image

Chinese criminelen beroven bankklanten via TeamViewer

maandag 13 mei 2013, 10:43 door Redactie, 1 reacties

In China gebruiken cybercriminelen een combinatie van phishing en een populair programma voor systeembeheerders om tienduizenden euro's van online bankrekeningen te stelen. Vorig jaar werden in China meer dan 170.000 gevallen van telecomfraude gemeld, waarmee een schadebedrag van meer dan 9,6 miljard euro was gemoeid.

De nieuwste scam die werd ontdekt begint met een telefoontje. Slachtoffers worden gebeld door iemand die zich als openbare aanklager uitgeeft en stelt dat de persoon in kwestie van een financieel misdrijf wordt verdacht. Om aan de zaak mee te werken moet er een website worden bezocht. Dit is een phishingsite die slachtoffers twee dingen laat doen.

Schade
Ten eerste moet men een plug-in downloaden voor het bekijken van de database met strafzaken. In werkelijkheid is dit de TeamViewer applicatie, een veelgebruikt programma waarmee het mogelijk is om op afstand toegang tot computers te krijgen. De tweede stap van de aanval bestaat uit het invullen van verschillende gegevens, zoals rekeningnummer, wachtwoord en USB-sleutel.

Deze gegevens worden vervolgens door de cybercriminelen gebruikt om het geld van de rekening te halen. Om slachtoffers de diefstal niet te laten onderbreken krijgen ze een waarschuwing om geen verdere actie te ondernemen.

Dit zou namelijk het systeem kunnen laten crashen en voor mogelijk meer aanklachten zorgen. Bij één slachtoffer werd op deze manier meer dan 77.000 euro van de rekening gehaald, aldus Kaspersky Lab.

Reacties (1)
13-05-2013, 12:43 door Anoniem
Dit is dus een fancy variant van het Belgische Virus:

Geachte ontvanger,
U heeft zojuist een Belgisch virus ontvangen.
Daar wij technologisch niet zo ver ontwikkeld zijn, is dit een handmatig virus.
Zou u alstublieft alle bestanden op uw harde schijf willen wissen en deze mail doorsturen naar iemand die u kent?
Hartelijk dank voor uw hulp!
Polleke den Hacker
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.