image

Phishers maakten geldsandwich met gestolen miljoen (foto)

dinsdag 14 mei 2013, 10:08 door Redactie, 0 reacties

Cybercriminelen die via phishing meer dan een miljoen euro van een slachtoffer wisten te stelen en dit uitgaven aan cheeseburgers, goud en computers zijn in Groot-Brittannië veroordeeld. In december 2011 stuurde een 24-jarige Egyptenaar een Britse vrouw een e-mail die van haar bank afkomstig leek en haar naar een phishingsite doorstuurde. Het slachtoffer vulde daar haar gegevens in.

De Egyptenaar verkocht de inloggegevens voor zo'n 3.500 euro aan een 29 jarige Nigeriaan. Een 26-jarige handlangster uit Sierra Leone belde de bank en deed zich als de Britse vrouw voor en liet de contactgegevens van de rekening wijzigen, zodat het slachtoffer geen bevestiging van de transacties zou ontvangen.

Spaargeld
Vervolgens werd het geld van de rekening, waar de vrouw al haar spaargeld van 1,2 miljoen euro op had staan, naar verschillende rekeningen overgemaakt. Het geld werd tijdens een drie dagen durende 'shopping spree' tijdens de nieuwjaarsverkopen van januari 2012 grotendeels aan goud, computers en cheeseburgers opgemaakt, aldus de Britse procureur-generaal.

Veroordeling
De bendeleden werden in maart, april en september 2012 gearresteerd. Bij één van de bendeleden werd een computer gevonden met de gegevens van meer dan 11.000 creditcards, waarvan er ruim 8400 van Britse burgers waren. Twee van de katvangers werden vorig jaar al tot een gevangenisstraf van 12 maanden en een boete van 700 euro veroordeeld.

Nu is de Nigeriaanse man die de inloggegevens van het slachtoffer kocht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en moet 1 miljoen pond terugbetalen. Eén van de katvangers die zijn rekening ter beschikking stelde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, een andere kreeg 12 maanden cel. Twee bendeleden die fraude bekenden verdwijnen elk vier jaar achter de tralies.

Een ander lid dat drie keer wegens fraude werd veroordeeld kreeg 6 jaar cel en moet 104.000 pond terugbetalen. Een 16-jarige die ook bij de fraude betrokken was kreeg een waarschuwing.

Elf anderen die wegens het onderzoek werden aangehouden zijn zonder verdere actie vrijgelaten. Onderstaande foto's zijn afkomstig van de mobiele telefoon van de man die 8 jaar cel kreeg, aldus de Metropolitan Police.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.