image

Man krijgt 6 jaar cel wegens aandelenfraude via botnets

woensdag 15 mei 2013, 10:46 door Redactie, 0 reacties

Een 44-jarige Amerikaan die botnets inschakelde om aandelenkoersen te manipuleren is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 71 maanden. Christopher Rad gebruikte besmette computers om de aandelenkoersen van verliesgevende bedrijven op te blazen. Via spamberichten liet Rad reclame voor de aandelen maken, die vervolgens in waarde toenamen.

Ook bekend als 'pump-and-dump' spam. Zodra de aandelen een bepaalde prijs hadden bereikt besloot Rad zijn eigen aandelen te verkopen. Rad zou de spamberichten tussen november 2007 en februari 2009 hebben verstuurd en laten versturen. De man werd in 2011 door de FBI aangehouden.

Spammers
Als onderdeel van de campagne liet Rad ook andere spammers de waarde van de aandelen manipuleren. De Amerikaan, die op internet het alias 'billy_sack' gebruikte, communiceerde via Skype met de spammers. Hij betaalde ze over een periode van 22 maanden meer dan 1,4 miljoen dollar voor het versturen van de pump-and-dump berichten. De betalingen verliepen vooral via e-Gold, een virtueel betalingssysteem.

Ook gebruikte Rad een Russische cybercrimineel om in de aandelenaccounts van derde partijen in te breken, om vervolgens met die accounts de gemanipuleerde aandelen te kopen. Zodoende nam het volume van verhandelde aandelen toe, waardoor beleggers de indruk kregen dat het om interessante aandelen ging.

Veroordeling
In totaal zou Rad 2,8 miljoen dollar met zijn activiteiten hebben verdiend. Naast zijn gevangenisstraf moet Rad een boete van 30.000 dollar betalen. De hoogte van de te betalen schadevergoeding wordt later bepaald.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.