote faal.
02-12-2014, 18:52 door Anoniem
Door Anoniem: Aaardig initiatief, maare ... veilig leren Inetteren dmv een boek, is dat net zoiets als leren autorijden op een driewieler ?! ;)
Neen, dat is net zoiets als leren schrijven in een schriftje, rij-instructie heeft 50% meer te maken met het voorkomen van gevaarlijke situaties voor anderen ;]
03-12-2014, 09:34 door Flashback956
Door Anoniem: Waarom moet dat met behulp van geweld worden uitgelegd? Grote faal.

Kijk eens om je heen. Op kinderkanalen (bijv. Disney XD) heb je ook 'geweld'. Dat was vroeger en vandaag de dag nog steeds. Toen ik kind was hadden we soldaatjes om mee te spelen, Action Man, pokémon, allemaal vormen van 'geweld'. En dan zal ik maar niks zeggen over de gameconsole die ik toen der tijd van sinterklaas had gekregen.

Ik heb niet echt het idee dat dit slecht is voor kinderen omdat er 'geweld' in zit. Dit maakt het in mijn ogen juist spannend en motiveert meer om het te boek lezen en de opdrachten te maken. Zo kunnen ze spelenderwijs leren om te gaan met het hedendaagse internet. Het enige wat ik mij afvraag is of dit boek ook van toepassing is op meisjes. Want voor zowel jongens als meisjes is het goed om te weten hoe het internet werkt en wat de gevaren zijn.
04-12-2014, 10:48 door Anoniem
Waarom kan ik dat (Nederlandse) boek alleen via Amazon in de UK bestellen???????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.