image

FBI: cybercriminelen roofden 525 miljoen dollar in 2012

vrijdag 17 mei 2013, 09:53 door Redactie, 3 reacties

De FBI heeft vorig jaar 290.000 klachten ontvangen van mensen die het slachtoffer van cybercrime werden. Het gaat dan om zaken als ransomware, e-mailscams, datingfraude, Nigeriaanse 419-fraude, advance fee scams en niet geleverde goederen. Daarbij zijn het iets vaker mannen die een klacht indienen dan vrouwen. De meeste slachtoffers zijn tussen de 40 en 59 jaar.

De totale schade bedroeg 525 miljoen dollar. Een scam waar de FBI het vooral druk mee had zijn e-mailberichten die zogenaamd uit naam van de FBI zijn verstuurd. Vorig jaar kwamen daar elke dag 47 klachten over binnen, waarbij elke melder gemiddeld 141 dollar had verloren.

Datingfraude
Een groot deel van de schade werd veroorzaakt door datingfraude, waarbij mensen online worden benaderd door iemand die een relatie wil. De internetoplichters laten slachtoffers geloven dat ze geld nodig hebben, bijvoorbeeld voor vliegtickets en papieren, om langs te komen. De FBI ontving 4500 klachten van slachtoffers, die in totaal 55 miljoen dollar naar de oplichters stuurden.

Reacties (3)
17-05-2013, 10:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-05-2013, 11:59 door Anoniem
En hoeveel kost het de FBI om hier achter te komen en vervolgens niet in staat te blijken er wat aan te doen, ondanks hun dikke vingers in onze communicatie en verregaande bevoegdheden, waarvan ze er nooit genoeg blijken te hebben? Idem dito voor elk politiecorps, inclusief de boeteuitdelende bende van fred&ivo.

Als we het toch over de kosten hebben, hoeveel miljard heeft DHS, bijvoorbeeld hun botte hurkendivisie de TSA, uitgegeven (en geind aan "veiligheidstoeslagen") en hoeveel kregen we ervoor terug, behalve uiterst botte behandeling? Hoeveel is dat per gepakte terrorist? Een beetje context zou niet misstaan in dit soort paniekzaaiberichten.
17-05-2013, 15:58 door Anoniem
Titel had ook kunnen zijn: hebzuchtige mensen worden gefopt door scammerts.

Laatst kreeg ik ook een mailtje van een scammer en dat zag er zo geloofwaardig uit en was in erg goed Nederlands geschreven dat ik gewoon een reply stuurde, waarin ik zei dat ik de architecten achter de scam, vakwerk hadden afgeleverd.

Vakmensen is namelijk altijd "+veel!" (of like" zoals veel van jullie socialmediamensen dat tegenwoordig noemen)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.